AKT:n entinen puheenjohtaja Risto Kuisma: "Rädyn on harkittava jatkoaan"

AKT
Teksti
Matti Simula

Osa SAK:laisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n vaikuttajista epäilee, ettei puheenjohtaja Timo Räty (sd) halua aitoa selvitystä liiton työilmapiiriongelmista.

Risto Kuisma

Puheenjohtaja Timo Rädyn (sd) johtama Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n hallitus on irtisanonut viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen ”täydellisen luottamuspulan” perusteella. Miten suhtaudutte päätökseen, AKT:n entinen puheenjohtaja Risto Kuisma (sd)?

”Se oli huono päätös. Ei työnantaja ja varsinkaan työnantajan asemassa oleva ammattiliitto voi ratkaista ristiriitojaan tuollaisella yksipuolisella irtisanomispäätöksellä.”

Poliisi on tutkinut Rädyn harjoittamaa epäiltyä työpaikkakiusaamista. Edellyttävätkö äijämäisinä pidetyt kuljettajat ja ahtaajat johtajaltaankin tietynlaista äijämäisyyttä?

”Voi se noinkin olla, mutta eihän sen nyt sovi ilmetä tällä tavoin organisaation sisällä. Tietysti kaikissa paikoissa on ristiriitoja. Esimiehen tehtävä on olla kiistojen sovittelija. Puheenjohtaja on vastuussa henkilöstöasioista, sitä vastuuta ei voi ulkoistaa. En joutunut puheenjohtajana koskaan keskustelemaan mistään irtisanomisista tai muista pakkotoimista.”

SAK:n ja Sdp:n johtajat ovat tuominneet AKT:n toiminnan. Myös useat ministerit, jopa presidentti ovat paheksuneet epäiltyä kiusaamista. Miksi Rädyllä kuitenkin on edelleen kannattajia liiton hallinnossa?

”Onhan Rädyssä hyviäkin puolia. Hän on varmasti hoitanut edunvalvonnan hyvin. Minua kuitenkin säpsäytti se, että hallitus teki päätöksensä äänin 11-9. Minusta vaarallisinta on se, että hallitus on noin vahvasti jakautunut tehdessään tämäntasoisia päätöksiä. Siellä täytyy olla taustalla syviä ristiriitoja.”

”Minua säpsäytti myös kymmenen AKT:n entisen toimitsijan julkilausuma, missä he moittivat Rädyn johtamistapaa. Tunnen useimmat sen allekirjoittajista. Tilanne on varmasti vakava, kun monet hyvinkin harkitsevaisina pitämäni ihmiset ovat sen allekirjoittaneet.”

Voiko nykyinen AKT olla uskottava osapuoli esimerkiksi työelämän laatua koskevissa neuvotteluissa tai puolustaessaan kyseenalaisesti irtisanottuja jäseniään?

”Kyllä Rädyn uskottavuus on varmasti vähentynyt, ehkä jonkin verran koko AKT:nkin uskottavuus.”

Onko Timo Rädyllä mielestänne edellytykset jatkaa puheenjohtajana?

”Rädyn täytyy itse harkita jatkomahdollisuuksiaan. Paikallaan olisi, että hän keskustelisi asemastaan AKT:n luottamusjohdon kanssa. Erimielisyydet hallintoelimissä heikentävät jatkomahdollisuutta.”

Tahraako AKT:n toiminta laajemminkin ay-liikkeen julkisuuskuvaa?

”Voi niinkin käydä. Kyllä tästä aiheesta lehdistössä ja sosiaalisessa mediassa käydyssä keskustelussa revitään aika paljon irti. Kriittisimpiä ovat tosin ehkä ne, joilla on jo entuudestaan jotakin hampaankolossa ay-liikettä vastaan.”

Antavatko kiusaamisväitteet työnantajille aseita ay-liikettä vastaan?

”Kyllä työnantajat tästä varmasti vinoilevat, mutta ei sitä pidä ehkä suurennella.”

Ay-liikkeen tehtävä on puolustaa työntekijöitä. Miksi aika ajoin nousee esiin tapauksia, joissa ay-johtajan epäillään toimineen arveluttavasti omaa henkilökuntaansa kohtaan, tällaista on tapahtunut viime vuosina myös esimerkiksi akavalaisessa Uudessa Insinööriliitossa?

”Onkohan tässäkin niin, että suutarin lapsilla on risat kengät. Ay-liikkeessä ehkä uskotaan, että sen sisäiset työpaikka- ja henkilöstöriidat ratkeavat itsestään. Eihän niin käy. Toisaalta, tällaiset ay-liikkeessä ilmenevät tapaukset kasvavat helposti ja saavat paljon julkisuutta.”

Aiheesta lisää

Osa SAK:laisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n vaikuttajista epäilee, ettei puheenjohtaja Timo Räty (sd) halua aitoa selvitystä liiton työilmapiiriongelmista.

Kevättalvella 2010 AKT:n puheenjohtaja Timo Räty oli esillä maantieliikenteen ja ahtaajien lakkojen vuoksi. Tuolloin Suomen Kuvalehti kertoi, että Rädyn kulmikas käytös on lamauttanut AKT:n toimiston.

Ammattiliiton luulisi puolustavan kaikissa oloissa työnantajan kiusaamaksi joutunutta työntekijää. SAK:lainen ammattiliitto näyttää arveluttavaa, vaarallista esimerkkiä.

Timo Rädyn johtama AKT näyttää taas keskisormea muille duunareille, maan hallitukselle, SAK:lle, työnantajille – koko maalle.


Kuva Markus Pentikäinen.