Kittilä palkkasi konsulttifirman 37 000 eurolla – Konsultti syytti Suomen Kuvalehden ”sotkeneen asiat”

Kissconsultingin toimitusjohtaja: ”Mä kerron sulle, jos sä kerrot, kuka sanoi.”

Kittilä
Teksti
Mikko Niemelä

Kittilä on palkannut Kissconsultingin tekemään kunnalle strategiaa. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan kittiläläiset maksavat konsulttityöstä yli 37 000 euroa. Työn toteuttaa yhtiön toimitusjohtaja Maarika Maury.

Konsulttiyhtiö on tullut tutuksi kuntastrategioistaan, joilla on luotu pikkukunnille iskulauseita tuhansilla euroilla. Nyt ei kuitenkaan ole kyse iskulauseista.

SK:n useista eri lähteistä varmistamien tietojen mukaan konsulttiyhtiön toimitusjohtaja Maury on arvioinut tilaisuudessa Kittilässä, että kunnassa asiat ovat hienosti, mutta sotkujen takana on Suomen Kuvalehti, joka vääristelee asioita.

SK on uutisoinut noin neljän vuoden ajan Kittilän ongelmista, jotka liittyvät lain noudattamiseen kunnallisessa päätöksenteossa. Meneillään on myös rikostutkinta, joka kohdistuu 28 eri kuntapäättäjään.

Suomen Kuvalehti kysyi toimitusjohtaja Maurylta, mitä hän on tarkoittanut syytöksellään.

”Sano uudestaan, mitä mä oon sanonut.”

Toimitusjohtaja Maarika Maury, olet sanonut, että kunnassa asiat ovat hienosti, mutta Suomen Kuvalehden uutisointi on sotkenut asioita ja vääristellyt niitä.

”Musta on ihan mielenkiintoista. Mä kerron sulle, jos sä kerrot, kuka sanoi.”

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan.

”Niin, niin, niin.”

”Niin, niin, siis niin.”

”Mä oon sanonut noin suljetussa tilassa, niin kuka on kertonut sulle?”

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan. Eli oletko sanonut näin?

”Sano uudestaan, mitä mä oon sanonut.”

Olet sanonut, että Suomen Kuvalehti on sotkun takana ja vääristellyt asioita.

”En oo sanonut. En oo sanonut.”

No, mitä olet sanonut?

”Olen sanonut, että siellä on paljon hyviä asioita. Se on mielenkiintoinen paikka, siellä on tehty paljon hyviä asioita.”

Miten otat strategiatyössäsi huomioon Kittilään kohdistuneen uutisoinnin, jossa on kiinnitetty huomiota kuntapäätösten lainmukaisuuteen?

”Tietysti. Tietysti yhteistyötä pitää vahvistaa. Se on ihan selvä. Lain mukaan kaikissa kunnissa pitää toimia.” 

Jos yllä oleva Maarika Mauryn tviitti Kittilästä ei näy, voit katsoa sen täältä.

 

Aiemmin Kissconsulting on tullut tutuksi uutisista, joissa on kerrottu muun muassa Lempäälän, Hyrynsalmen ja Savitaipaleen kuntastrategioista. 

Kiss-konsultit loivat pikkukuntien ”ajatusmallit” muutamilla sanoilla, joista kuntalaisia laskutettiin tuhansilla euroilla.

Ilta-Sanomien mukaan esimerkiksi Hyrynsalmi maksoi yhtiölle 10 000 euroa strategiasta ja ajatusmallista, jonka voi tiivistää kolmeen sanaa: ideoi, keskustele, toimeenpane.

Savitaipaleelle konsulttifirma rakensi strategian sanoilla: sydämellä, sovussa, sisulla.

Toimitusjohtaja Maarika Maury on kirjoittanut kirjan Pelolla johtaminen on perseestä.

Kissconsultingin liikevaihto oli huhtikuussa 2017 päättyneellä tilikaudella 442 000 euroa ja tulos ennen veroja 53 500 euroa. Kaupparekisterissä yhtiön viralliseksi nimeksi on kirjattu Kiss Konsultointi Oy.

 

Keskusrikospoliisin laaja tutkinta Kittilän päätöksenteosta on edennyt Oulun syyttäjänviraston syyteharkintaan. Epäiltyinä on kaikkiaan 28 kuntapäättäjää sekä kaksi muuta henkilöä.

Syyteharkintaan on siirretty tutkintakokonaisuudet, jotka koskevat kuntapäättäjien toimia kunnan enemmistöomistaman hissiyhtiön Oy Levi Ski Resort Ltd:n hissihankinnan jälkimainingeissa sekä kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisessa.

KRP:n tutkinnassa rikosnimikkeenä on virka-aseman väärinkäyttäminen. Lisäksi kunnanjohtaja Mäkelän irtisanomista on tutkittu myös työrikoksina.