Venäjälle nousee liki kolme kirkkoa päivässä – Mihin ihmeeseen niitä tarvitaan, kysyvät venäläiset

Kirkosta ja valtiosta on tullut Venäjällä erottamattomat. Jekaterinburgin kirkkokapina horjutti välejä, ja patriarkka Kirill riensi pönkittämään kirkon asemaa.

kirkot
Teksti
Maarit Uber

Jekaterinburgissa asukkaat nousivat toukokuussa vastustamaan puistoon suunniteltua kirkkoa. Tuhannet jekaterinburgilaiset osoittivat päiväkausia mieltään kirkon rakentamista vastaan, ja näyttävät viimein voittaneen kiistan.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kirkkokapina. Uusien kirkkojen pystyttäminen on herättänyt Venäjällä jo aiemmin paikallista vastarintaa ja epäluuloja. Kirkkojen rakentamista vastustavia mielenosoituksia on nähty lukuisia.

Se ei ole ihme, sillä kirkkoja on rakennettu viime vuosikymmenen aikana kiivasta tahtia. Kokonaismäärästä tosin on ollut epäselvyyttä.

Venäjän ortodoksisen kirkon johtajan, patriarkka Kirillin mukaan Venäjä rakentaa kolme uutta kirkkoa päivässä. Tämä tekee yli tuhat kirkkoa vuodessa.

Kirillin mukaan Venäjälle on noussut viimeisten kymmenen vuoden aikana jopa 30 000 uutta kirkkoa. Se tarkoittaisi keskimäärin jopa kolmeatuhatta uutta kirkkoa vuodessa eli käytännössä kolminkertaista määrää patriarkan ensin ilmoittamaan lukuun nähden.