Maailmankuulu evoluutiobiologi: Brexitistä on tullut kuin uskonnollinen kultti

Richard Dawkinsin mukaan tiedolla eron kielteisistä vaikutuksista ei ole brexitin kiivaille kannattajille merkitystä.

Boris Johnson
Teksti
Mika Horelli

Britannian hallitus joutui 11. syyskuuta parlamentin pakottamana julkaisemaan luottamukselliseksi leimatun raporttinsa, jossa se listaa sopimuksettoman brexitin seurauksia 20 kohtaa käsittävässä listassa.

Operaatio Yellowhammeriksi kutsutusta dokumentista käy selville, että sopimukseton ero johtaisi Britanniassa kaaokseen, pulaan elintarvikkeista, lääkkeistä ja polttoaineista.

Se halvaannuttaisi liikenteen maahan ja maasta ulos sekä kaataisi todennäköisesti kymmeniä tuhansia brexitin seurauksiin valmistautumattomia pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Hallituksen raportissa EU-eron seurausvaikutusten ennakoidaan myös laukaisevan vakavia yhteiskunnallisia levottomuuksia.

Kun The Times -lehti julkaisi 18. elokuuta otteita käsiinsä saamasta raportista, muun muassa Johnsonin hallituksen kauppaministeri Kwasi Kwarteng leimasi lehden tiedot brexitin vastustajien levittämäksi valheelliseksi pelottelukampanjaksi.

Myös ympäristöministeri Michael Gove kritisoi julkaistuja tietoja vanhentuneiksi ja väitti, että valmistelut kovan eron varalta olisivat edenneet jo paljon uutisoituja kirjauksia pidemmälle.