EK:n Kokkila: Firmoissa on jo nyt vuosittain yli kolme koulutuspäivää

Työnantajajärjestön hallituksen tuleva puheenjohtajapitää itsestään selvänä, että jokainen menestymään pyrkivä yritys kouluttaa henkilöstöään.

Kuva Aapo Huhta
Vuorineuvos Ilpo Kokkila. Kuva Aapo Huhta.

”Täytyyhän siihen ratkaisu löytää, jotta asia saadaan yhteisymmärryksessä pois pöydältä”, sanoo vuorineuvos Ilpo Kokkila työnantajajärjestö EK:n ja ammattiyhdistysliikkeen suhteita hiertävästä koulutuspäiväkiistasta.

Työntekijöiden oikeus kolmeen vuosittaiseen koulutuspäivään kirjattiin osaksi viime syksynä tehtyä työmarkkinoiden raamisopimusta. EK ja ay-liike eivät ole kuitenkaan löytäneet yksituumaisuutta siitä, miten koulutuspäivät toteutettaisiin käytännössä.

”Kyllähän sen kanssa ollaan vähän sormi suussa. Ay-liike on ottanut siinä asiassa tiukkoja kantoja. On kaivauduttu poteroihin ja uhiteltu”, Kokkila harmittelee.

Hän muistuttaa, että julkisuudessakin on alettu puhua kolmen päivän koulutusvapaasta. Siis koulutusvapaasta – koulutuspäivien tai koulutusoikeuden sijasta.

”Puheet koulutusvapaista samaan aikaan, kun työaikaa pitäisi pidentää, niin onhan se ristiriitaista”, Kokkila painottaa.

Hänen mukaansa firmat kouluttavat jo nyt henkilöstöään paljon enemmän kuin kolme päivää vuodessa.

”Jos firmat haluavat olla olemassa, niin totta kai ne kouluttavat työntekijöitään.”

Kokkila arvioi firmojen kuitenkin kavahtavan Helsingistä johdettua henkilöstöpolitiikkaa.

”Ei esimerkiksi maakunnassa toimiva yritys pidä hyvänä, jos Helsingistä määrätään, että juuri nyt täytyy pitää kolme koulutuspäivää per vuosi.”

Vastikään EK:n työmarkkinajohtajana aloittanut Lasse Laatunen on sanonut pohtivansa joulunpyhinä, miten koulutuspäivistä syntynyt kiista voitaisiin laukaista.

Ja on sovun löytyminen on siis Kokkilankin mielestä tärkeää.

”Minusta se on ollut EK:lta hyvä ehdotus, että suunnattaisiin koulutuspäiviin aiotut resurssit lomautettujen, nuorten ja irtisanottujen kouluttamiseen. Kouluttamisen idea kai tässä on se, että parannettaisiin työpaikkaa vaihtamaan joutuvien ihmisten valmiuksia menestyä uudessa tilanteessa.”

EK:n hallituksen puheenjohtajana vuodenvaihteessa aloittavan Ilpo Kokkilan haastattelu julkaistaan Suomen Kuvalehdessä 51-52/2012 (ilm. 21.12.).