Rasvakapina? Karppaus yleistyy, THL pelkää seurauksia

Hanna Leivonniemi
Kotimaa 11.3.2011 07:00

Yhä useampi suomalainen hylkää viralliset ravintosuositukset ja kokee elävänsä terveemmin kuin ennen.

Ruokaympyrä Millaisia ravintoympyrät ovat olleet eri vuosikymmenillä? Klikkaa kuvaa, näet vastauksen. Kuvat Jukka Pakarinen.

Karppaajat eli vähähiilihydraattisen ja runsasrasvaisen ruokavalion noudattajat uskovat, että syy nykyisiin ongelmiimme – ylipainoon ja aikuisiän diabetekseen – löytyy vääränlaisista ruokailutottumuksista.

He kyseenalaistavat virallisen liturgian tyydyttyneen rasvan vaaroista ja syyttävät nykyihmisen huonosta terveydestä sokereita ja tärkkelystä, ei rasvaa. Karppaajat syövät vapautuneesti voita, kermaa, lihaa ja rasvaisia juustoja. Sen sijaan he välttävät perunaa, pastaa, leipää ja kaikkea sokerista.

Kuluttajien ostokäyttäytymisessä karppauksen suosio näkyy jo: Valio kertoo voin myynnin ampaisseen nousuun vuosikymmenien laskun jälkeen.

Tammikuussa Valio teki uuden ennätyksen voin myynnissä, vaikka perinteisesti tammikuussa rasvaisten tuotteiden suosio aina vähenee.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on huomannut ilmiön yleistyneen ja pelkää, että seuraukset kansanterveydelle ovat vakavat.

”Sydänkuolleisuus seuraa hyvin herkästi veren kolesterolitasoa. Jos tässä tulee jotain olennaista takapakkia, se näkyy kyllä erittäin nopeasti sydänkuolleisuuden listääntymisessä”, sanoo THL:n pääjohtaja Pekka Puska Suomen Kuvalehdessä 10/2011.

Asiantuntijat ovat kuitenkin hyvin eri linjoilla siitä, mitkä ovat tyydyttyneiden rasvojen terveysvaikutukset.

Viime vuonna ilmestyi laaja, kansainvälinen yhteenvetotutkimus tyydyttyneen rasvan ja sydän- ja verisuonitautien yhteydestä. Sen aineistona oli lähes 350 000 ihmistä ja tulos oli, että tyydyttyneellä rasvalla ei ollut yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin.

Valion entinen tutkimusjohtaja, professori Kari Salminen ihmettelee, miksi Suomessa ei oteta näitä ja muita vastaavia tuloksia huomioon vaan yhä kehotetaan ihmisiä välttämään tyydyttyneitä rasvoja.

Pohjoismaisia ravintosuosituksia uudistetaan parhaillaan, ja niiden pohjalta tehdään aikanaan uudet suositukset myös suomalaisille.

Niissä tuskin lisätään tyydyttyneen rasvan saantisuosituksia, kertoo asiantuntijatyöryhmässä mukana oleva dosentti Mikael Fogelholm Suomen Akatemiasta.

Fogelholm itse olisi valmis lisäämään rasvan ja vähentämään hiilihydraattien määrää ravinnossamme, mutta ainoastaan siinä tapauksessa, että lisäys tulisi kerta- ja monityydyttymättömistä kasvirasvoista ja kalasta.

Asiantuntijoiden keskenään ristiriitaisia viestejä kuunnellessa tavallinen kuluttaja on ihmeissään: uskaltaako voita syödä vai ei?

Onko käynnissä rasvakapina? Lue aiheesta lisää SK:n numerosta 10/2011 (ilm. 11.3.).

Keskustelu

Te jotka haukutte Antti Heikkilää ja tuota ruokavaliota niin olette NIIN väärässä. Vhh ruokavalio kun voi parantaa yli 200 eri tautia ja sillä on hoidettu ihmiset kuntoon kauan sitten! Itse tiedän mitä vhh ruokavalio minulle tekee, voin hyvin, vatsa toimii, energiaa riittää. Sirauteeni en ole lääkkeitä ottanut viimeiseen vuoteen. Koittakaa itse niin tajuatte. Ette voi menettää mitään koittamalla, Minä koitin ja voin paremmin kuin IKINÄ eläessäni! Kummasti KAIKKIEN olo helpottuukun jättää sokerit ja vaaleat jauhot pois. Tottahan siinä laihtuu kun paljon hiilareita sisältävät ruuat sisältävät myös eniten energiaa ja jauhothan toimii huumeina aivoissa. ;)
Onneksi jokainen voi kirjastosta lainata lääketieteellisiä kirjoja ja ymmärtää se sitä kautta ellei itse halua voida hyvin. ;)

OIKEA ruokavalio taitaa vihdoin viedä voiton!

Antti Heikkilä puhuu asiaa, jokainen voi kokeilla jättää viljat ja sokerit pois ja katsoa, mitä tapahtuu, tehdä niin sanotusti omaa kliinistä tutkimusta. Siihen ei todellakaan kuole. Mutta jos ei asiasta ole omakohtaista kokemusta, ei ole myöskään kaikupohjaa täällä haukkua vähähiilihydraattista ravintoa. Viljoissa on morfiinin kaltaista ainetta, joka aiheuttaa riippuvuutta, joten ymmärrän kyllä, että ajatus leivän jättämisestä ottaa koville, niin koville, että pitää nousta barrikadeille. Antin sivuilta löytyy runsaasti linkkejä uusimpiin tutkimuksiin aiheesta, jokainen voi itse lukea tutkimukset ja tehdä omat päätelmänsä. Ottakaa vastuu omasta terveydestänne, THL ei ole teidän asiallanne. Tuo Harvardin ruokakolmio on juuri se amerikkalainen malli, jolla THL haluaa jatkossakin meidät sairastuttaa.

Mistä nämä terveysterroristit ammentavat tietonsa ja mahdolliset resurssinsa massiiviseen viestintään? Viljat (hiilihydraatit) ovat maailman ravitsemuksen perusta. Puolelle maailman väestöstä ravinnon pääosan muodostavat hiilihydraatit. Ne ovat pelastaneet kansoja nälältä. Nyt joku suomalainen, tiedemieheksi itseään nimittävä, haluaa ajaa suomalaislapset aliravitsemukseen väittämällä, että alle 3-vuotiaille ei pitäisi syöttää viljatuotteita. Voi hyvät hyssykät, uskokaa asiantuntijoita, ei sellaisiksi itseään nimittäviä.

Kovia väitteitä esitetään. Todella ajattelematonta. Ymmärrysvaje on jo tapahtunut, missä suomalaisia suorastaan sairastutetaan suosituslautasmallilla ja Thl:n kevytlevitemannekiinimme johtaa meidät leveästi lääketeollisuuden kilteiksi koeihmisiksi.

Totuus on muualla kuin viranomaisten ravintosuosituksessa! Puska ei edes ole halunnut tai pystynyt todistamaan väittämäänsä terveydenhuolto- ja kasvatusviranomaisille antamistaan määräyksistään, mitä aterian pitää sisältää: koululaiset ja ikäihmiset erityisesti ovat vaarassa näivettyä.

TIESITTEKÖ, että ko. viranomaissuositus ja toimintaohjeistus uhkaa todella suomalaisten hyvinvointia. Muiden viranomaisten kun on erottamisuhalla noudatettava annettua ohjetta!

Suomen kansan ja nuorison pelastusta uusilta monisairauksilta voimme vauhdittaa uudistamalla THL.

Sokeaan ymmärrysvajeeseen vaipuneet, huonomuistisuudestaankin jo tv-haastatteluissa ”havahtuneet” johtajat ja vilpilliset toimijat erotettava sekä asetettava tutkintaan pikimmiten kansanterveyden ja Suomen kansan hyväksi.

En tiedä keitä nimimerkki Clarinet laskee asiantuntijoiksi, joten pelaan varman päälle. Tässä maailman tieteellisissä julkaisuissa siteeratuimman ravintotieteilijän tuore näkemys länsimaisisten terveysongelmien syistä (W. Willet L.A. Timesissa 20.12.2010):
”Jos amerikkalaiset voisivat jättää sokeroidut juomat, perunat, valkoisen leivän, pastan, valkoisen riisin ja makeat välipalat, saisimme pyyhkäistyä pois kaikki ongelmat, joita meillä on ollut painon, diabeteksen ja muiden metabolisten sairauksien kanssa”

Suomessa vuosikymmeniä käytössä olleessa ruokakolmiossa perustan muodostavat: peruna, valkoinen leipä, pasta ja valkoinen riisi. Myös makeat välipalat (korvapuusti) löytyy pyramidin tärkeimpien ruokien listalta. Suomessakin on jo arviolta 200 000 karppaajaa ja sen päälle vielä suuri määrä hiilihydraattien lähteiden laatuun kiinnittäviä terveystietoisia ihmisiä. Maailman kuuluisimmat ravintotieteen tutkijat ovat jo useita vuosia kritisoineet etenkin amerikkalaisia ruokasuosituksia. Uusiakin suosituksia on vastustanut suurin piirtein kaikki eturivin ravintotieteilijät. Yli 90% alaa aktiivisesti seuraavista asiantuntijoista myöntää, että menneiden vuosikymmenten rasvafobia oli hyvin paha virhe. Edellä mainittu maailman kuuluisin ravintotieteilijä Willet on aikaisemmin ollut vähärasvaisella linjalla, mutta ei enää. Olisi vuosien varrella tullut höperöksi? Vai olisiko kuitenkin tietämys ja viisaus iän karttuessa lisääntynyt?

Clarinet ja asiaa tunteva:
puolet maailman väestöstä on varmaankin kalorivajauksella, jolloin lienee lähes yhdentekevää, mistä kalorinsa saa kunhan vaan saa välttämättömät rasvahapot, aminohapot ja vitamiinit. Nykysuomessa ei kukaan joudu aliravitsemukseen siitä, että jättää hiilihydraatit vähemmälle. Niiden kokonaan poisjättäminen onkin vaikeampaa, voitte vaikka itse testata ruokapäiväkirjaa pitämällä ja taulukoista ravintosisältöä katsomalla.

esalil puhuu asiaa.

Jos jättää pois valkoisen vehnän, perunan (erityisesti sipsit, ranskanperunat ja kermaperunat, mahdollisesti myös muusin ja kumiperunat) ja sokerin, vähentää tyhjien kalorien saantia runsaasti. Lisäksi säästyy glukoosin aiheuttamilta glykeemisiltä shokeilta. Jos tämä vaikuta terveellisesti niin ei mikään!

En tarkoita, että rasvaa voisi syödä määrättömästi, mutta hiilihydraatteja vähentämällä välttyy esimerkiksi pullan mössäämiseltä. Pullassahan on sekä huonoa rasvaa että nopeita hiilihydraatteja l. suurin sallittu annos on pieni ja lisäksi kaloreita on paljon paino- ja tilavuusyksikköä kohden jolloin kylläisyys ei nouse riittävästi eikä riittävän nopeasti.

Länsimaalaisen ongelma ei ole mikään muu kuin ylensyönti, mihin tärkkelyksen ja huonojen rasvojen yhdistelmät viekoittelevat hyvin helposti.

-En syö margariinia, koska olen käynyt monesti margariinitehtaalla ja se on erehdyttävästi Neste Oy:n öljynjalostamon kaltainen. – En syö dieselölyäkään ( autoni syö).
-En juo Valion homogenisoitua maitoa, koska vatsani tulee sietämättömän kipeäksi. Juon sen sijaan lehmän maitoa, jota saan silloin tällöin tuttavilta isänniltä. – Elimistöni ei tunnista Valion pätkimiä maitorasvoja vaan reagoi siihen kuten myrkkyyn.
-En syö mitään pakasteista paistettuja kahvi ym leipiä, sillä niissä ei enää juurikaan käytetä mitään jauhoja; ainoastaan kemianteollisuuden tuotteita yms EEEEEEEEE ja voin ynnä muut maut on tehty aromeilla!.
-En syö mitään siivutettua ja pakattua leikkelettä, koska niissä on lihan maku saatu aikaiseksi liha aromeilla.
-Lopetin kolesterolilääkitykset ( Statin), koska olin masentunut joka päivä. Päässä oli kuin lyijypipo enkä saanut töissäkään mitään aikaiseksi. – 3. päivänä lopetuksesta terveys alkoi palautua ja viikon kuluttua elämä ja työ maistui jo tosi kivalta.

Olisiko jo THL ssä lopultakin aika ottaa vastuuta. Pääjohtajan erottaminen olisi nyt parasta mitä kansalaisille voidaan antaa.

Kun 50.000 kansalaisen ja karppaajan käytännön kokemukset ja 350.000 ihmisen kv tutkimukset
ovat ristiriidassa amerikkalaisen ruoka- ja lääketeollisuuden suositusten kanssa, äänestää THL yksinomaan teollisuuden puolesta.

Ja samassa veneessä suomen akatemia. Kaikki tutkimukset, joissa em. ristiriitaa haluttaisiin selvittää, kielletään ns. ”vääränä uskontona” ekäi anneta rahoitusta. Vain ne tutkimukset, joissa jo etukäteen määriteetään kolesteroli ja rasva vaaralliseksi, saavat rahoitusta.

Tämäkö sitä suomalaista tiedettä onkin.

Kommentti nimimerkille Dragofix.

Niinpä niin. Mutta kun tuo luonto järjesteli asioita oman mielensä mukaan. Osa ihmisistäkun pysyy terveenä ja osa sairastuu, vaikka molemmat elävät samalla tavalla. Tämän voi todeta jopa isoissa perheissä. Puhumattakaan isommista populaatioista.

Jos itse olet täysin terve. Älä toki laske sitä kokonaan omaksi ansioksesi.
Mutta tottakai….liikunta ja oikea ravinto vitamiineineen ja hivenaineineen parantaa aavistuksen verran todennäköisyyttä parempaan lopputuloseen.

Hitler muuten jo aikoinaan suunnitteli tuota teemaasi….vain terveet ja parhaat olisivat saaneet periytyä.

Vielä tuohon edelliseen kommenttiini korjaisin, että rasvoja en kyllä juurikaan syö. En syö leipää, joten en käytä margariinia. Tarvittavat hyvälaatuiset rasvat tulevat ruoan mukana. En ole vieläkään saanut kunnollista tietoa mitä haittaa karppaamisella olisi, jos pitää rasvojen syönnin hallinnassa ja hyvälaatuisena.

Itse olen arvioinut seuraavat haitat karppaamisesta:

1. THL pääjohtaja menettää ”kunniansa” tuon kyseenalaisen rasva mantran synnyttäjänä.
2. Lääketeollisuuden myynti heikkenee. Esim. diabeetikkona vähensin pistosinsuliinin määrää n. 35% siirryttyäni karppaajaksi n. 2v sitten. Silti tulokset mm. HBA1 parempi.
3. Ruokateollisuuden ( tyhjät hiilihydraatit) helpon busineksen aika alkaa olla ohi.

Jo nuo kolme syytä aiheuttavat kovan tiedotus sodan. Teollisuus on palkannut suomessakin kymmeniä ”oto-tiedottajia” jakamaan keskustelupalstoille ”tietoa” rasvan ja kolesterolin ”vaarallisuudesta”. Törkeää.

Hassua tässä on myös se, että valtion virkamiesten pitäisi olla faktojen ja ihmisten puolella. Teollisuus kun saa aina rahalla äänensä kuuluviin. Mutta nyt näyttää roolit menneen sekaisin.

Suosittelen kaikkia kommentoijia lukemaan paperilehden. Siinä kaksi suomalaista proffaa sanoi hyvin selvästi, ettei tyydyttynyt rasva välttämättä nosta kolesterolia. Kumpikaan heistä ei ollut se tunnettu Valion tutkimusprofessori. He sanoivat:

”TYYDYTTYNEEN RASVAN REITTI SUOLISTOSTA VEREN KOLESTEROLIKSI ON HYVIN MUTKIKAS.”

On täyttä vääristelyä väittää eläinrasvan nostavan sydäntautien riskiä, sillä ei ole olemassa mitään kansalaisen yleissääntöä, joka kertoo, seuraako kovasta rasvasta sydäntauti vai nouseeko edes riski. Toisilla eläinrasvan lisääminen parantaa veriarvoja, toisilla huonontaa.

Edelleen artikkelissa oli puhetta siitä, mitä kolesterolimittaukset ennustavat:
– LDL ennustaa joten kuten
– oxLDL ennustaa hyvin

VIELÄ KERRAN: Lukekaa se paperilehti!

——————-

Sekä karppaus että lautasmallin noudattaminen on mielestäni kuolemanpelkoisten tiukkapipojen hommaa. Kummankin puolesta esitetyt perustelut ovat erittäin huonoja, sillä kumpikin osapuoli vetoaa tutkimuksiin, jotka on tehty aikana, jolloin maataloudessa oli jo siirrytty tehotuotantoon ja teolliset transrasvat otettu käyttöön. Toisin sanoen kumpikaan osapuoli ei kykene katsomaan 1950-lukua edeltäneeseen aikaan.

Ennen kaikkea karppaus ei muistuta muinaissuomalaisten kalastaja-metsästäjien ruokavaliota kovinkaan paljon. Mielestäni ainoa hyvä puoli karppauksessa on margariinin ja muutenkin kovetetun kasviöljyn pois jättäminen.

Hyvää luettavaa metsästäjä-keräilijä-ihmisistä löytyy kirjasta Heljä Suuronen-Geib: Kivikautinen ruokavalio, Gummerus, Jyväskylä, 2008

Lainaan nimim. Clarinettia:

”Mistä nämä terveysterroristit ammentavat tietonsa ja mahdolliset resurssinsa massiiviseen viestintään?”

Luulisin että johtuu alkuinnostuksesta. Kyllä itsekin muistan, kuinka kivaa oli mässäillä voilla sen jälkeen, kun Juoksija-lehdessä eräs suomalaisguru kehotti laittamaan leivän päälle voita.

”Viljat (hiilihydraatit) ovat maailman ravitsemuksen perusta. Puolelle maailman väestöstä ravinnon pääosan muodostavat hiilihydraatit. Ne ovat pelastaneet kansoja nälältä.”

Niin… Toki on muitakin hiilihydraattipitoisia viljelykasveja: peruna, tattari, riisi jne.

”Nyt joku suomalainen, tiedemieheksi itseään nimittävä, haluaa ajaa suomalaislapset aliravitsemukseen väittämällä, että alle 3-vuotiaille ei pitäisi syöttää viljatuotteita. Voi hyvät hyssykät, uskokaa asiantuntijoita, ei sellaisiksi itseään nimittäviä.”

Tietysti Antti Heikkilä olisi voinut kertoa, mitä viljojen tilalle otetaan, vai otetaanko mitään.

Itse asiassa täysjyväviljassa ei ole mitään sellaisia välttämättömiä ravinteita, joita ei saisi muualta kasvimaailmasta. Jos ette usko, katsokaa vaikka Finelistä. Täysjyvävilja on kasvimaailman erikoisuus: siitä puuttuu C-vitamiini.

Itsekin syön leipää. Kuitenkin täysjyväviljan terveellisyys, välttämättömyys ja ikiaikaisuus on suuri propagandamyytti ja valhe. Pitäisi muistaa pysyä faktoissa.

Minä olen koukussa leipään, mutta elämässä jää aina koukkuun johonkin ;)

The most important is an individual energy balance,

The key concept is well balanced energy intake (CH,F, P) in relation to daily energy expenditure.
Any other preventive-therapeutically treatment is not possible to be applied as alteration for physical activity
in obesity prevention and management.

Try to learn it, but excellent.

On se kamalaa kun ihmiset ovat ottaneet oman ruokavalionsa vastoin yleisiä suosituksia. Kuumallisinta on karppaajayhteisön vähätteleminen, (karpit.net ja hiilaritietoiset) siellä yli 20 000 karppaajaa hääri päivittäin omassa rottalaboratoriossaan. Kun syrjäytän 2-tyypin diabeteksen ruokavaliolla, samalla saan joukon muita terveydellisiä hyötyjä, mikä siinä on niin väärin? Tarkoitan sitä, että näillä tuloksilla ei ole: THL:n , Diabetes- eikä Sydänliiton siunausta. Erityisesti minua ihmetyttää dis-informaatio karppauksesta jota haastatteluissa esittää ”viralliset” ravintotutkijat. Jos ihmisellä on titteli; ”ravintotutkija” eikä hän tunne muita ruokavalioita kun ne jotka THL alaryhmineen suosittaa, mitä he sitten tutkivat?