Nöyryytys Luxemburgissa

Pääministeri Xavier Bettel sivuutti diplomatian säännöt ja lateli suorat sanat Boris Johnsonin toiminnasta.

Eurooppa 17.09.2019 16:20
Mika Horelli
Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel lateli suorat sanat Britannian pääministerin Boris Johnsonin toimista lehdistötilaisuudessa 16. syyskuuta 2019. © Kilian Fichou / Lehtikuva / AFP

Diplomatian kirjoittamattomien sääntöjen mukaan valtionpäämiesten tapaamisissa on tapana olla sanomatta totuutta suoraan, istui pöydän toisella puolella millainen vallankäyttäjä hyvänsä. Hienovaraisuudella on yleensä kansainvälisissä suhteissa saavutettavissa enemmän kuin epämiellyttävien faktojen julistamisella.

Maanantaina 16. syyskuuta­ Luxemburgin pääministeri ­Xavier Bettel poikkesi kaavasta lehdistötilaisuudessa Luxemburgissa. Britannian pääministerin Boris Johnsonin piti alun perin seistä tilaisuudessa Bettelin vieressä. Johnson jätti kuitenkin ­tilaisuuden väliin ja perusteli ratkaisua sillä, että hän ei olisi saanut ääntään kuuluviin mielenosoittajien buuaushuutojen takia.

Toisaalta todelliseksi syyksi on epäilty sitä, ettei hänellä olisi ollut lupauksistaan huolimatta uutta kerrottavaa brexit-neuvottelujen edistymisestä.

Bettel syytti Johnsonia suorasanaisesti puoluepolitikoinnista kansalaisten edun kustannuksella ja totesi, että koko brexit perustuu valheisiin. Hän vaati Britannian pääministeriltä tekoja tyhjien puheiden sijaan.

Lisäksi hän piikitteli, että Luxem­burgissa poliitikkojen on noudatettava lakeja. Johnson on ilmoittanut, ettei hän suostu pyytämään lisäaikaa EU:lta, jos uutta sopimusta ei saada aikaan lokakuun 17. päivään mennessä. Britannian parlamentti on edellyttänyt pääministeriltä lisäajan pyytämistä. Bettelin mukaan lisäajan saaminen ei myöskään ole mikään automaatti, vaan siihen on oltava hyvä syy.

 

Brittiläisen The Telegraph -lehden epäilyn mukaan koko tilaisuus oli tarkoituksella valmisteltu ansa Johnsonille. Lehti perustelee väitettään muun muassa sillä, että tilaisuus oli järjestetty julkiseen paikkaan ravintolan pihamaalle, jossa mielenosoittajat pääsivät vain muutaman metrin päähän rautaportin taakse huutamaan ­iskulauseitaan.

Paikalla olleet protestoijat olivat lähes kaikki brexitiä vastustavia brittejä, joita oli etukäteen informoitu tapahtuman ajasta ja paikasta. Lehdistötilaisuutta ei myöskään siirretty pyynnöstä huolimatta rauhallisempaan paikkaan. Bettelin yksinäisestä esityksestä syntyi vaikutelma, että Johnson olisi paennut paikalta eikä jäänyt puolustamaan politiikkaansa.

On silti totta, että että Johnsonilla ei ole vieläkään ollut esittää EU:lle uutta, toimivaa ratkaisua brexit-sopimuksen kynnyskysymykseksi muodostuneeseen Irlantien ongelmaan. Keskeistä on, miten Irlannin ja Britannialle kuuluvan Pohjois-­Irlannin maaraja voidaan pitää avoimena eron jälkeen.

”Solidaarisuutemme irlantilaisia kollegojamme ja Leo Varadkaria (Irlannin pääministeriä) kohtaan on vahvaa. Emme jätä häntä yksin tämän asian kanssa”, Bettel julisti lehdistötilaisuudessa.

 

Tiistaina 17. syyskuuta brexit-draama sai uuden jakson, kun Britannian korkein oikeus aloitti käsittelemään parlamentin työn keskeyttämisen laillisuutta. Oikeus kuulee kolmen päivän ajan todistelua käsitellessään kahta haastetta, jossa kyseenalaistetaan Johnsonin toiminta.

Kanteet nostaneiden henkilöiden asianajajat esittivät tänään oikeudelle näkemyksensä, jonka mukaan on ”vahvaa todistusaineistoa” siitä, että Johnson näki kansanedustajat ”esteenä” brexit-hankkeelleen ja halusi työn keskeyttämisellä ”hiljentää” heidät, kertoo BBC.

Kuningatar keskeytti parlamentin työn viideksi viikoksi Johnsonin neuvosta. Johnson on itse perustellut työn keskeyttämistä sillä, että näin tehdään tilaa kuningattaren puheelle 14. lokakuuta, minkä yhteydessä hallitus esittelee suunnitelmansa seuraavalle vuodelle. Johnson on väittänyt, ettei parlamentin työn päättäminen liity lainkaan brexitiin ja hänen haluunsa viedä maa ulos unionista tarvittaessa ilman sopimusta.

Viime viikolla Skotlannissa korkein oikeus linjasi, että parlamentin pakottaminen tauolle oli lainvastaista ja Johnson oli johtanut kuningatarta asiassa harhaan.

Sisältö