Laskuja Afrikkaan

Lahtelaisyrityksen Sambian-kauppa ei ole edennyt suunnitellusti.

raha 23.02.2018 06:00
Salla Vuorikoski

© JANNE TERVAMÄKI

Pörssiyhtiö Loudspring Oyj (entinen Cleantech Invest) houkuttelee sijoittajia tienaamaan puhtaan teknologian ja luonnonvarojen tehokkaaseen käyttöön keskittyvillä yrityksillä.

Yhtiön salkun kruununjalokivenä pidetään lahtelaista Nocart Oy:tä, josta Loudspring omistaa noin 20 prosenttia.

Energiaratkaisuja ja voimaloita toimittavan Nocartin nimi vilisee talousuutisissa, joissa kerrotaan suomalaisesta menestyksestä Afrikassa. Tunnustusta tuli myös syksyllä 2017, kun tilintarkastusjätti EY palkitsi toimitusjohtaja Vesa Korhosen Entrepreneur of the Year -tittelillä.

Nocart näyttää poikkeuksellisen tuottoisalta yritykseltä. Vuonna 2016 liikevaihtoa oli 12 miljoonaa euroa ja liiketulosta syntyi noin 4,4 miljoonaa euroa.

Tarkemmin katsottuna luku ei ole yhtä huima. Se nojaa myyntisaamisiin eli asiakkaille lähetettyihin laskuihin, joita ei ole maksettu.

Vuoden 2016 lopussa myyntisaamisia oli taseessa jo 14,2 miljoonaa euroa. Kun yhtiön liikevaihto oli 12 miljoonaa euroa, käytännössä koko vuoden myynnistä ei ollut 2016 loppuun mennessä tuloutunut euroakaan yhtiön pankkitilille.

Tilintarkastaja on varoittanut luottotappioriskistä, koska saamiset ovat pääosin maista, joissa on kehittymätön pankkijärjestelmä.

Vuoden 2017 tilinpäätös on jo valmistunut, mutta lukuja ei ole vielä julkisesti saatavilla. Korhonen kertoo, että myyntisaamisia on nyt euroissa aiempaa enemmän, mutta ”suhteessa kokonaisuuteen paljon vähemmän”. Hän arvioi, että noin 80 prosenttia Afrikan saamisista on kotiutettu.

Korhonen myös sanoo, että kaikki saamiset on turvattu joko suomalaisen pankin vahvistamalla instrumentilla tai niin, että toimituksia ei tehdä ennen kuin rahaa on tullut tilille.

 

Loudspring on tiedottanut Nocartin kaupoista muun muassa Malawissa, Nigeriassa ja Keniassa.

Loudspringin pörssikurssi ampaisi nousuun, kun se tiedotti tammikuussa 2017 Nocartin historian suurimmasta tilauksesta. Arvoltaan 200 miljoonan dollarin kauppa koski aurinko-hybridi-voimalaitoskokonaisuutta. Tilaus on osa köyhän Shang’ombon alueen isoa investointipakettia.

Hanketta vetävä PADIC ilmoittaa olevansa entinen kansalaisjärjestö, joka on muuttunut yritykseksi. Voimala sijoittuisi uuden sokeriruokoplantaasin yhteyteen.

Sambiassa hankkeen ympärillä on ollut ristivetoa. Elokuussa 2017 alueministeri Nathaniel Mubukwanu kertoi medialle, ettei hallitukselle ole annettu tietoa hankkeesta. Samalla hän kehotti siihen osallistuvia varovaisuuteen. PADICin johtaja Sitali Sitali puolestaan ilmoitti, että ministeri puhuu omiaan.

”Todellisuudessa hallitus tukee hanketta täysin”, hän totesi ja vaati Mubukwanua perumaan kannanottonsa.

Sitali viestittää Suomen Kuvalehdelle, että projekti etenee sujuvasti. Miljardien arvoisen investointipaketin rahoittajia hän ei nimeä, mutta kertoo niiden olevan Yhdysvalloista.

Korhosen mukaan kyse on PADICin ja hallituksen erimielisyyksistä rahoitukseen liittyen. Voimalahanke on viivästynyt vuodella.

”Kun kyseessä on Afrikka, asiat ottavat paljon enemmän aikaa kuin me kuvittelemme.”

Entä millainen on Nocartin oma kassa ja rahoitusnäkymä?

”Meillä on vähän projekteja ja ne ovat isoja. Pitää olla riittävästi rahoituspuskuria ja tämän kanssa me taistelemme. Jos joku tässä kohtaa harjoituksia sanoo, ettei ole ikinä ole ollut mitään ongelmia kassan kanssa, kyllä hän ainakin vähän valehtelee.”

Sähköistyvä manner

Maailmantalouden hyvä vauhti nostaa Afrikkaa. Maailmanpankki arvioi, että talouskasvu yltää vuonna 2018 Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 3,2 prosenttiin ja seuraavana vuonna 3,5:een.

Digitalisaatio on vienyt maita harppauksilla eteenpäin. Kännykkäsovellukset helpottavat arkista elämää ja yrittämistä: esimerkiksi Kenia on mobiilipankkipalveluissa maailman edelläkävijä.

Operaattorijärjestö GSMA arvioi, että Afrikassa on vuonna 2020 yli puoli miljardia matkapuhelinliittymän käyttäjää.

Haasteena on riittävän ja luotettavan sähkönsaannin turvaaminen. Päivittäin sadat miljoonat afrikkalaiset elävät sähköttä. Kännykkään saatetaan hakea virtaa pitkien matkojen päästä.

Energiahankkeille onkin kysyntää ja niille on tarjolla kansainvälistä tukea eri muodoissa. Kenttä kiinnostaa myös suomalaisia. Yksi isoimmista hankkeista julkistettiin marraskuussa 2017, kun Wärtsilä ilmoitti toimittavansa tekniikan Afrikan suurimpaan aurinkovoimalaan Nigeriassa.

1,3
miljardia

YK:n arvio Afrikan väkiluvusta helmikuussa 2018.

Sisältö