Gambia: Hermopeli jatkuu – uusi presidentti vannoo virkavalansa Senegalissa

Senegalin joukot ovat valmiina hyökkäämään. Suomalaisturistit lennätetään kotiin viimeistään perjantaina.

Adama Barrow
Teksti
Teppo Tiilikainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Gambian vallanvaihto on toistaiseksi viivästynyt. Joulukuun 2016 vaalit hävinnyt presidentti Yahya Jammeh ei ole suostunut luopumaan vallasta, vaikka hänen virkakautensa päättyi tänä aamuna.

Vaalivoittaja Adama Barrow on edelleen turvallisuussyistä Senegalin pääkaupungissa Dakarissa. Juhlalliset virkaanastujaiset oli määrä järjestää tänään torstaina Gambian suurimman kaupungin Serekundan stadionilla.

Barrow ilmoitti kuitenkin Twitterissä, että ne on siirretty Dakariin Gambian suurlähetystöön. Tilaisuuden on määrä alkaa kello 18 Suomen aikaa.

Länsi-Afrikan talousyhteisöön Ecowasiin kuuluvien maiden joukkojen uskotaan hyökkäävän Banjuliin mahdollisesti tänä iltana sen jälkeen, kun Barrow on vannonut virkavalansa.

Senegalin armeija piirittää Gambiaa. Silminnäkijöiden mukaan Gambian rajavartijat ovat päästäneet jo osan Nigerian joukoista rajan yli. Myös Nigerian ilmavoimat tukevat mahdollista hyökkäystä.

Laajamittaisen sodan uhka laukesi osittain jo torstain vastaisena yönä, kun Gambian asevoimien komentaja Ousman Badjie ilmoitti, etteivät sotilaat aio tehdä vastarintaa.

“Me emme aio osallistua sotilaallisesti”, hän sanoi ravintolaillallisen jälkeen Gambian turistirannikon lähistöllä.

“Tämä on poliittinen kiista. En vie sotilaitani typerään taisteluun. Rakastan miehiäni.”

”Jammehilla ei ole enää mitään asiaa politiikkaan.”

Afrikan unioni ei tunnusta Jammehia enää Gambian valtionpäämieheksi. Nigeria, Marokko ja Ghana ovat tarjonneet hänelle turvapaikkaa, mutta neuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina.

Banjulin länsipuolella Serekundassa asuva Solo Darboe kertoi aamulla puhelimitse, että tilanne oli edelleen jännittynyt mutta rauhallinen. Banjulin ja Serekundan kadut ovat autioituneet ja markkinatorit pysyivät suljettuina.

Ainakin 26 000 gambialaista on paennut mahdollisia taisteluja maaseudulle ja naapurimaan Senegalin puolelle. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on varautunut jopa 100 000 pakolaisen tuloon.

Darboe uskoo, että tilanne rauhoittuu uuden presidentin Adama Barrow’n johdolla sen jälkeen, kun Jammeh on pidätetty.

“Barrow on hyvä mies”, Darboe sanoo. “Poliisivoimat ovat hänen puolellaan. Jammehilla eikä häntä mahdollisesti tukevilla sotilailla ei ole enää mitään asiaa politiikkaan.”

Darboe asui pitkään Suomessa. Hän palasi kuusi vuotta sitten takaisin Gambiaan ja työskentelee nykyisin rakennusmestarina Serekundassa.

 

Gambian uusi presidentti Adama Barrow syntyi maan itäosassa Bassen pikkukaupungissa vuonna 1965, samana vuonna kun Gambia itsenäistyi Britannian alaisuudesta. Hän muutti 2000-luvun alussa Lontooseen, jossa hän työskenteli Argos-kauppaketjun vartijana ja opiskeli samalla kiinteistövälittäjäksi.

Barrow palasi kymmenen vuotta sitten Gambiaan ja perusti oman kiinteistöalan yrityksen. Hän nousi syksyllä seitsemän oppositioryhmän presidenttiehdokkaaksi. Hän lupasi vaalikampanjassaan palauttaa oikeuslaitoksen ja tiedotusvälineiden riippumattomuuden ja ryhtyä kehittämään vapaata kansalaisyhteiskuntaa.

Barrow sai joulukuun vaaleissa 43,3 ja Jammeh 39,6 prosenttia äänistä. Gambialaiset ja kansainvälinen yhteisö ehtivät jo riemuita demokraattisesta vallanvaihdosta, sillä Jammeh myönsi aluksi tappionsa. Hän tuli kuitenkin pian uusiin ajatuksiin ja vaati uusia vaaleja.

Jammeh nousi valtaan sotilaskaappauksella 1994 ja on nyt julistanut Gambiaan poikkeustilan. Hänen puolueensa jätti maan korkeimpaan oikeuteen kanteen vaalituloksen hylkäämiseksi ja uusien vaalien järjestämiseksi.

Gambian korkeimmassa oikeudessa ei ole kuitenkaan päätösvaltaisia tuomareita, ja ulkomailta kutsutut lainatuomarit ovat kieltäytyneet puuttumasta kriisiin.

Suomella ei ole Gambiassa edustustoa.

Gambian paratiisirannikko on suosittu lomakohde. Maassa on parhaillaan 330 suomalaista turistia, joiden oli määrä palata kotiin perjantaina. Matkatoimisto Tjäreborg pohtii parhaillaan, pitäisikö heidät evakuoida etuajassa.

Tuhansia brittiläisiä ja hollantilaisia matkailijoita alettiin kotiuttaa jo keskiviikkona ylimääräisillä lennoilla. Lentoyhtiö Thomas Cook on järjestänyt Banjuliin 16 ylimääräistä lentoa. Kaikki maassa olevat 3 500 matkailijaa on tarkoitus lennättää kotiin viimeistään perjantaina.

Tjäreborgin perjantain lento Helsingistä Banjulin on peruttu. Yhtiö palauttaa asiakkailleen matkan hinnan kokonaisuudessaan.

Ensi viikolla lennetään taas normaalisti, jos tilanne rauhoittuu siihen mennessä.

Ruotsin, Tanskan ja Norjan ulkoministeriöt kehottavat välttämään toistaiseksi tarpeetonta matkustamista Gambiaan. Suomella ei ole Gambiassa edustustoa, eikä ulkoministeriö anna Gambiaa koskevia matkustustiedotteita.