Venäjällä rekisteröidään yli parikymmentä huijausrikosta joka tunti – ”Suomalaisia markkinoita” järjestetään ympäri maata

Huijari voi myydä vakuutuksen tai määrätä vaihtamaan vaikkapa pesualtaan. Huijaukset ovat Venäjällä kasvussa, ja vain noin neljännes tapauksista selviää.

huijaukset
Teksti
Maarit Uber

Venäjällä erilaisten huijausrikosten määrä kasvaa. Huijaukset ovat viime vuosina lisääntyneet muutaman prosentin vuosivauhtia. Niitä rekisteröidään Venäjällä vuosittain yli 200 000.

Venäjän syyttäjänviraston mukaan huijauksiin liittyviä rikoksia rekisteröitiin pari vuotta sitten yli parikymmentä tunnissa. Tahti ei ole tilastojen valossa siitä hidastunut.

Rikosten suurta määrää selittää toki osaltaan Venäjän väkiluku. Tilastoviranomaisten mukaan Venäjän väkiluku oli vuoden alussa noin 146,8 miljoonaa. Luku sisältää Venäjän itseensä vuonna 2014 laittomasti liittämän Krimin niemimaan reilut 2,3 miljoonaa asukasta.

Osa huijauksista tapahtuu kaduilla ja toreilla, mistä voi ostaa monenkirjavia tuotteita ja palveluksia. Esimerkiksi Suomen Pietarin-viisumikeskuksen edustalla päivystää aina keskuksen aukioloaikoina vakuutuskauppiaita. He kaupittelevat muun muassa matkavakuutuksia Suomen Schengen-viisumia hakeville venäläisille.

Venäjällä on helppoa ja halpaa hankkia tai jopa tehdä itse aidolta näyttäviä, väärennettyjä asiakirjoja. Tämän tietävät myös esimerkiksi katteettomien vakuutusten myyjät.