Helsingin säästöt: Kasvatustieteilijät vetosivat Yhtenäiskoulun puolesta

Virkamiesten lopetuslistalla olevan Helsingin Yhtenäiskoulun lakkauttaminen olisi koululaitoksen kehittämisen ja tulevaisuuden kannalta ehdottomasti huono ratkaisu, sanotaan vetoomuksessa, jonka yhdeksän eturivin kasvatustieteilijää jätti keskiviikkona Helsingille.

”[Koulun lakkauttaminen] olisi osoitus jälleen kerran siitä, miten puhe yhtenäisestä perusopetuksesta ja opettajuudesta on pelkästään hallinnollista retoriikkaa eikä merkitse mitään käytännön tasolla tehtäessä kouluja koskevia ratkaisuja”, sanotaan Helsingin opetusvirastolle, opetuslautakunnalle, kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle jätetyssä vetoomuksessa.

Yhtenäiskoulu ja 22 muuta koulua ovat opetustoimen johtajan Rauno Jarnilan laajalla leikkauslistalla, jota kaupunginvaltuuston on tarkoitus käsitellä lähiviikkoina.

”Yhtenäiskoulussa näkyy ja kuuluu kehittämisen ääni”, vetoomuksessa sanotaan. ”Erityisesti Yhtenäiskoulu on ollut ja on luomassa uutta kulttuuria ja toimintatapoja yhtenäiskouluideaan.”

Allekirjoittajina ovat professorit Leena Syrjälä, Yrjö Engeström, Elina Lahelma, Hannu Simola, Elina Harjunen, Mauri Åhlberg, Eija Syrjäläinen ja Eira Korpinen sekä dosentti Marja Matikainen.

Opetustoimen johtaja Jarnila, 61, sanoi tiistaina Suomen Kuvalehden haastattelussa, että Yhtenäiskoulua ”ei voi sanoa hyväksi”, että sen lukio on maan huonoimpia ja että koulun hyvä maine perustuu pelkästään aktiiviseen markkinointiin. Jarnila piti esimerkiksi tutustumisiltojen järjestämistä oppilaiden haalimisena.

Lausunnot ovat synnyttäneet SK:n internetsivuilla vilkkaan keskustelun. Facebook-yhteisöpalvelun ”Helsingin Yhtenäiskoulu säilytettävä” -kansalaisryhmään on parissa päivässä liittynyt 600 ihmistä.

Espoolainen Jarnila yritti lopettaa Yhtenäiskoulun viimeksi vuonna 2007. Tuolloin hanke kaatui. Nyt lakkautuslistalla on laajasti kouluja eri puolilta Helsinkiä, erityisesti pohjoisesta.

Jarnila on perustellut kouluverkon alasajoa lasten määrän vähenemisellä. Väestöennusteista ei löydy väitteille pohjaa.

Lataa kaupungin säästölista itsellesi pdf-tiedostona täältä.

Mistä on kyse? Lue kaikki SK:n jutut Helsingin säästöaikeista täältä.