Hallinto-oikeus kumosi 10 kittiläläisen kuntapäättäjän hyllyttämisen – Nyt ministeriö pohtii, valittaako se päätöksestä

Uusi kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) päättää, valittaako valtiovarainministeriö hallinto-oikeuden päätöksestä.

hallinto-oikeus
Teksti
Mikko Niemelä

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut kymmenen kittiläläisen kuntapäättäjän pidättämisen luottamustoimistaan. Oikeus antoi päätöksensä 10. kesäkuuta 2019. Asiasta uutisoi ensin Yle.

Valtionvarainministeriö pidätti luottamustoimistaan 20 kittiläläistä luottamushenkilöä vuosi sitten kesäkuussa 2018. Valtiovarainministeriö katsoi päätöksessään, että syytteessä olevien henkilöiden jatkaminen luottamustoimen hoitamisessa oikeudenkäynnin aikana vaarantaa kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden.

Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, ettei Akseli Erkkilän (Kuntalaislista), Raili Fagerholmin (vas), Veli-Matti Junnolan (kesk), Mika Kuuselan (kesk), Vilho Molkoselän (vas), Markku Mäkitalon (kesk), Jukka Nivan (Kuntalaislista), Mikko Saarelan (kesk), Jukka Salmen (kesk) ja Mauri Taskilan (vas) luottamustoimista pidättämiselle ollut riittäviä perusteita.

Oikeuden mukaan kyseiset henkilöt ovat osallistuivat vain vähän rikosepäilyjen kohteena olevaan päätöksentekoon.

Muiden luottamushenkilöiden hyllyttäminen jatkuu, koska heitä epäillään useammasta kuin yhdestä rikoksesta ja he ovat osallistuneet riidanalaiseen päätöksentekoon useammassa vaiheessa. Pidättäminen luottamustoimista jatkuu niin kauan, kunnes virkarikossyytteet on käsitelty lainvoimaiseen päätökseen asti.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusaika on 30 päivää päätöksen antamisesta alkaen.

Valtiovarainministeriö ei ole vielä päättänyt, valittaako se tuomiosta. Virkamiehet keskustelevat kuntaministeri Sirpa Paateron (sd) kanssa mahdollisimman pian valitusasiasta, ja päätöksestä tiedotetaan todennäköisesti ennen juhannusta.