Aikuinen nainen

Uudella levyllä Taylor Swift seuraa polkua syvemmälle metsään.

levy 22.01.2021 06:00
Tero Alanko

Mannerlaatat liikahtivat, kun maultaan konservatiivinen Rolling Stone -lehti valitsi Taylor Swiftin Folklore-levyn viime vuoden parhaaksi albumiksi. Miten ihmeessä on mahdollista, että Bob Dylan sijoittui vasta neljänneksi!

Swift, 31, kertoi kesällä Folkloren ilmestymisestä sosiaalisessa mediassa alle vuorokausi ennen h-hetkeä. Hän toimi samalla tavalla myös joulun alla julkaistun Evermore-albumin kanssa. Levyt muodostavat muutenkin tiiviin sisarusparin.

Swift on ollut Yhdysvalloissa supertähti ensimmäisestä levystään (Taylor Swift, 2006) lähtien. Muusikkona hän on hivuttautunut hiljalleen kepeästä countrysta modernin popin pariin. 1989-albumin (2014) komeasti pauhanneessa synteettisessä popissa ei ollut enää jälkeäkään countrysta.

Ihastuttavan vaivattomilla Folklore– ja Evermore-levyillä Taylor Swift palaa luontoon. Folklorella artisti kertoi saapuneensa metsän reunaan. Evermorella hän seuraa polkua, joka vie syvemmälle.

Kummatkin albumit ovat ”puhtaita” koronalevyjä. Ne ovat syntyneet nopeasti ja spontaanisti, isolta osin tiedostoja paikasta toiseen lähettämällä. Toki spontaanius on suhteellista. Evermoren tekijätiedoissa on noin 50 nimeä – muun muassa Haimin siskosten, Marcus Mumfordin ja Bon Iver -pomo Justin Vernonin tapaisia omien tyylilajiensa ykkösiä. Folklore– ja Evermore-levyillä Swiftin tärkein työpari on ollut indierockyhtye The Nationalin kitaristi Aaron Dessner. Tuottamisen ja säveltämisen ohella Dessner soittaa levyillä monia instrumentteja. Kaikki muut The Nationalin jäsenet vierailevat Evermorella.

Evermoren sointi on hiukan edeltäjäänsä avoimempi ja popimpi. Kaunis Willow-kappale sujahtaisi helposti vaikka jollekin Fleetwood Macin hittilevyistä. Long Story Short on nykyaikainen ja rytmikäs kuin mikä hyvänsä uusi radiohitti.

On hienoa, miten Swiftistä on kuoriutunut aikuinen nainen, joka tekee mitä haluaa. Hänen uusi musiikkinsa yhdistää melodista folk-, indie- ja valtavirran poppia todella luontevasti. Menneessä riippuvien musamiesten keinot Swiftin vähättelemiseksi alkavat olla vähissä.

Taylor Swift: Evermore. Republic Records, 2020.

Valinnat
Romaani

Tommy Orange ei leikkinyt lapsena cowboyta ja intiaaneja.

Arkkitehtuuri

Alvar Aallon kirkoista on julkaistu kirja. Hänen arkkitehtuuriaan yritetään saada Unescon maailmanperintökohteeksi.

sarjatärpit

Sarjatärpeissä Industry, Your Honor ja Sisäilmaa.

romaani

Arvio: Niko Hallikaisen esikoisromaani on omalaatuinen seksin ja romantiikan keitos.

Tietokirja

Strategina ”Lumikuningas” Kustaa edusti uudenlaista ajattelua.

Sisältö