Kristittyjen määrä Euroopassa on kääntynyt laskuun

SK:n toimitus
Ulkomaat 10.3.2009 06:06

Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa kristittyjen määrä sen sijaan on nousussa, kertoo maailman lähetys- ja uskontotilasto. Voimakkaimmin kasvaa kuitenkin muslimiväestö.

Euroopassa kristittyjä on nyt yli 550 miljoonaa, Latinalaisessa Amerikassa 530 miljoonaa, Afrikassa liki 450 miljoonaa ja Aasiassa noin 370 miljoonaa.

Yli kahdesta miljardista kristitystä puolet on roomalaiskatolisen kirkon jäseniä. Seuraavina tilastossa tulevat niin sanotut riippumattomat kirkot, protestantit, ortodoksit ja anglikaanit.

Voimakkaimmin kristittyjen määrä kasvaa niin sanotuissa riippumattomissa kirkoissa. Kasvua on myös helluntailaisissa, karismaattisissa ja uuskarismaattisissa yhteisöissä. Myös protestanttien määrä on nousussa.

Maailman lähes seitsemän miljardista ihmisestä eniten on kristittyjä, kolmannes. Voimakkaimmin kasvaa muslimien määrä, joita lasketaan nyt olevan yli viidennes kaikista maapallon asukkaista. Seuraavina uskontotilastossa ovat hindut ja uskonnottomat.

Maailman uskonnot

* kristittyjä (33,3%)
* muslimeja (21,2%)
* hinduja (13,4%)
* uskonnottomia (11,3%)
* kiinalaisperäisten uskomusten kannattajia (5,7%)
* buddhalaisia (5,7%)
* kansanuskontojen kannattajia (3,9%)
* ateisteja (2,2%)
* uusien uskontojen kannattajia (1,6%)
* sikhejä (0,4%)
* juutalaisia (0,2%)
* muita (1,2%)

Teksti STT
Lähde David B. Barrett, Todd M. Johnson, Peter F. Crossing: Maailman lähetys- ja uskontotilasto

Keskustelu

Tilasto antaa harhaanjohtavan käsityksen kristittyjen lukumäärästä. Todellisia kristittyjähän ovat ainoastaan ortodoksit ja roomalaiskatoliset. Muut kristillisiksi tilastoidut ryhmät edustavat jo enemmän taikka vähemmän synkretismiin taipuvia tai muuten hereettisiä oppisuuntia, joita ei voi pitää varsinaisina kristittyinä.
Todellisuudessa muslimit ovat jo pitkään olleet suurin uskontokunta maailmassa ja islamin kannatus kasvaa jatkuvasti.

Todellisuudessa islamin kannatus kasvaa vain islaminuskoisten suuren syntyvyyden ansiosta.
Myös islamissa on eri suuntia joita toiset muslimit eivät pidä oikeana islamilaisuutena.

Islaminuskoisten määrä ainakin Lännessä kasvaa lähinnä maahanmuuton ja muslimimaahanmuuttajien länkkäreitä suuremman syntyvyyden ansiosta (tai takia, riippuu mistä näkökulmasta asiaa katsoo). Sen sijaan länkkäreitten kääntyminen islamiin on vielä marginaalinen ilmiö, vaikkakin yhä useampi on löytänyt sen oman juttunsa islamista. Esimerkiksi Euroopan muslimeista noin prosentti on käännynnäisiä.