Timo Räty, AKT:n yksinvaltias: ”Kohtelee erityisen huonosti niitä, jotka eivät osaa puolustautua”

SK:n toimitus
Kotimaa 5.3.2012 09:45

AKT:n puheenjohtaja Timo Räty Helsingin Hakaniemessä 27. marraskuuta 2011. Kuva Seppo Samuli / Str / Lehtikuva.

Kevättalvella 2010 AKT:n puheenjohtaja Timo Räty oli esillä maantieliikenteen ja ahtaajien lakkojen vuoksi. Tuolloin Suomen Kuvalehti kertoi, että Rädyn kulmikas käytös on lamauttanut AKT:n toimiston.

Marraskuun alussa 2011 MTV3 uutisoi, että AKT:n viestintäpäällikkö Hilkka Ahde on kannellut Rädyn epäasiallisesta käytöksestä Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Väitetty työpaikkakiusaamisasia on parhaillaan poliisitutkinnassa.

”Minulla ei ole ollut Rädyn kanssa keskusteluyhteyttä kahteen ja puoleen vuoteen”, Ahde sanoi tuolloin Helsingin Sanomille.

Perjantaina 2. maaliskuuta AKT antoi potkut liiton viestinnästä vastaavalle Hilkka Ahteelle. Perusteena oli luottamuspula. Maanantaina AKT:n työntekijät jäivät pois töistä protestina Ahteen irtisanomiselle. Mielenilmaukseen osallistuu 40-50 työntekijää.

AKT:n yksinvaltias

Juttu on julkaistu alun perin Suomen Kuvalehdessä 11/2010.

Pitkävihainen. Mustavalkoinen. Yksinpuurtaja.

Siinä määreitä, joilla eräät Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) keskustoimiston henkilökunnan jäsenet ja muutamat pääluottamusmiehet luonnehtivat puheenjohtaja Timo Rätyä (sd).

Toki AKT-vaikuttajat pomoaan kiittävätkin: Tekee suhteellisen hyviä työehtosopimuksia, ahkera, pilkuntarkka.

Pistäväkatseinen ay-johtaja on käynyt talven aikana televisionkatsojille tutuksi. Kahden lakon ja yhden lakonuhan mies on esiintynyt kameroiden edessä ilmeettömän tyynenä.

Rädyssä on kuitenkin myös vähemmän rauhallinen puoli. Liiton toimiston väki joutuu sietämään sitä päivittäin.

”Hän alistaa muita. Ei luota eikä arvosta henkilökuntaansa”, sanoo yksi toimitsija: ”Kohtelee erityisen huonosti niitä, jotka eivät osaa puolustautua.”

Räty karttaa suoria kontakteja alaisiinsa. Yhteydenpito tapahtuu yleensä liittosihteeri Juhani Salmelan (sd) tai puheenjohtajan sihteerin Ulla Winterin välityksellä.

Työläisjohtaja kutsuu alaisiaan herkästi puhutteluun kulmahuoneeseensa.

”Hän osoittaa ripitettävää tiukasti sormellaan. Moitteet on vastaanotettava nöyrästi ja puolustautumatta.”

Laitonta kohtelua

AKT:n väkeä ei ole vaikea saada puhumaan anonyymisti toimiston huonosta tilanteesta. Useimmat kuitenkin karttavat esiintymistä omalla nimellään.

”Täällä on turhautumisen ja pelon ilmapiiri. Siksi meillä on melko paljon sairauslomia.”

Työsuojeluvaltuutettu Pertti Sulasalmi tulee asemansa takia julkisuuteen avoimesti.

”No kun kysyt, en ala valehdella. Kyllä työilmapiiri on ollut täällä ongelma jo pitkään”, Sulasalmi myöntää. ”Kyse on esimiehen harjoittamasta epäasiallisesta kohtelusta. Se on työsopimuslain mukaan laitonta.”

”Liiton henkilöstön resurssit eivät ole nyt sataprosenttisesti jäsenistön käytössä”, Sulasalmi murehtii.

Toinen toimiston työntekijä uskoo Rädyn itsekin tajuavan, ettei hänellä ole henkilöstöjohtajan kykyjä. Puheenjohtaja onkin päätynyt ostamaan kaiken henkilöstöasioiden valmistelun ulkopuoliselta konsulttiyhtiöltä.

Rädyn ja henkilöstön suhteet kiristyivät äärimmilleen 2007. Henkilöstö koki jääneensä jälkeen monen muun liiton työntekijöiden palkkakehityksestä. Väki marssi ulos, koska työnantajan asemassa kiistassa ollut ay-johtaja Räty ei suostunut käymään neuvottelupöytään.

”Se asia saatiin kuitenkin sovittua erittäin hyvin”, AKT:n toimitsijoiden luottamusmies Jukka Kauppinen arvioi lopputulosta.

Epävarma neuvottelija

Yhteiskunnallisen verkoston puute on yksinään viihtyvän Rädyn rasite.

”Hilkkahan yritti rakentaa verkostoa, mutta ei Timppa luota enää häneenkään”, toimitsija sanoo ja viittaa viestintäpäällikkö Hilkka Ahteeseen.

AKT:ssa tiedettiin Rädyn sosiaaliset puutteet jo 2001, jolloin hänet valittiin ensi kerran puheenjohtajaksi. ”Halusimme kuitenkin valita vahvan neuvottelijan.”

Sulasalmikin korostaa, että liiton työehtosopimusasioiden hoito on mallillaan: ”Siinä Räty on hyvä.”

Erään toisen SAK:laisen liiton vaikuttaja on eri mieltä. ”Mitä hemmetin hyvyyttä se on, jos mies hakee sopimukset lähes aina valtakunnansovittelijan toimiston kautta. Se on epävarmuutta. Neuvottelijat ovat epäonnistuneet, jos he tarvitsevat sovittelijan väliintuloa.”

Tyly arvio saa tukea AKT:n kentän edustajalta.

”Tuntuu, että työnantajat ovat kyllästyneet Rädyn toimintatapoihin. He yrittävät saada koko liiton polvilleen. Uskon, että joku muu puheenjohtaja olisi saanut ahtaajien asiat hoidettua ilman lakkoa.”

Pelkää kilpailua

Yksi toimitsija epäilee, että Räty polkaisi pystyyn lyhyeksi jääneen autoliikenteen lakon vahvistaakseen asemiaan tulevassa puheenjohtajanvalinnassa: ”Hänhän hyväksyi lopulta lähes saman sovintoesityksen, minkä ensin hylkäsi. Se lakko taisi olla vain näytelmä, jolla Räty halusi varmistaa automiesten kannatuksen.”

Räty saa kesäkuussa jatkopestin AKT:n edustajakokoukselta pomminvarmasti. Hän on jo kiivaasti junailemassa mieleistään seuraajaa eläkkeelle jäävälle liittosihteeri Juhani Salmelalle. Räty ajanee tehtävään eduskunnasta luopuvaa kansanedustaja Tero Rönniä (sd).

”Se osoittaa, ettei Räty ole sittenkään varma asemastaan. Hän haluaa kakkosmiehekseen kaverin, jolla on vain vähän kokemusta AKT:n organisaatiosta. Rönni ei edes ehtisi nousta vahvaksi ay-mieheksi, koska hänkin jäisi eläkkeelle yhden kauden jälkeen.”

Rädyn kerrotaan vieroksuvan toista mahdollista liittosihteeriehdokasta, satamien sopimussihteeriä Arto Sorvalia (sd). Häntä pidetään miehenä, joka saattaisi jopa kyetä haastamaan Rädyn asiakysymyksissä.

Rädyn särmikäs persoona on loukannut pienen ajan sisällä myös joitakin pääluottamusmiehiä. Yleensä hän on korostetun höveli juuri pääluottamusmiehille.

”Pöytä on koreana ja juoma virtaa, kun Räty kestitsee heitä.”

Mies ei ole pikkutarkka etiketistä. Hän täyttää vieraidensa konjakkilasit piripintaan. Ja juo itse seurueessa usein maltillisesti. Räty keskittyy tarkkailemaan muiden puheita ja käyttäytymistä.

Etäisyyttä SAK:hon

Timo Rätyä harmitti 14. toukokuuta 2009.

SAK:n valtuusto oli juuri valinnut Lauri Lylyn (sd) keskusjärjestön uudeksi puheenjohtajaksi. AKT oli tukenut useiden teollisuusliittojen kanssa vaalin häviäjää, Paperiliiton liittosihteeri Petri Vanhalaa (sd).

Pettynyt Räty ei aplodeerannut, vaan poistui nopeasti salista.

SAK:n hallituksen kokouksissa Räty ei näytä arvostavan Lylyä. AKT-pomo pitää muutenkin etäisyyttä keskusjärjestöönsä. ”Räty pitää Lylyä ystävänään silloin, kun Lylystä on hänelle hyötyä.”

Ahtaajien lakossa Räty joutui turvautumaan SAK:n johtajaan. Lyly pyydettiin AKT:hen neuvonpitoon miltei heti lakon alettua. Räty takertui Lylyyn nyt samalla tavoin kuin tämän edeltäjään Lauri Ihalaiseen (sd) pääkaupunkiseudun kunnallisen sopimusliikenteen bussilakon sovittelussa 2004.

”Ilman Ihalaista se lakko jatkuisi vieläkin. Kiittiköhän Timppa edes Lassea”, sisäpiiriläinen murahtaa.

AKT:n omaa hallitusta Räty on pitänyt tiukasti näpeissään. Hänellä kerrotaan olevan mystinen kyky taivutella ihmiset puolelleen. Juha Anttilaa (sd) pidetään ainoana AKT:n hallituksen jäsenenä, joka uskaltaa kyseenalaistaa Rädyn näkemyksiä.

Viime syksynä Räty kärsi harvinaisen arvovaltatappion. AKT:n hallitus ei suostunut palkkaamaan yhdelle toimitsijanpaikalle puheenjohtajan ehdotonta suosikkia, vaan paikka pantiin hakuun.

Myöhäisherännyt demari

Timo Räty on ylpeä vahvasta körttiläisestä sukutaustastaan. Tunnetun maallikkosaarnaajan Aku Rädyn (1897-1965) veli oli ay-johtajan isoisä. Timo Räty ei kuitenkaan liene sitoutunut vahvasti herännäisyyteen. Hän ei kuulu Herättäjä-Yhdistykseen.

AKT:n johtaja ei ole syntymädemari. Hän suoritti juristinopistonsa Lapin yliopistossa Rovaniemellä.

Yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut opiskelija osallistui Amnesty Internationalin toimintaan. Ihmisoikeuskysymysten kautta hän viehättyi sosiaalidemokratiasta ja liittyi puolueeseen. Räty valittiin ylioppilaskunnan edustajistoon.

Opiskelijatoverit oppivat tuntemaan Rädyn askeettisena ja kurinalaisena nuorukaisena. Bussirahoista pihistellyt Räty pyöräili jopa 35 asteen pakkasessa.

Enää ei bussimiesten edunvalvoja linja-automatkustelua karta. Jalan motorinen vamma on estänyt häntä hankkimasta ajokorttia. Mies matkaa bussilla päivittäin kotikaupunkinsa Lahden ja Helsingin väliä.

Räty asuu Lahden eliittialueella Jalkarannan kaupunginosassa, kaksikerroksisessa rivitaloasunnossa, parin sadan metrin päässä Vesijärvestä.

Hiihto on eronneen, yhden tyttären isän lähes maaninen intohimo. Räty näännytti joukon työmarkkinatoimittajia Rukan laduilla 2005. Hän jätti muut kevyesti 20 kilometrin lenkillä. Mies oli jo tullut saunasta, kun viimeiset hiihtäjät vasta irrottivat suksia kipeytyneistä jaloistaan.

Teksti Matti Simula.

Juttu perustuu 15 henkilön haastatteluihin.

Toimittaja Matti Simulan AKT:n yksinvaltias -juttu julkaistiin alun perin Suomen Kuvalehdessä 11/2010.

Lue myös SK:n blogit aiheesta:

Räty runnoi suosikkinsa AKT:n sotkujen selvittäjäksi
Osa SAK:laisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n vaikuttajista epäilee, ettei puheenjohtaja Timo Räty (sd) halua aitoa selvitystä liiton työilmapiiriongelmista.

AKT suojelee työpaikkakiusaamisesta epäiltyä puheenjohtajaansa
Ammattiliiton luulisi puolustavan kaikissa oloissa työnantajan kiusaamaksi joutunutta työntekijää. SAK:lainen ammattiliitto näyttää arveluttavaa, vaarallista esimerkkiä.

Vahvan AKT:n johdossa pärjää heikkokin puheenjohtaja
Timo Rädyn johtama AKT näyttää taas keskisormea muille duunareille, maan hallitukselle, SAK:lle, työnantajille – koko maalle.


Keskustelu

Koska Urpilainen tuomitsisi nämä puolueensa pahat pojat?

Vai onko todellakin hiljainen hyväksyntä. Tässä jo liian monta yksittäistapausta, ei ole sattumaa että nämä ay-änkyrät on valtaosaltaan demareita.
Voi siitä jo jotain päätellä puolueen asenneilmastosta naisia kohtaan kun turvaudutaan väkivaltaankin. Eihän näillä asiolla demaria vaivata, mutta annas olla jos persu on hiprakassa niin jo on sirkus, mutta nyt ei?

Onhan se tietenkin hieman omituista jos AY-väki ei keskenään kykene hoitamaan ongelmiaan. Siinä mielessä kyllä ymmärrän Ahteen erottamisenkin, jos ja kun hän on kerran pyrkinyt tekemään liiton ”yksitysiasioista” julkisia riitakysymyksiä. Nythän tilanne on varmaan mennyt liian pitkälle, vahinko on jo tapahtunut, joten tuskin tästä enää hyvää seuraa kellekkään osalliselle.

Moni mainitsee jo sanan narsismi ja oireet ovat aivan ilmeiset. Olisiko sittenkin kyse pitkään oireilleen sairauden yltymisestä niin pahaksi, että koko tämä soppa on päässyt syntymään? Timo Rätyhän voi hyvinkin olla sairas ja on siten enemmän hoidon ja sairasloman, kuin tuomion tarpeessa.

Narsismi ei oikeastaan ole sairaus vaan ominaisuus. Narsismia ei voida hoitaa eikä narsismista parane. Narsisti pitäisi aivopestä, jos hänen haluttaisiin muuttuvan.

Kyse on erittäin itsekkäästä ihmisestä, joka toimii aivan normaalisti narsistisen ihmisen näkökulmasta. Hän kokee muut ihmiset alamaisikseen ja katsoo oikeudekseen alistaa ja tyydyttää addiktioitaan.

Narsistit ovat oikeustoimikelpoisia eikä heillä ole mielenterveyssairautta. Kyse on persoonasta. Hyvin voimakkaasta itsekkyydestä ja vähäisestä omastatunnosta. Monet työpaikka kiusaajat ovat narsisteja ja he keräävät ”hovin” ympärilleen auttamaan kiusaamisessa. Mainpulointikyky on loistava. Esimerkkinä meillä on Kone yhtiöitten edesmennyt johtaja Pekka Herlin. Manipuloinnin mestari, joka piti lähipiirin kaaoksessa ja helvetillisessä elämässä. Narsisteja on Suomessa noin 50 000-100 000. Hyviä kirjoja asiasta ovat ” Naamiona terve mieli” ja asianajaja Markku Salon kirjoittama ” Varo Narsistia”

Narsisti rikkoo lakia aina kun se on hyödyllistä hänelle itselleen.

Juuri narsistien takia laissa on oltava pykälä tapausta ”entäs jos en vaan tee määräyksen mukaan”.

On myös näitä työpaikoilla esiintyviä narsisteja, joita hännystelijät seuraavat ja määrittelevät mitä saa sanoa ja lopulta mitä saa ajatella.Näille pitäiisi panna stoppi lainsäädännöllä. Kyse on sopuleiden ja narsistin symbioosista.
Ammattiyhdistyshierarkiassa on ongelmana paikallisuus, joka johtaa demokratian toteutumattomuuteen.Eihän pienillä paikkakunnilla uskalleta äänestää edes eduskunta-,kunnallis tai presidentinvaaleissa vaalisalaisuuden manipulaation kieltoilmapiirin ollessa yleistä.Saaati sitten vielä pienemmässä ammattiyhdistysvaalissa.Kyllä siellä ehdokkaat juntataan läpi ja keskustelu on kielletty.

Kummallisen pirullisia nuo monet historian pienet miehet kuten Stalin, Hitler, Napoleon, kuin myös tuo nykypäivän AKT-puheenjohtajakin, sekä jotkut muut tämänpäivän ”kellokkaat” niin idässä kuin lännessäkin. Jokin ihmeellinen typologinen yhteys saattaisi jopa olla osin mahdollista pienikasvuisuuden sekä piilevän heikon itsetunnon ja sitä kompensoivan pätemistarpeen/ aggressiivisuuden/ vallanhimon välillä.

Mitä tästä voisimme oppia? Että saattaisi ollakin järkevää valita keulakuviksi mieluummin noita reheviä, rentoja ja luovia pyknikkoja, kuin hinteliä ja kenties samalla pahansisuisia asteenikkoja tai atleetikkoja. Hrushtsev ja Jeltsin käynevät esimerkkeinä tuollaisista pyknisistä johtajista itänaapurissamme, ja edesmennyt presidentti J.K.Paasikivi kotomaastamme. Politiikan piiristä voisi poimia samaan kategoriaan mm. R.Paasion ja V.Leskisen. Ja taiteilijoista etenkin kapellimestari Leif Segerstamin.

Ihan niin kuin irstailevat papit saarnaavat synnintuontoa seurakunnan maksamalla palkalla nämä sikailevat AY-johtajat kurmottavat alaisiaan herkkäuskoisen ammattiliittoalamaisten rahoilla, jotta työelämä saataisiin inhimilliseksi ja tasa-arvoiseksi. Ahde ei joutunutkaan lastentarhaan, vaan tarkailuluokalle.

Olen erittäin hämmentynyt; miksi ei työterveyshuolto ole puuttunut aktiivisemmin ilmiselviin ongelmiin työpaikalla? Ilmapiiri ja johtajuusongelmat ovat varmasti ajaneet useat ihmiset psyykkisen kestävyytensä äärirajoille.

ei AKT ol ainoa ay-järjestö, jossa on narsistinen pormo. Toimii aivan kuin Räty. Insinöörit ottakaa asioista selvää!

Vastaus ”doc”:lle: Työterveyshuollossa tulee seinä vastaan hyvin äkkiä vaitiolovelvollisuuden takia.
Sairauspoissaolotilastot valehtelevat, että aidanseipäätkin niille nauravat (migreeni, selkä…). Ei niihin kovin paljon masennusoreita kirjata ainoana syynä. Pienistä ryhmistä ei voi edes laatia kovin yksityiskohtaisia tilastoja paljastumisen pelossa.
Mielestäni työnjohtoportaan, eli lähimpien esimiesten koulutus on laiminlyöty henkilöstöjohtamisessa. Myös ylempien esimiesten tuki puuttuu siksi, että heilläkään ei ole riittävästi eväitä alaistensa tukemiseen ja ohjaamiseen.
Esimiesten koulutusta vaan rutkasti lisää, koska työpaikan menestys on siitä kiinni!

Kyllä kai näistä narsistisista johtajista (koosta riippumatta) sitten joillekin hyötyä on kun heitä tuntuu olevan pilvin pimein yritysten ja julkisen sektorin johtavissa asemissa.

Eiköhän pistetä oikein kunnon talkoot pystyyn ja ulosteta johtotehtävistä kaikki samanlaiset pellet. Hiljaisuus on rikottu, hyvä niin.

Näitä pienisieluisia napoleoneja on matkan varrella näkynyt kaiken kokoisia. Mielenkiintoista, mutta ei suinkaan ennen kuulumatonta on, että työsuhteen kuusi – seitsemän ensimmäistä vuotta sujuivat ilmeisen mallikkaasti.

doc:
”Olen erittäin hämmentynyt; miksi ei työterveyshuolto ole puuttunut aktiivisemmin ilmiselviin ongelmiin työpaikalla?”

Parahin doc ja muut! Työterveyshuolto yritti, mutta Räty ei alistunut työterveyslääkärin vaatimiin palavereihin työpaikan tulehtuneesta tilanteesta. AKT:n henkilökunnan vikoineen ja vahvuuksineen hyvin tunteva kokenut työterveyslääkäri joutui nostamaan kätensä pystyyn. Hän lopetti AKT:n työterveyslääkärinä tästä syystä. Karmaisevaa, vai mitä?

Hilkka Ahde, teit valtavan hyvän työn,nostaessasi tämän asian julkisuuteen.Voimia sinulle,että jaksat tämän raskaan prosessin keskellä. Toivottavasti tämä laiton irtisanominen perutaan,että oikeus tapahtuisi edes siinä suhteessa.

Näin ne taas maallikot diagnosoi narsistiksi. Ei taida olla enää kovin epäselvää, että Räty on käyttäytynyt esimiehelle sopimattomalla tavalla.

Tärkeintä olisi asiassa puolueeton tutkimus työpaikan sisällä, ilman tällaista julkisuusmyllyä jossa media hutkii ennenkuin tutkitaan. Lukijoiden ja katsojien sopulilauma seuraa kuin gladiaattorien taistelua Rooman Colosseumilla. Peukuttaen ylös tai alaspäin median ohjailemana – asioiden oikeasta laidasta autuaan tietämättömänä.

Miksei voisi olla niin, että narsisti olisikin työntekijä, joka pettyy pomonsa ikävistä päätöksistä itseään kohtaan ja keksii käyttää kiusauskanteen ja julkisuuden yhdistelmää keinona kostona ja kiristyksenä.

Kaikki ” rätyläiset ” on erotettava kaikista luottamustehtävistä.

Vielä tehokkaampaa on perustaa kokonaan uusi liitto ilman ” rätyläisiä ”.

Hame päälle näille keskustelupalstan diaknoosin määrittäjille.
Jos ei satu olemaan jo.