Venäjällä kukoistavat taikausko, horoskoopit ja ennustukset – uskonnot tai kommunismi eivät ole kitkeneet luottoa huuhaaseen

Sama ihminen saattaa käydä sekä kirkossa että ennustajalla ja astrologilla.
Eurooppa 28.6.2019 07:28
Ei kai vastaantulijalla vain ole tyhjää astiaa?
Ei kai vastaantulijalla vain ole tyhjää astiaa? © Maarit Uber

Venäläiset ovat taikauskoista väkeä. Tämä tulee esiin monissa arjen tilanteissa.

Venäläiset esimerkiksi kiinnittävät herkästi huomiota enteinä pidettyihin ennusmerkkeihin.

Jos näet henkilön kantavan tyhjää astiaa, vaikkapa ämpäriä, on luvassa monen venäläisen mielestä vähintäänkin huono loppupäivä. Tämä koskee myös katusiivoojia, joten venäläiset katusiivoojat yrittävät pitää siivouskärryssään mahdollisuuksien mukaan aina jotain, esimerkiksi luutaa tai haravaa.

Tyhjiä pulloja ei pidä jättää pöydälle, vaan ne on syytä laittaa lattialle. Pöydällä lojuvat tyhjät pullot voivat johtaa talousvaikeuksiin. Sääntö pätee niin kotona kuin ravintolassakin.

Veitsiä, kelloja ja huiveja ei kannata antaa lahjaksi, sillä ne tuovat huonoa onnea. Jos erehdyksessä antaa tuollaisen lahjan, saattaa lahjan saaja antaa pienen kolikon symbolisena maksuna lahjasta. Eleen toivotaan kumoavan lahjan muuten tuoman huonon onnen.

Kaikki venäläisten tuntemat ennusmerkit eivät suinkaan tuo epäonnea. Esimerkiksi vaatteeseen ilmaantuva hämähäkki tai pulunkakka sekä koirankakkaan astuminen merkitsevät taloudellista menestystä.

Venäläisillä on paljon muun muassa rahaan liittyviä uskomuksia. Kaupan myyjä saattaa kieltäytyä ottamasta asiakkaan rahoja suoraan käteensä ja pyytää laittamaan rahat niille tarkoitettuun kulhoon. Käteisen uskotaan siirtävän mukanaan negatiivista energiaa rahojen antajasta. Siksi moni venäläinen ei halua ottaa vieraita rahoja suoraan käteen.

Rahan antajan poistuttua energian vaikutuskin lakkaa, ja rahat voi poimia turvallisesti talteen.

 

Tavallisen kansan uskomuksissa sekoittuvat astrologia, ufologia, teosofia ja folklore.

Laajaa kiinnostusta ennustuksiin ja muuhun ”huuhaahan” on yritetty selittää ainakin Neuvostoliiton hajoamisen jättämällä arvotyhjiöllä. Toisaalta monet Venäjällä laajalti tunnetut uskomukset periytyvät jo esikristilliseltä ajalta. Edes uskonnot ja kommunismi eivät ole pystyneet kitkemään niitä ihmisten mielistä.

Muun muassa säännöllisesti toistuvat puheet maailmanlopun lähestymisestä nostavat pintaan venäläisten uskon yliluonnollisiin ilmiöihin. Teemaa käsitellään venäläisessä yhteiskunnassa laajalti aina tv-kanavia ja lehdistöä myöten.

Venäläisten usko ennusmerkkeihin, enneuniin ja astrologiaan on pysynyt suurin piirtein samalla tasolla koko 2000-luvun. Parikymmentä vuotta sitten yli puolet väestöstä ilmoitti sosiologisissa tutkimuksissa uskovansa yliluonnollisiin asioihin. Tällä hetkellä puhutaan hieman alle joka toisesta venäläisestä.

Naiset ovat tutkimusten mukaan miehiä taikauskoisempia. Korkea koulutus ei näytä vähentävän alttiutta ainakaan Venäjällä. Yliluonnollisiin voimiin uskovat Venäjällä eri ikäisistä perinteisesti etenkin vanhukset.

Astrologiset ennustukset vetoavat naisten lisäksi varsinkin nuoriin sekä pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa asuviin. Venäjällä ei ole harvinaista etsiä astrologiasta ja magiasta apua esimerkiksi rakkausasioissa. Yliluonnollisia keinoja löytyy sekä rakkauden kohteen nappaamiseksi että kilpailijan karkottamiseksi.

 

Sylkäise kolme kertaa vasemman olkapääsi yli ja kosketa puista pintaa kolmesti. Jos puuta ei ole saatavilla, myös oman pään naputtamisen kolmesti kerrotaan tehoavan.

Edellä mainitut keinot voivat olla tarpeen, jos joku on vaikkapa sanonut sinulle kohteliaisuuden tai olet itse paljastanut toiselle hienoja suunnitelmiasi.

Venäläiset pelkäävät huonoa onnea tai muita vaikeuksia tuovaa ilkeää katsetta eli pahaa silmää. He käyttävät kolmesti toistettavia rituaaleja pahan silmän välttämiseksi.

Levada-keskuksen mukaan peräti noin puolet venäläisistä uskoo enemmän tai vähemmän pahaan silmään ja kirouksiin.

Myös Suomessa tunnettu puun koputtaminen on maailman yleisimpiä maagisia eleitä. Venäjällä ele on tuttu lähes jokaiselle.

45 prosenttia venäläisistä ajattelee, että onnenamuletit voivat lisätä tuuria ainakin joskus. Joka toinen uskoo eräiden hengellisten parantajien Jumalalta peräisin oleviin parantaviin voimiin. Lähes joka kymmenes on itse käynyt parantajalla, ja vähintään joka seitsemäs turvautunut vaihtoehtoiseen lääketieteeseen ainakin kerran.

Puolet venäläisistä on sitä mieltä, että jotkut selvännäkijät pystyvät ennustamaan tulevaisuutta. Noin 40 prosenttia kansalaisista uskoo horoskoopin määrittävän ihmisen kohtaloa.  Joka kymmenes on käyttänyt ennustajan tai astrologin palveluja.

Joka viides venäläinen on lukenut yliluonnollisia asioita käsittelevää kirjallisuutta tai aihepiirin lehtiä. Naisista tematiikkaan on perehtynyt peräti joka neljäs. Tulos ei yllätä, sillä venäläisten kirjakauppojen yliluonnollisia asioita käsittelevien opusten valikoima on laaja.

 

Tulokset selviävät venäläisen riippumattoman Levada-tutkimuslaitoksen tiedoista. Levada tutkii venäläisten suhdetta taikauskoon kymmenen vuoden välein osana laajempaa kansainvälistä tutkimusta. Uusin raportti julkaistiin vuonna 2018.

Yliluonnollisina pidettyjen asioiden rooli venäläisten elämässä ei ole tutkimuslaitoksen mukaan juuri muuttunut kymmenessä vuodessa.

Taikauskon lujuutta on yritetty selittää uskonnon vähäisellä roolilla ihmisten henkilökohtaisessa elämässä neuvosto- ja myös nykyaikana. Levadan esittämien tulosten perusteella johtopäätös ei ole kuitenkaan aukoton, sillä  ortodoksikristittyinä tai muslimeina itseään pitävät venäläiset uskovat yliluonnolliseen useammin kuin ei-uskovaiset.

Aktiiviset ortodoksit taas uskovat yliluonnolliseen tapaortodokseja useammin. Venäjällä onkin tavallista, että sama ihminen käy sekä kirkossa että ennustajalla ja astrologilla.

Runsain tarjonta ennustajista ja vastaavista on Moskovassa. Pääkaupungissa  vallitsee tavallista kovempi kilpailu kaikesta, aina työelämään liittyvistä asioista parisuhdemarkkinoille. Tämä selittänee osaltaan sitä, että stressaantuneet moskovalaiset turvautuvat erityisen herkästi taikauskoon.