Huumetynnyrijutun erikoiset tuomiot: Lähettäjälle vajaa kaksi vuotta – vastaanottajalle yli 12 vuotta

Suomessa ei tehty yhtään juttuun liittyvää huumetakavarikkoa.

huumeet
Teksti
Pekka Anttila

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Jari Aarnioon liitetyssä huumerikosjutussa on jaettu poikkeuksellisia tuomioita.

Aarnion epäillään olleen mukana järjestämässä hasistynnyreiden salakuljetusta Suomeen jutussa, jossa jaettiin ankaria vankeusrangaistuksia vuonna 2012. Huumeita tuotiin useita satoja kiloja viidessä eri lähetyksessä. Hollannin poliisi sai kiinni viimeisen tynnyrin, jonka kautta päästiin tapahtumien jäljille.

Kuusi miestä sai Suomessa törkeistä huumausainerikoksista tuomioita, joiden pituudet vaihtelivat kahdeksan ja 13 vuoden välillä. Syytteet Aarniota kohtaan nostettiin vasta joulukuussa 2014.

Yksi tuomituista oli hollantilainen Henrie Vedder, jonka toimeksiannosta tynnyreitä toimitettiin Suomeen. Hän sai Helsingin käräjäoikeudessa 13 vuotta vankeutta viidestä törkeästä huumausainerikoksesta.

Vedder ei kuitenkaan valittanut tuomiostaan. Tuomioiden siirtoja koskevien säännösten mukaisesti hänet pystyttiin palauttamaan välittömästi takaisin Hollantiin.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Vedder siirretään kesäkuussa kotimaassaan avovankilaan. Joulukuussa hänet päästetään kotiarestiin valvonnan alla.

Juttuun liittyi myös toinen hollantilainen mies Daniel van Esveld. Hän toimi huumetynnyrien lähettäjänä saamiensa ohjeiden perusteella. Juttu tutkittiin ja käsiteltiin hänen osaltaan Hollannissa.

Esitutkintamateriaalista nyt löytyneen dokumentin mukaan Gelderlandin tuomioistuin antoi Esveldille kahden vuoden rangaistuksen, josta vähennettiin kahdeksan kuukautta.

Mies oli syyllistynyt hasiksen vientiin, mutta hän sai rangaistuksen ainoastaan yhdestä takavarikkoon saadusta erästä. Mies jopa myönsi kuulusteluissa järjestäneensä useiden tynnyrien kuljetusta, mutta niistä ei nostettu edes syytteitä. Esveldin mukaan tynnyrit sisälsivät kyllästysainetta.

 

Suomen ja Hollannin tuomioistuinten antamien rangaistusten välillä on merkittävä ero. Vaikka tynnyreiden määrästä ei ollut epäselvyyttä, Esveld tuomittiin vain takavarikkoon saadusta yhdestä huumetynnyristä.

Helsingin käräjäoikeus sen sijaan antoi suomalaisille tekijöille tuomiot kaikista tynnyreistä. Näytöksi katsottiin se, että tynnyreiden ulkoinen olemus, toimitustapa ja niiden saapumiseen liittyvät piirteet puolsivat sitä, että kaikki muutkin tynnyrit sisälsivät huumeita.

Suomessa ei tehty yhtään juttuun liittyvää huumetakavarikkoa. Kenenkään ei ole osoitettu myyneen, ostaneen tai kätkeneen hasista.

Turun yliopiston rikosoikeuden professorin Jussi Tapanin mielestä käräjäoikeuden päättely on oikeudellisesti kestävällä pohjalla.

”Mutta 13 vuoden maksimirangaistus törkeissä huumausainerikoksissa täyttyy Suomessa kovin herkästi, kun tuomiota annetaan vain määriä koskevien valmiiden taulukoiden pohjalta. Tästä asiasta ei juuri keskustella.”

Myös rikos- ja prosessioikeuden professori Dan Frände Helsingin yliopistosta sanoo, että Suomella on ongelmia rangaistuskäytäntöjen kanssa.

”Pelkästään kilojen laskemisen sijaan oikeus voisi katsoa henkilöiden syyllisyyttä. Jos tekijä on hierarkiassa alatasolla toimiva kuriiri, häneen voitaisiin soveltaa lievempää asteikkoa Ruotsin tapaan. Korkein oikeus on tietoinen tästä ongelmasta.”

 

Tuomituista todistajiksi

Daniel van Esveld sai tuomion samaan aikaan, kun Suomessa käsiteltiin Jari Aarnioon liitettyä huumejuttua lokakuussa 2014.

Vain kaksi päivää Esveldin tuomion julistamisen jälkeen häntä kuulusteltiin Hollannissa KRP:n tutkinnanjohtajan johdolla, mutta nyt todistajana ja Aarnio-juttuun liittyen. Miehelle kuvailtiin ennen kuulustelun alkua, että ”tutkinnan kohteena on Suomen poliisin korkea poliisivirkamies. Tämän viranhaltijan epäillään johtavan rikollisjärjestöä.”

Vain muutama tunti aikaisemmin poliisi oli kuulustellut Henrie Vedderiä. Hänelle puolestaan kerrottiin, että Aarniolla epäillään olevan huomattava rooli Suomen hasismarkkinoiden johtamisessa. Paikalla oli sama KRP:n poliisi kuin Esveldin kuulustelussa.

Aarnio on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikoksiin.