Afrikan Kiina-ilmiö: Kolonialismin paluu?

Afrikka
Teksti
Marko Maunula

Washington, D.C. Afrikan viime vuosikymmenen talouskasvu on yksi maailmantalouden menestystarinoista. Mantereen kehitys on jäänyt pitkälti Intian ja Kiinan talousihmeiden varjoon, mutta Afrikan talouden kasvuluvut haastavat jopa idän nousevat jättiläiset.

Vuosivälillä 2007-2011 Angolan ja Etiopian taloudet kasvoivat liki kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Ghana ja Nigeria sekä myös pienemmät valtiot, kuten Sierra Leone ja Gambia, eivät jääneet kauas kärjen tahdista.

Huolimatta maailmantalouden hidastumisesta ja Afrikan läntisten kauppakumppaneiden ongelmista myös viime vuosi näytti hyvältä. Maailmanpankin arvioiden mukaan Saharan eteläpuolisen Afrikan talouskasvu oli 4,8 prosentin luokkaa.

Kiinalaiset eurooppalaisten jalanjäljillä

Afrikka on löytänyt uuden partnerin talousreforminsa toteuttamiseen. Kiinalaiset yritykset ja maahanmuuttajat ovat saapuneet mantereelle.

Tarkkaa lukemaa Afrikan kiinalaisten lukumäärästä ei tiedä kukaan, mutta useimmat arviot liikkuvat lähellä miljoonaa. ”[Pääkaupunki] Accra näyttää paikoitellen pikku-Pekingiltä”, sanoo eräs Ghanassa toimiva amerikkalainen rakennusyrittäjä.

Manner kiinnostaa kiinalaisia samasta syystä kuin aikoinaan eurooppalaisiakin. Afrikan mineraaliresurssit, vauras viljelymaa ja valtava koko tarjoavat todistusta sen potentiaalista.

Tuhoisat sisällissodat ja poliittinen kaaos ovat myös paikoitellen siirtyneet historiaan. Esimerkiksi Sierra Leonen verinen timanttisota laantui vasta reilut kymmenen vuotta sitten, mutta kansainväliset tarkkailijat kiittävät valtion nopeaa kehitystä demokratian palauttamisessa ja korruption kitkemisessä.

Kiinalaisten marssi mantereelle on valtaosin ilahduttanut pääomaa ja sijoittajia kaipaavia isäntämaita, mutta joitain muutoksella on kriitikkonsa.

Afrikkalaisilla ei aina ole positiivisia muistoja alueelle taloudellisin motiivein saapuneista ulkomaalaisista. Pelot kolonialismin paluusta sekä epäilyt tulokkaiden pohjimmista motiiveista elävät alueella.

”Kaikki houkuteltava talkoisiin”

Muutoksen arkkitehdit rauhoittelevat kansalaistensa pelkoja.

”Me olemme luoneet lainsäädännön ja hallinnolliset rakenteet, jotka pystyvät hallitsemaan muutosta. Olemme win-win tilanteessa”, vakuuttaa Suomen Kuvalehdelle Sierra Leonen presidentti Ernest Bai Koroma.

Presidentti vierailee parhaillaan Washingtonissa puhumassa kotiseutunsa viime vuosikymmenen menestyksestä. Hän painottaa kansainvälisen liike-elämän merkitystä Sierra Leonen nousussa

”Me olemme kehittyvä maa. Voidaksemme kehittyä edelleen meidän on houkuteltava kaikki talkoisiin, kansainvälinen liike-elämä mukaan luettuna.”

Afrikka on aikaisemminkin antanut toivoa paremmasta, mutta sodat, korruptio ja ulkovaltioiden sekaantuminen ovat usein nitistäneet optimismin. Nyt kiinalaiset selvästi uskovat Afrikan tulevaisuuteen.

Jos viime vuosikymmenen kehitys jatkuu, Aasian ja Afrikan tiivistyvä yhteistyö muokkaa tulevaisuuden maailmantaloutta yhä voimakkaammin.