Afrikan unionin suuret suunnitelmat: Vauras, turvallinen ja vaikutusvaltainen maanosa vuoteen 2063 mennessä

NÄKÖKULMA: AU:n tavoitteet osoittavat, ettei ainakaan tulevaisuudenuskosta ole pulaa, kirjoittaa Hanna Ojanen.

Profiilikuva
Afrikan unioni
Teksti
Hanna Ojanen
Suomen Kuvalehti

Olimme vähällä valita juuri sen väärän kuvan lukion oppikirjaamme. Taisimme olla hakemassa ”jotain Afrikasta”, ja tarjolla oli kuva afrikkalaisnaisesta peltotöissä kuokkansa kanssa.

Onneksi kuitenkin päädyimme toiseen aiheeseen. Tajusin tämän, kuin luin Afrikan unionin Agendaa 2063. Tuskin on koskaan kuokkaa vastaan hyökätty tällaisella arvovallalla ja kokonaisen maanosan voimin: kuokat karkotetaan vuoteen 2025 mennessä, agendassa sanotaan. Afrikan maatalous uudistuu täysin.

 

Eikä vain maatalous. Agenda 2063 muuttaa suunnilleen kaiken. Vuonna 2063 tulee kuluneeksi 100 vuotta Afrikan yhtenäisyyden järjestön OAU:n, Afrikan unionin edeltäjän, perustamisesta. Siihen mennessä Afrikasta halutaan tehdä vauras, integroitunut, hyvän hallinnon maanosa, tai oikeastaan yksi maa, jossa on turvallista, ja joka on kansainvälisissä suhteissa vaikutusvaltainen.

Tulevaisuudessa maanosaa yhdistää maailmanluokan infrastruktuuri, ihmiset, pääoma, tavarat ja palvelut liikkuvat vapaasti, Afrikan sisäisen kaupan osuus ulkomaankaupasta nousee, ruokaa tuodaan vähemmän ja tuotetaan enemmän, lahjonta jää menneisyyteen ja jopa asenteet muuttuvat.