Politico: Ilmastotavoitteita liputtava uusi komissio panostamassa lisää rahaa bisnesjettien käyttöön

EU-komission mukaan Jean-Claude Juncker on käyttänyt yksityiskonetta työmatkoihinsa keskimäärin 21 kertaa vuodessa.
Eurooppa 24.9.2019 17:40
Komissaarien käyttämät koneet ovat yleensä 7–9-paikkaisia liikesuihkukoneita. © JetRequest.com / Wikimedia Commons

Samaan aikaan kun Ursula von der Leyenin uusi EU-komissio vannoo ilmastonmuutoksen torjunnan nimiin, sille suunnitellaan miljoonien eurojen lisäystä unionin korkeimpien johtajien yksityislentobudjettiin.

Politico-lehden julkistamien asiakirjojen mukaan vuosina 2016–2020 tilauslentopalvelujen ostamiseen budjetoitua 7,14 miljoonan euron määrärahaa ollaan nyt korottamassa 3,57 miljoonalla 10,71 miljoonaan euroon.

EU:n ja tilauslentoyhtiöiden välisissä sopimuksissa lentojen käyttömahdollisuus on varattu EU-komission puheenjohtajalle, komissaareille, Euroopan parlamentin puhemiehelle ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle sekä EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkealle edustajalle.

Näin ollen myös kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaksi komissaariksi nousemassa oleva Jutta Urpilainen pääsee yksityislento-oikeuden piiriin.

Kukin voi ottaa lennoille mukaan kenet haluaa. Käytettävät koneet ovat yleensä 7–9-paikkaisia liikesuihkukoneita.

Lokakuun lopussa väistyvä nykyisen komission puheenjohtaja, luxemburgilainen Jean-Claude Juncker on toistuvasti korostanut käyttävänsä kaupallisia lentoyhtiöitä aina kun mahdollista. Toisaalta myös Junckeria on moitittu siitä, että hän on tavannut käyttää yksityisiä suihkukoneita jopa Brysselin ja Strasbourgin välisillä lyhyillä reiteillä, joilla olisi runsaasti muitakin matkustusvaihtoehtoja.

EU-komission mukaan Juncker on käyttänyt yksityislentokonetta työmatkoihinsa keskimäärin 21 kertaa vuodessa vuosina 2015–2018. Komission tiedotusosasto muistuttaa, että yksityiskoneita käytetään vain muiden vaihtoehtojen puuttuessa. Lisäksi kustannusten kerrotaan jakautuvan useamman ihmisen kesken, koska puheenjohtajan kanssa lentää yleensä samalla koneella useita muitakin virkamiehiä.

Yksityiskoneiden käytön lisäämistä EU:n huipulla arvostellaan erityisesti sen takia, että komission uusi puheenjohtaja Von der Leyen on ainakin puheissaan ennen valintaansa sitoutunut Euroopan unionin 50 prosentin päästövähennystavoitteisiin vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen mukaan nollapäästöt tulisi saavuttaa vuoteen 2050 mennessä. Bisnesjettien käytön lisääminen ei tuo tälle työlle uskottavuutta.

EU on kilpailutuksen jälkeen tehnyt lentokuljetusopimuksen kolmen samassa omistuksessa olevan luxemburgilaisen Luxaviation Group -yrityksen kanssa. Kolmanneksen firmasta omistaa kiinalainen China Minscheng Investment.