Näin Pohjois-Korean umpisolmu aukeaisi: Pakotteet sivuun, huomio pois ydinaseista ja Trump sopimaan rauhaa

Jotta sopua voitaisiin rakentaa, ensimmäiseksi pitäisi antaa hiljainen hyväksyntä Pohjois-Korean ydinaseelle.
Mies katselee uutisia Soulin rautatieasemalla Etelä-Koreassa 5. syyskuuta 2017.
Mies katselee uutisia Soulin rautatieasemalla Etelä-Koreassa 5. syyskuuta 2017. © AHN YOUNG-JOON / AP / Lehtikuva

Pohjois-Korea teki sunnuntaina 3. syyskuuta ydinasekokeen, jossa se ilmoitti käyttäneensä mannertenväliseen ohjukseen soveltuvaa vetypommia. Koe oli Pohjois-Korean kuudes ja tähänastisista selkeästi voimakkain. Siitä, oliko kyseessä vetypommi, ei ole täyttä varmuutta.

Maanantaina YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi Pohjois-Korean ”kerjäävän sotaa”. Hän vaati turvallisuusneuvostoa ottamaan käyttöön kovimmat mahdolliset painostuskeinot.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esitti sunnuntaina, että Yhdysvallat voisi asettaa talouspakotteita Pohjois-Korean kanssa kauppaa käyville maille.

Ulkopoliittisen Instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio tyrmää ehdotuksen mahdottomana.

”Viimeisimmät YK:n turvallisuusneuvoston asettamat pakotteet ovat jo varsin pitkälle meneviä. Kiinalaiset yritykset ja pankit, jotka jatkavat kauppaa Pohjois-Korean kanssa, voivat mahdollisesti joutua Yhdysvaltojen sekundääripakotteiden listalle.”

Uudet pakotteet ovat kuitenkin olleet niin vähän aikaa voimassa, että niiden vaikutuksia on vaikea arvioida. Tarkoituksena on leikata Pohjois-Korean ulkomaankaupasta kolmannes pois.

Tähän mennessä mitkään pakotteet eivät ole toimineet Pohjois-Koreaa vastaan, ne ovat lähinnä syventäneet kansan nälänhätää. Toisaalta kansainvälinen painostus on myös ollut polttoainetta valtion propagandalle.

Pohjois-Korea on tehnyt selväksi, että ydinaseohjelma on ainoa keino, jolla se pystyy takaamaan turvallisuutensa ja olemassaolonsa. Valtio tuskin luopuu ohjelmasta, varsinkin kun se on näin lähellä loppusuoraa, ydinasepelotteen hankkimista.

”Pakotteilla ei pystytä vaikuttamaan ydinase- ja ohjusohjelmaan. Se on niin iso valtiollinen prioriteetti, että siihen tulee aina riittämään resursseja,” Kallio sanoo.

Tilanne on päässyt niin pitkälle, että ainoa keino ydinaseohjelman estämiseksi on sotilaallinen väliintulo. Siihen taas liittyy niin paljon riskejä, että keinoa ei haluta käyttää.

”Ratkaisun etsimisen sijaan voisi olla parasta keskittyä tilanteen hallitsemiseen.”

Kallion mukaan perusongelma ei ole ydinaseohjelma vaan se, että on olemassa Pohjois-Korean kaltainen valtio, joka kohtelee kansalaisiaan hirvittävällä tavalla – tavalla, joka täyttää tunnusmerkit rikoksesta ihmisyyttä vastaan.

”Jotakin täytyisi tehdä sille tilanteelle, jossa Pohjois-korean väestö joutuu elämään. Siinä kohtaa ydinaseohjelma on toissijainen.”

Ainoa tie ulos pattitilanteesta vaikuttaisi Kallion mukaan olevan se, että Pohjois-Korean ydinaseelle annetaan hiljainen hyväksyntä ja siirrytään kohti neuvottelupöytää. Yhdysvaltojen kannattaisi hänen mielestään kokeilla suoran keskusteluyhteyden avaamista ja rauhanneuvotteluja. Se saattaisi olla keino, jolla tilannetta voitaisiin rauhoittaa.

Korean sota päättyi vuonna 1953 aselepoon, mutta rauhansopimusta ei allekirjoitettu.

Rauhanneuvottelut voisivat viedä Pohjois-Korean retoriikalta pohjan. Sodan uhkaan varustautuminen ei enää kelpaisi selitykseksi omalle kansalle.

Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan Mark N. Katzin mukaan rauhanneuvottelut ovat yksi mahdollisuus ratkaista tilanne, ainakin toistaiseksi.

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen retoriikka on ollut niin uhkaavaa, että hänen mukaansa on mahdollista, että molemmat maat yrittävät pelottelulla vakuuttaa toisilleen neuvottelun olevan välttämätöntä.

Neuvottelut voisivat olla ongelmalliset Etelä-Korealle, jonka välit liittolaiseensa Yhdysvaltoihin ovat muutenkin muuttuneet entistä mutkikkaammiksi.

Toisaalta Kiinakaan ei halua, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea tekisivät kahdenkeskisen sovinnon. On myös kyseenalaista, kykenisikö Trump saavuttamaan neuvottelemalla halutun tuloksen.

”Tilanne on turhauttava, koska on todella vaikea keksiä mitään uutta ratkaisua. Ratkaisun etsimisen sijaan voisi olla parasta keskittyä tilanteen hallitsemiseen. Pohjois-Korean käyttäytymistä pitää saada vähemmän uhkaavaksi,” Katz sanoo.

Katzin mukaan mahdollinen seuraus tilanteesta olisi, että Etelä-Korea ja Japani hankkivat omat ydinaseet. Maat eivät välttämättä halua ottaa selvää, onko Yhdysvallat valmis puolustamaan niitä ja riskeeraamaan omat kansalaisensa ja maaperänsä.

Tilanne muistuttaa Eurooppaa kylmässä sodassa, jolloin Ranska päätti hankkia ydinaseen Neuvostoliiton uhkaa vastaan.

 

Sunnuntaisen kokeen ajoituksesta päätellen se on voinut olla näpäytys Kiinalle, jonka välit Pohjois-Koreaan ovat huonontuneet. Koe tehtiin vain muutama tunti ennen Brics-maiden kokousta, jonka avauspuheessa Kiinan presidentti Xi Jinping esitti huolensa maailman tilasta.

Presidentti puhui ”maailman yllä leijuvasta synkästä varjosta” ja totesi, että vain neuvottelujen kautta sodan uhka voitaisiin estää. Hän ei viitannut missään kohtaa suoraan Pohjois-Korean kokeeseen.

Trump sanoi sunnuntaina, että Pohjois-Koreasta on tullut Kiinalle ”uhka ja häpeäpilkku”. Yhdysvallat haluaisi Kiinan tekevän enemmän tilanteen eteen.

Kiinan kannalta on vaarallista, että Pohjois-Korealla on ydinase, mutta vielä vaarallisempaa olisi se, että maa ajautuisi sekasortoon. Silloin aseet voisivat päätyä epämääräisiin käsiin.

Tällä hetkellä Kiina ei haluaisi puuttua Pohjois-Korean tilanteeseen myöskään oman sisäpolitiikkansa takia. Kommunistisen puolueen puoluekokous pidetään lokakuussa, eikä puoluejohto halua Korean niemimaan tilanteen kärjistyvän kokouksen alla.

Katzin mukaan Kiina ei halua yrittää tehdä tilanteelle jotain, joka voisi epäonnistua – eikä varsinkaan mitään, joka näyttäisi tehdyn Yhdysvaltain painostuksen takia. Kiina saattaa pelätä, että sillä ei oikeasti ole niin paljon vaikutusvaltaa Pohjois-Korean suhteen kuin mitä muut ajattelevat.