Eviran Tytti Itkonen: "Kuluttaja, lue mitä syöt"

elintarvikkeet
Teksti
Laura Koljonen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Tytti Itkonen

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pyysi toukokuun alussa valvontaviranomaisia puuttumaan jauhelihapihvien ja eräiden muiden lihavalmisteiden nimiin. Myös Kuluttajaliitto puuttui muun muassa HK:n ja Atrian jauhelihapihvien nimiin. Pihvejä ei oltu valmistettu sian tai naudan jauhelihasta vaan pääraaka-aineet olivat peräisin broilerista. HK käytti pihveissään myös broilerin nahkaa.

Ylitarkastaja Tytti Itkonen, millä perusteella Evira huomauttaa pakkausmerkinnöistä?

“Oma-aloitteisesti Evira ottaa tuotteita tutkintaan hyvin harvoin. Pakkausmerkintöjen valvominen on kuntien tehtävä. Yleensä ihmiset valittavat meille, kuluttaja-asiamiehelle tai Kuluttajavirastoon, vaikka oikea osoite on kunnan elintarvikeviranomainen. Mutta jos meille tulee paljon valituksia, emme voi ohittaa niitä.”

Mitä kautta vinkki tässä tapauksessa tuli?

“Kanannahkapihvitapaus tuli julkisuuteen Suomen Kuluttajaliiton tiedotteen kautta. Meidänkin oli reagoitava. “

Onko teidän ohjeistuksillanne mitään vaikutusta?

“Ne ovat suositusluontoisia, ainoastaan ministeriöllä on oikeus normittaa. Luulen, että tässä tapauksessa tuotteen nimi kyllä tarkentuu, sillä tapaus sai niin paljon mediahuomiota. Kuluttajat ovat selvästi sitä mieltä, että nimen pitäisi antaa kuva siitä, mitä tuote sisältää. “

Millaisia ohjeita laaditte?

“Olemme laatineet ohjeita esimerkiksi ruisleivän, täysjyväleivän ja lihavalmisteiden nimien käytöstä. Pakkausmerkintäasetus vaatii, että kaikkien lihatuotteiden lihapitoisuus pitää ilmoittaa. Siipikarjan nahkaa ja kamaraa saa käyttää valmistuksessa, sillä ne ovat lihaan verrattavia valmistusaineita. Eihän siinä ole mitään pahaa tai väärää, että makkarassa on siannahkaa. Siinä mielessä ei huijata, mutta jos pihvin pääraaka-aine on broilerinliha, tuotteen nimi ei voi olla jauhelihapihvi. Jauheliha mielletään siaksi tai naudaksi. Sitä paitsi erikseen on olemassa broileripyörykät. “

Jos lihanvalmistuksessa saa käyttää nahkaa, mikä muu on sallittua? Sisältävätkö lihatuotteet esimerkiksi jauhettua häntää tai sisäelimiä?

“Jauhettua häntää ei saa käyttää, mutta elimistä saa käyttää kieltä, sydäntä, maksaa, munuaisia, keuhkoja, aivoja ja kateenkorvaa. “

Ovatko pakkausten tuoteselosteet muuttuneet einesten lisääntyessä?

“Vanhojen tuotteiden reseptit ja pakkaukset ovat pysyneet samoina. Uusien tuotteiden kohdalla tuoteselosteet ovat pidentyneet ja niihin on tullut uusia ainesosia.”

Millaisista asioista kuluttajat valittavat?

“Ruisleivästä tuli muutama vuosi sitten paljon valituksia, kun selvisi, ettei ruisleipä välttämättä sisällä pelkästään ruista, vaan muitakin jauhoja. Ruisleipä on suomalaisille niin tärkeä. Tuolloin sovimme leipomoalan yritysten kanssa, että ruisleiväksi saa kutsua leipää, jossa ruista on käytetty vähintään 50 prosenttia viljaraaka-aineista. “

Muuttiko tapaus mitään?

“Valituksia ei ole tullut sen jälkeen. Uskon, että kun säännöt tehdään yhdessä teollisuuden kanssa, muutoksia tulee helpommin. “

Miten kuluttaja selviää tuoteluettelosuossa?

“Jos tuoteselosteen tekstin näkee lukea, niin sillähän sitä selviää. “

Pitäisikö kuluttajan siis lukea aina pakkausselosteet?

“Jos haluaa tietää, mitä tuote sisältää, ainesosaluettelo kannattaa lukea.”

Syötkö itse kyseisiä kanannahkapihvejä?

“En syö eineksiä. Meillä tehdään ruokaa oikeista raaka-aineista.”

Kuva Petri Kaipiainen