Blogit

Trendejä ja ilmiöitä netistä ja tulevaisuudesta.

Asiantuntijoista netin amatöörivaltaan

Blogit Kohinaa 13.11.2014 16:00
Kari A. Hintikka
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Asiantuntijat kulttuurikriitikoista journalisteihin alkavat huolestua, josko netin joukkoäly korvaa heidät turhina. On syytäkin.

Andrew Keen lanseerasi vastakkainasettelun asiantuntijoiden ja nettiamatöörien välille kirjassaan The Cult of the Amateur (2007). Tosin opus käsitteli vain kulttuuria.

Informaation ja tietämyksen vapautuminen amatöörien käyttöön netissä on sen verran laaja teema, että Keenillakin meni siinä kirjan verran.

Aloitan tällä kertaa ihmisten terveydestä.

Amatööriydessä on paljon hyvääkin. Asiantuntijatkin osaavat rähmiä raskaasti, kuten 2009 sikainfluenssapandemian rokotuksessa.

Esimerkiksi potilaiden omaehtoiset vertaisryhmät ovat suosittuja osana virallista terveydenhoitoa. Ne ovat yhteiskunnalle edullisia, ja monet kokevat niiden auttavan virallisia kanavia paremmin. Myös kokemusasiantuntijat yleistyvät. He jakavat omakohtaista tietoa eri sairauksista esimerkiksi terveydenhuollon yleisötilaisuuksissa.

 

Viime vuosikymmenellä lääkärit alkoivat törmätä potilaisiin ison laukun kanssa. Lääkäri teki diagnoosinsa. Asiakas vänkäsi vastaan. Hän otti laukustaan satoja netistä tulostettuja papereita ja kertoi netin tietävän paremmin, mikä häntä vaivaa.

Mutta on aivan liian vaivalloista mennä lääkärille. Parempi mennä Suomi24-sivustolle ja kysyä,mistä voisi johtua että ristiselästä välillä hohkaa sietämätön kipu ympäri vatsan seutua?” Suomi24:ssa kysellään myös parasta verenpainelääkettä. Napit sitten tilataan halvimmasta nettikaupasta.

Esimerkiksi Terveyden- ja hyvinvointilaitos (THL) on ollut pitkään asemasodassa nk. karppaajien kanssa vähähiilihydraattisen ruokavalion terveellisyydestä. THL yrittää argumentoida mahdollisista riskeistä ja vetoaa auktorisoituihin tutkimuksiin. Karppaajat löytävät tutkimuksia omille käsityksilleen. Heitä myös vahvistaa oma netissä jaettava kokemusperäinen vertaistieto.

Netin kollektiivisella amatööritietämyksellä menee nyt hyvin. Sen kannattajilta on vain jäänyt huomaamatta yksi pikku juttu.

Esimerkiksi Wikipedia ei itse tuota uutta tietoa vaan siteeraa auktorisoituja lähteitä. Osalle ihmisistä ei kelpaa auktorisoitu tieto lääkäreiltä, mutta maittaa Wikipediasta nautittuna.

 

Aikoinaan havaittiin, että innokkaat asiantuntijat ja harrastajat perustavat nettiin uusia foorumeita muun muassa siksi, että he haluavat vaihtaa tietämystään.

Ajan myötä foorumit täyttyvät vapaamatkustajilla, joille tärkeintä on oma mielipiteen esittäminen. Edelläkävijät parhaine tietoineen kyllästyvät ja muuttavat muualle. Muut ihmettelevät, miksei foorumilla ole mitään keskusteltavaa, josta saisi esittää mielipiteensä. Näin kävi esimerkiksi Arvopaperi-lehden Areenalle. Facebookissakin on jo havaittavissa taisteluväsymystä.

Netti on mittakaavassaan niin iso, että se kyllä sietää amatööriyden. Sen sijaan Suomi-netistä saatava tieto alkaa vähentyä. Jotkut hyödyllisen ja tutkitun tiedon jakajista ovat turhautumassa. Vastaavasti järkevät ihmiset jakavat ”tietoa” somessa esimerkiksi Valkee Oy:n korvavalosta. Tuote sai Skepsis ry:n Huuhaa-palkinnon 2012.

Monet tutkijakaverini eivät bloggaa eivätkä ole edes sosiaalisessa mediassa, vaikka se olisi kuulemma hyväksi urakehitykselle. Heillä ei riitä sosiaalinen palo vastaanottamaan ja oikomaan nettiamatöörien päivittäisiä ja vahvoja mielipiteitä. Töitäkin pitäisi ehtiä.

Asiaa voi tarkastella käytännöllisesti.

On keskusteltu, pitäisikö esimerkiksi itseaiheutettua alkoholismia, tupakointia ja lihavuutta harrastavien maksaa terveyspalveluistaan ja vakuutusmaksuistaan enemmän? Ihminen saa vaalia terveyttään tietysti, miten haluaa. Mutta kun yhteiskunta alkaa hoitaa nettiamatööriavulla ja verkkolääkkeillä järjestelmällisesti tuotettuja vaivoja, niin näissäkin hoitomaksut voisivat olla korkeammat.

Nyt on muotia saada tehdä itse pop-upisti, välittämättä ammattilaistoimintaa rajoittavista säädöksistä, kuten Ravintolapäivä, Parturipäivä tai vertaisoppimista toteuttava WÄRK:fest. Hyvä niin. Lääkäri-, Lentäjä- ja Juristipäivää odotellessa.