Kittilä: Kunnan vastuullinen tilintarkastaja on vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornbergin entinen esimies

Riippumaton, luotettava ja uskottava tilintarkastus on saanut ison kolhun Kittilässä.

Bdo Audiator
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen

Kittilän kunnan vastuullinen tilintarkastaja on osoittautunut vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornbergin entiseksi esimieheksi Iistä.

Vastuullisena tilintarkastajana on toiminut syksystä 2015 lähtien JHT Simo Paakkola tilintarkastusyhteisö BDO Audiator Oy:stä, jolla on vahva jalansija kuntakonsernien tarkastustoiminnassa. BDO Audiator on alan suurimpia toimijoita, ja tarkastustoiminnan riippumattomuus, luotettavuus ja uskottavuus ovat yhtiölle kaikki kaikessa.

Paakkola (kesk) toimi Iin kunnanhallituksen puheenjohtajana alkuvuodesta 2005, kun Tornberg aloitti Iin kunnanjohtajana.

Helmikuussa 2005 Paakkola oli Tornbergin luottamusesimiehenä hyväksymässä Tornbergille johtajasopimuksen, jonka mukaan Tornberg saisi vuoden palkkarahat, mikäli kuntapäättäjät haluaisivat päästä eroon Tornbergista.

Tällainen tilanne tuli eteen alkuvuodesta 2010, kun Iin kunnanvaltuusto päätti irtisanoa Tornbergin luottamuspulan perusteella.

Tornbergin omavaltainen toiminta Iissä vaikuttaa hyvin samansuuntaiselta kuin hänen toimintansa Kittilässäkin.

 

Kun Iin kunnanvaltuusto käsitteli Tornbergin irtisanomista tammikuussa 2010, Paakkola jääväsi kunnanvaltuutettuna itsensä asian käsittelystä ja päätöksenteosta esteellisenä.

Jos hän katsoi itsensä esteelliseksi Tornbergin irtisanomisasian kohdalla, voisiko hän olla esteetön tarkastamaan sellaisen kunnan tilinpidon, jota Tornberg johtaa?

Tornberg ei saanut johtajasopimuksensa mukaisia rahoja irtisanomisen myötä. Hän haki ne valitusteitse Pohjois-Suomen hallinto-oikeudesta, joka määräsi kunnan maksamaan Tornbergille 100 500 euroa.

Tornberg oli pyytänyt valituksensa tueksi lausunnon Turun yliopiston työoikeuden professorilta Seppo Koskiselta, joka on tullut sittemmin tutuksi Kittilän päätöksenteossa. Tornberg aloitti Kittilän vt. kunnanjohtajana huhtikuussa 2015.

BDO Audiator Oy:n toimitusjohtaja Helge Vuoti viestitti Suomen Kuvalehdelle, että BDO Audiator ei nyt kommentoi paljastunutta tilannetta, Paakkolan ja Tornbergin yhteistä menneisyyttä, vaan käy asian ensiksi sisäisesti läpi.

Tilintarkastusta pidetään kunnan toiminnan vahvimpana tukipilarina. Jos kunta ajautuisi epäasiallisen päätöksenteon kierteeseen – kuten Kittilässä on käynyt – tilintarkastajat puuttuisivat tarkastuksessaan epäasiallisuuksiin ja vaatisivat korjaustoimia. Näin tarkastajat yleensä toimivat.

 

Kittilän kunnan päätöksentekoa on tutkinut jo syksystä 2014 lähtien keskusrikospoliisi.

Laaja tutkinta on aiheuttanut vain hyvin vähän liikehdintää kunnanhallituksessa laillisuusvalvonnasta vastuullisena elimenä, tarkastuslautakunnassa ei juuri lainkaan.

Ongelmalliseksi tarkastuslautakunnan aseman tekee se, että lautakunnan puheenjohtaja Jukka Salmi (kesk) on epäiltynä KRP:n kunnan päätöksentekoon liittyvässä virkarikostutkinnassa.

SK kysyi Salmelta sähköpostitse, oliko hän tietoinen Tornbergin ja Paakkolan sidoksesta neuvotellessaan BDO Audiator Oy:n johdon kanssa uuden tilintarkastajan nimittämisestä syksyllä 2015 edellisen siirryttyä toisiin tehtäviin, ja onko Kittilän kunnan tilintarkastus tässä tilanteessa riippumatonta ja uskottavaa.

Salmi ei vastannut SK:n kysymyksiin. Niin eivät tehneet myöskään Kittilän kunnan vastuullinen tilintarkastaja Simo Paakkola ja vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg.

Kittilän kunnan verkkosivuilta on jutun julkaisemisen jälkeen kadonnut asiakirja, josta käy ilmi Salmen yhteydenotto BDO Audiatorin toimitusjohtaja Vuotiin elokuussa 2015 uuden tilintarkastajan nimeämiseksi.

Alla Kittilän sivuilta kadonnut asiakirja, josta SK on jättänyt pois Paakkolan yhteystiedot:

kittila_tilintarkastaja_1
kittila_tilintarkastaja_2
Asiakirjassa mainitun keskustelun tuloksena vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornbergin entinen esimies, JHT Simo Paakkola nimettiin Kittilän vastuulliseksi tilintarkastajaksi.

 

Juttu julkaistu 30.9. klo 19.25, juttua muokattu 1.10. klo 15.40: lisätty kuva Kittilän kunnan verkkosivuilta jutun julkaisemisen jälkeen kadonneesta asiakirjasta, johon jutussa oli aiemmin linkki.