Taistelu EU:sta alkaa

Eurovaalit syvensivät unionin kahtiajakoa. EU-vastainen radikaalioikeisto sekä EU-myönteiset vihreät ja liberaalit vahvistivat kaikki asemiaan.

Teksti
Teppo Tiilikainen

”Tämä oli demokratian voitto”, Euroopan kansanpuolueen (EPP) kärkiehdokas, saksalainen Manfred Weber hehkutti, kun eurovaalien lopputulos alkoi olla selvillä puolenyön jälkeen 27. toukokuuta.

Keskustaoikeistolainen EPP menetti kuudesosan paikoistaan, joten Weber ei riemuinnut omiensa menestyksestä. Syynä riemuun oli se, että äärioikeiston ja oikeistopopulistien odotettu suurvoitto jäi lopulta toteutumatta. EU-kriittiset populistit kasvattivat tuntuvasti paikkalukuaan, mutta jäävät silti vähemmistöön uudessa EU-parlamentissa.

Esimerkiksi Saksan AfD-puolue sai vain 11 prosenttia äänistä. Myös Tanskassa kansanpuolue menestyi odotettua huonommin, samoin perussuomalaiset Suomessa.

Yksi syy vaisuun tulokseen saattaa olla se, että populismin kovin nousupiikki oli jo nähty. Radikaali oikeisto saavutti merkittävän voiton edellisissä, vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa.