Kittilä: Valtuustossa syntyi farssi – ”Onko tuo enää aikuisten ihmisten toimintaa”

Puheenjohtaja ratkaisi: raskaisiin virkarikossyytteisiin asetetut päättäjät saavat jatkaa päätöksenteossa.

Kittilä
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen

Kittilän kunnanvaltuusto päätti kuntapäättäjien pidättämistoimista kokouksessaan 31. lokakuuta 2017 suljetuin ovin.

Päätös syntyi äänin 8–8 ja 9 tyhjää, että syytteeseen asetetut pidätetään päätöksenteosta vain niiltä osin kuin päätöksenteko liittyy asioihin, joista päättäjät ovat saaneet syytteet tai ovat muutoin esteellisiä.

Puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas) äänesti tyhjää mutta joutui ratkaisemaan tasaääniin päättyneen äänestystuloksen.

Äänestyksen hävinneet Oikeudenmukaisen Kittilän, vihreiden ja kokoomuksen valtuutetut katsoivat, että vs. hallintojohtajan Sanna Ylinampan kunnanhallitukselle tehdyn pohjaesityksen mukaisesti syytteeseen asetetut on pidätettävä päätöksenteosta välittömästi aina lainvoimaisten tuomioiden antamiseen asti.

Kunnanhallituksen enemmistö keksi esteellisyyssäännökset uudelleen.

Käytännössä Kittilän kunnanvaltuusto siis päätti, että syytteeseen asetettuihin kuntapäättäjiin sovelletaan esteellisyyssäännöksiä, jotka koskevat muutoinkin kunnan päätöksentekoa.

Rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen pitää päätöstä vastuuttomana ja käsittämättömänä.

”Onko tuo enää aikuisten ihmisten toimintaa”, hän kysyy. ”Ennemmin tulee mieleen uhmaikäisten pikkulasten kiukuttelu.”

”Syytteessä olevien pidättäminen käsittelemästä niitä asioita, joista he ovat syytteessä, on aivan merkityksetön toimenpide. Hehän ovat noissa asioissa joka tapauksessa esteellisiä eli heidän osallistumisensa niiden käsittelemiseen on kiellettyä ilman valtuuston päätöstäkin.”

Viljanen uskoo, että päättäjät tietävät itsekin, että nyt tehty pidättämispäätös ei tule riittämään valtiovarainministeriölle.

”Vaikuttaa siltä, että kyse on tietoisesta ajan pelaamisesta. Kestää vielä hyvän tovin ennen kuin ministeriön järeämpi toimenpide voi tulla voimaan ja siihen saakka syytteessä olevat pääsevät jatkamaan entiseen malliin”, professori pahoittelee.

 

Päätös pohjautuu kunnanhallituksen esitykseen. Kunnanhallitus kokoontui tiistaiaamuna 31. lokakuuta ylimääräiseen kokoukseen.

Kunnanhallituksen varajäsen Marita Toivanen (vas) esitti, että pidättäminen suoritetaan vain osittain. Hän perusteli esitystään muun muassa sillä, että näin toteutetaan vähimmän puuttumisen periaatetta ja noudatetaan kittiläläisten äänestäjien tahtoa.

Vs. hallintojohtajan ja kunnanjohtajan sijaisen Sanna Ylinampan pohjaesitys oli, että syytteeseen asetetut kuntapäättäjät pidätetään luottamustehtävistään ja pidättäminen pannaan täytäntöön välittömästi mahdollisista valituksista huolimatta. Pidättäminen jatkuisi lainvoimaisten tuomioiden antamiseen asti.

Kunnanhallituksessa Toivasen esitys voitti Ylinampan pohjaesityksen äänin 7–2. Ylinampa sekä Oikeudenmukaista Kittilää kunnanhallituksessa edustavat Tuula Mertaniemi ja Ahti Ovaskainen jättivät päätökseen eriävät mielipiteensä.

Ylinampan esitys oli ainoa mahdollinen sen jälkeen, kun Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjät nostivat syytteet kaikkiaan 27 edellisen kauden kuntapäättäjää kohtaan muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

 

Valtuuston päätös ei kelpaa valtiovarainministeriölle.

”Se, että aiotaan noudattaa esteellisyyssäännöksiä, ei riitä meille. Ryhdymme lähipäivinä kuulemismenettelyyn selvityshenkilöiden asettamiseksi”, sanoo hallitusneuvos Auli Valli-Lintu.

Hänen mukaansa esteellisyyssäännösten noudattaminen ja osittainen pidättäminen saattaisivat toimia pienemmissä, helposti kapseloitavissa asioissa kuten yksittäisessä kaavakysymyksessä, jossa päättäjä voisi pidättäytyä asian käsittelystä.

”Nyt kysymys on paljon vakavammasta ja suuremmasta asiasta. Syytteet ovat niin vakavat, että syytteeseen asetetut päättäjät eivät voi jatkaa päätöksenteossa”, Valli-Lintu sanoo.

Lex Kittilä punnitsee valtuuston päätöksen.

Valtuuston päätös on farssi – ja on todennäköistä, että valtuusto löytää sen vielä edestään Lex Kittilän selvitysmenettelyn myötä.

Päätös kuvaa Kittilän nykyistä menoa, jossa jo pitkään virkarikosepäiltyjen kuntapäättäjien etu on päätöksenteossa nostettu kunnan edun edelle.

Kittilän tapaukseen perehtyneet oikeusoppineet, rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen ja Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää totesivat Suomen Kuvalehden haastattelussa, että syytteeseen asetettujen pidättäminen on ainoa mahdollinen toimenpide ja se on jo esteettömien valtuutettujen virkavelvollisuus näin vakavassa tapauksessa.

Nykyisessä valtuustossa on 11 syytteeseen asettua valtuutettua ja kunnanhallituksessa viisi.

Lisäksi varavaltuutettuina ja muissa luottamuselimissä on useita syytteeseen asetettuja päättäjiä – ja heitä kaikkia syytetään siis ainakin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kaikki syytteeseen asetetut Kittilän kuntapäättäjät ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Poliisi ryhtyi tutkimaan Kittilän kunnan päätöksentekoa, kun Suomen Kuvalehden lukija teki poliisille tutkintapyynnön ”Kittilän laki” -jutun (SK 24/2014) perusteella kesäkuussa 2014.