Hallituspuolueet tuskaisina sote-solmusta - nyt pelataan kuntauudistukselle lisäaikaa

Kataisen hallitus ehti kesäkuussa 2011 linjata, että sairaanhoitopiirit lakkautetaan ja erikoissairaanhoito siirretään työssäkäyntialueen laajuisille suurkunnille, jotka aloittaisivat toimintansa kuntauudistuksen tuloksena vuonna 2015. Kuva Seppo Samuli / Str / Lehtikuva.


Hallitusohjelman sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) linjaukset lyövät pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallitusta parhaillaan korville. Hallitus onkin päättänyt sysiä uudistamiseen liittyvät sotkunsa alueellisten selvitysmiesten syliin.

Kataisen hallitus ehti kesäkuussa 2011 linjata, että sairaanhoitopiirit lakkautetaan ja erikoissairaanhoito siirretään työssäkäyntialueen laajuisille suurkunnille, jotka aloittaisivat toimintansa kuntauudistuksen tuloksena vuonna 2015. Ajatuksena oli rivakka suurkuntauudistus tarvittaessa pakkoliitoksin.

Sosiaali- ja terveydenhuolto valjastettiin kuntarakenteen sähköjänikseksi, vaikka terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon asiantuntijat varoittelivat hallitusta tällaisesta kytkykaupasta.

Linjaus sairaanhoitopiirien lakkauttamisesta on ajanut hallituksen tilanteeseen, jossa yksikään Suomen Kuvalehden haastattelema hallituspuolueiden poliitikko ei halua ryhtyä omalla nimellään aukomaan erikoissairaanhoidon tulevaisuutta.

Kukaan ei tunnu tietävän, miten syntynyt solmu aukaistaan, vaikka peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) julistaa joulukuun Kuntalehden kannessa jo aukaisseensa sote-solmun.

Hallituspuolueiden vaikuttajat vahvistavat hämillisen oloisena, että sote-kysymys on yhä solmussa ja selvitysmiehet lähtevät pelastamaan, mitä pelastettavissa on.

Vaikuttajat myöntävät, että kuntauudistus on ajautunut vaikeuksiin ja vielä vakavammissa vaikeuksissa on sen ”pikkusisko” sote-uudistus. Yksi haastateltava myöntää, että erilaisten selvitysten kautta pelataan hallitukselle lisää aikaa keksiä keinoja kasvojen pelastamiseksi.

Harhautusten harhautus?

Sosiaali- ja terveyspoliittinen ministeriryhmä julkisti hallituksen sote-uudistuksen linjaukset 13. joulukuuta. Otsikoihin nousivat alle 20 000 asukkaan pienet kunnat. Viesti oli lähes poikkeuksetta sama: hallitus ottaisi sote-järjestämisvastuun näiltä pikimmiten pois.

Ministeriryhmä unohti kertoa, että järjestämisvastuun pikkukunnilta vei jo edellinen hallitus Paras-lain turvin. Arkadianmäellä yksittäiset oppositiopoliitikot nostattivat sote-uutisista myrskyä, vaikka itsekin istuivat eduskunnassa edellisellä ja osa sitäkin aiemmalla vaalikaudella käsittelemässä Paras-uudistusta.

Metsään sote-linjausten kanssa meni moni media, eivätkä hallituspuolueiden vaikuttajat rientäneet täsmentämään tai korjaamaan uutisia.

Kuntien etujärjestön Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen (sd) kiirehti kommentoimaan STT:lle linjausten tultua julki, että sote-palveluiden päätöksenteko on siirtymässä pois alle 20 0000 asukkaan kuntien valtuustoilta, vaikka päätöksenteko ei ole nytkään ollut niiden käsissä.

Valtaosa alle 20 000 asukkaan kunnista on noudattanut Paras-lain linjauksia muodostamalla lain vaatiman sote-alueen naapurikuntiensa kanssa ja vastuu palveluista on alueella, ei yksittäisillä jäsenkunnilla.

Asiantuntija-arvioiden mukaan kunnissa, jotka järjestävät palvelut alle 20 000 asukkaan väestöpohjalla, asuu yhteensä kuusi prosenttia suomalaisista.

Hallituksen täsmällisimmät sote-linjaukset koskevat näitä kuntia ja niissä asuvaa väestöä.

Osa pienistä kunnista on jättänyt noudattamatta väestövaatimusta ehkä siksikin, että Kataisen hallitus syksyllä 2011 antoi ymmärtää, että Paras-lain linjauksilla ei olisi enää väliä.

Uutiset pienten kuntien painamisesta ruotuun saattoivat palvella hallitusta. Katse kiinnittyi hetkeksi pikkukuntiin, joiden puolesta harva ryhtyy liputtamaan. Syrjäiset ”rupukunnat” ovat toimituksille kiitollinen uutisoinnin kohde. Suurten keskuskaupunkien menettelyjen kyseenalaistaminen on huomattavasti vaikeampaa.

Rääkkylän tai Tohmajärven kaltaiset kunnat, jotka ovat ulkoistaneet sote-palvelunsa, ovat saaneet viime aikoina enemmän palstatilaa kuin monien suurten kaupunkien terveysasemat, jonne jonotetaan lääkäriaikoja viikkotolkulla.

Sote-uudistuksen poikkeuksellisen vaikean tilanteen takia asiantuntijat sekä poliittiset vaikuttajat puhuvat nimettöminä.