Oikeus vangitsi Tukholman iskun epäillyn – Uzbekistanilaisen perheen­isän uskonnollisuus yllätti läheiset Ruotsissa

Rakhmat Akilov tunnusti tekonsa vangitsemisoikeudenkäynnissä.
Tukholmalaiset muistivat perjantaisen terrori-iskun uhreja maanantaina 10. huhtikuuta.
Tukholmalaiset muistivat perjantaisen terrori-iskun uhreja maanantaina 10. huhtikuuta. © Jonathan Nackstrand / AFP / Lehtikuva

Mies katselee pälyillen hupun alta videokuvassa. Hänellä on yllään vihreä maihari ja valkoiset lenkkarit.

Video on kuvattu perjantaina 7. huhtikuuta kello 14:55 paikallista aikaa.

Kuvassa on Tukholman rekkaiskun pääepäily, uzbekistanilainen Rakhmat Akilov, 39.

Akilov on nousemassa liukuportaita Tukholman T-Centralissa. Hetkeä ennen hän on ajanut Spendrupsin panimon kuorma-autolla väkijoukkoon Drottningatanilla ja sen jälkeen suoraan Åhlénsin tavaratalon seinään.

Iskussa kuoli neljä ihmistä ja 15 haavoittui.

Ruotsalaiset Expressen ja Aftonbladet julkaisivat Rakhmat Akilovin nimen ja kuvan sunnuntaina 9. huhtikuuta. Monissa kuvissa hän hymyilee.

Iskun jälkeen uzbekistanilaismies nousi Arlandan lentokentälle menevään junaan. Hän jatkoi bussilla Märstan taajamaan, joka sijaitsee 40 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen. Siellä hän kävi Circle K -huoltoasemalla. Osti ilmeisesti tupakkaa.

Huoltoasemalla hänen käytöksenä herätti huomiota. Henkilökunta kutsui poliisin paikalle. Se tunnisti miehen suttuisesta videokuvasta. Hänellä oli myös palovammoja, jotka olivat tulleet törmäyksessä.

Yhdeksältä illalla paikallista aikaa Rakhmat Akilov pidätettiin.

”Minä tein sen”, Aftonbladet kertoo hänen sanoneen pidätyksen yhteydessä.

Akilov tunnusti tekonsa myös vangitsemisoikeudenkäynnissä 11. huhtikuuta, ja oikeus päätti vangita hänet.

Joulukuussa Akilov sai neljä kuukautta aikaa poistua maasta.

Ruotsalaisten iltapäivälehtien mukaan Akilov on neljän lapsen isä, jonka perhe on edelleen Uzbekistanissa.

Hänen Facebook-sivujensa mukaan hän on kotoisin Samarkandista. Se on Keski-Aasian toiseksi suurin kaupunki ja yksi vanhan Silkkitien pääasemista.

Samarkand on myös Uzbekistanin pitkäaikaisen presidentin Islam Karimovin kotikaupunki. Kovista ja yksinvaltaisista otteistaan tunnettu presidentti kuoli viime syyskuussa.

Neuvostoliiton hajoaminen ja Karimovin sekulaari politiikka synnyttivät Uzbekistanin itäosaan IMUN, Islamilaisen järjestön Uzbekistanin puolesta. Sen tavoitteena oli korvata Karimov islamilaisella kalifaatilla.

Arabimaailman kansannousujen jälkeen lukuisat Rakhmat Akilovin maanmiehet ovat lähteneet taistelemaan jihadistijärjestö Isisin joukkoihin Syyriaan ja Irakiin.

Myös Pietarin terrori-iskun tekijä oli uzbekkitaustainen. Iskussa 3. huhtikuuta kuoli 14 ihmistä, mukaan lukien iskun tekijä.

Rakhmat Akilov tuli Ruotsiin vuonna 2014. Hän haki maasta oleskelulupaa. Hakemus hylättiin heinäkuussa 2016. Joulukuussa Akilov sai neljä kuukautta aikaa poistua maasta. Hän jäi Ruotsiin.

Helmikuussa poliisi etsintäkuulutti Akilovin laittomasti maassaolevana.

 

Akilovin Facebook-tili suljettiin Tukholman iskuja seuraavana päivänä. Sivusto paljasti, että hän tunsi sympatioita ääriliikkeitä kohtaan.

Reutersin mukaan Akilov seurasi ryhmää nimeltä ”Libyan ja Syyrian ystävät”. Lisäksi hänellä oli jonkinlaisia kytköksiä panislamilaiseen Hizb ut-Tahrir -puolueeseen, kuten useilla hänen Facebook-ystävillään.

Hizb ut-Tahririn tavoitteena on yhdistää islamilainen maailma ja rakentaa kalifaatti. Se on kielletty Keski-Aasiassa ja myös Venäjällä.

Ruotsin poliisi vahvisti tiedotustilaisuudessaan, että Akilov on tuntenut sympatioita myös jihadistijärjestö Isisiä kohtaa. Akilov oli jakanut Facebookissa muun muassa Isisin materiaalia.

”Olen saanut käskyn suoraan Isisiltä”, Aftonbladet-lehti väittää hänen sanoneen kuulusteluissa iskun jälkeen.

Akilov kuului myös ryhmään, joka vaati jo edesmenneen presidentti Islam Karimovin erottamista. Hän seurasi ryhmää, joka jakoi tietoa siitä, miten muuttaa Yhdysvaltoihin tai Kanadaan.

Uzbekki tykkäsi Facebookissa myös Playboy-lehdestä ja venäläisestä tennispelaaja Maria Sharapovasta.

”Minä pommitan Ruotsia, koska se pommittaa minun maatani.”

Rakhmat Akilov työskenteli viime vuonna joitakin kuukausia rakennusyrityksessä työmiehenä.

Entinen työkaveri kertoo, että Akilov lähetti rahaa vaimolleen ja lapsilleen Uzbekistaniin.

Akilovin uskonnollisuus yllätti entisen työkaverin.

”Hän ei koskaan tuonut esille uskonnollista näkemystään. Hän oli kuin kuka tahansa tavallinen mies”, tämä sanoi Reutersin mukaan.

Myös Akilovin Ruotsissa asuva naisystävä yllättyi terroriteosta ja epäillyistä uskonnollisista kytköksistä.

Mutta mikä sai Akilovin tekemään tuhoisan iskun?

Aftonbladetin mukaan hän halusi välittää viestin. Kuulusteluissa pääepäilty sanoi toivovansa, että Syyrian pommitukset loppuvat.

”Minä pommitan Ruotsia, koska se pommittaa minun maatani”, hän perusteli lehden mukaan tekoaan.

Iskun jälkeen Akilov sanoi olevansa tyytyväinen, että teki iskun. Mutta samalla pettynyt, ettei isku onnistunut paremmin.

Matkalla Arlandan lentokentällä Akilov keskusteli Isis-järjestön suosimassa WhatsApp-ryhmässä pommin valmistuksesta. Tästä kertovat muun muassa Expressen ja Aftonbladet-lehdet. Tieto on peräisin venäläiseltä Politonline-sivustolta.

Eri lähteiden mukaan kuorma-auton sisällä olisi ollut herkästi syttyvää ainetta tai itse tehty ”pommi”.

Auton oli ollut todennäköisesti tarkoitus räjähtää Åhlénsin tavaratalon sisällä – ja Rakhmat Akilovin sen mukana.