Hyvä elämä: Näistä asioista se koostuu

Susan Heikkinen
Kulttuuri 17.7.2009 11:00
Hyvä elämä Kuvakilpailun voitti Mika Elo kuvallaan ”Haaveita”.

Lue tästä lukijoiden kirjoituksia hyvästä elämästä.

Jos 7 500 vuotta elämänkokemusta puhuu, olisiko syytä kuunnella? Sen verran, karkeasti arvioiden, on yhteensä ikää niillä 146:llä lukijalla, jotka osallistuivat SK:n keväällä käynnistämään hyvän elämän pohdintaan. Heistä 102 osallistui kirjoittamalla ja loput valokuvaamalla. Naisia heistä oli kaksi kolmesta.

Kuka hyvästä elämästä haluaa kertoa? 10-91-vuotiaat, tyypillisimmin noin 65-70-vuotiaat – eikä suinkaan siksi, että elämä olisi hyvää vasta eläkeiässä, vaan siksi, että siinä iässä asiaa on aikaa ja viisautta pohtia.

Joukkoon mahtuu sekä maan hiljaisia että yhteiskunnallisia vaikuttajia. Terveitä ja sairaita. Perheellisiä, leskiä ja sinkkuja. Yksi oli ”juovuksissa elämän hyvyydestä”, toinen taas tyytymätön ja uneton. Kynään tarttui niin köyhyysrajan alla eläviä kuin suhteellisen hyvätuloisiakin suomalaisia.

Toimituksessa luettiin lukuisia kokonaisia elämäntarinoita. Joidenkin kirjoittajien hyvää elämää edusti jokin yksittäinen asia: hyvän lähteitä saattavat olla vaikkapa kirjastot, kylmänkukat, teatterinuket tai uskoontulo. Joskus kirjeen sisällöksi riitti yhden onnellisen hetken kuvaus. Toisaalta moni tiivisti kokemuksensa yleispäteviksi, ytimekkäiksi ohjeiksi tai johtopäätöksiksi.

Kuvasadossa taas korostuivat iloiset hetket, luonto, lapset ja vapaa-aika.

Kokonaisuudesta erottui viisi pääviestiä.

1: Hyvä elämä sijaitsee ennen kaikkea jokaisen pään sisällä, se on asennekysymys.
2: Hyvä elämä ei ole helppoa, vaan siihen kuuluu rankkakin kärsimys, jos se kohdalle osuu. Kärsimys on onnen opastenuoli, viiva ilon alla. Huomattavan moni oli kokenut puolison tai lapsen kuoleman, vammautunut tai sairastunut pysyvästi. Silti juuri he kirjoittivat.
3: Hyvä elämä on nykyhetkessä elämistä. Pienestäkin ja tavallisestakin iloitsemista, ei oleilua tulevan odotuksessa tai menneen muistelussa.
4: Hyvä elämä on hyviä suhteita toisiin ihmisiin. Puolisoon, perheeseen, ystävään tai yhteisöön.
5: Raha ja omaisuus on yliarvostettu sivuseikka. Hyvään elämään riittää, että tulee toimeen. Liika omaisuus jopa estää hyvää elämää. Elintasosta puhuttaessa sana vaatimattomuus saa uuden kaiun: se on sitä, ettei vaadi.

Kuvakilpailu ja arvonta

Sivustollamme käynnissä olleen Hyvä elämä -kuvakilpailun voitti turkulainen Mika Elo kuvallaan ”Haaveita”. SK:n raati näki kuvassa oivalluksen hetken.

Kuva ilmentää sitä, että hyvä elämä on nimenomaan hetkessä elämistä, ja että hyvä elämä on siellä missä kukin sen oivaltaa olevan. Kuvassa on herkkä ja hallittu valo sekä kiinnostava sommittelu, ja sen abstrakti taso jättää katsojalle tulkinnan varaa. Kilpailuun kuvattiin paljon aivan pieniä lapsia, joiden joukossa voittajakuvan hieman vanhempi poika näyttäytyi mielenkiintoisena hahmona.

Kaikkien hyvää elämää sanoin tai kuvin pohtineen kesken arvottiin kymmenen Kalevalan sanakirjaa (Otava 2009). Arpa suosi seuraavia: Maria Astrén-Riipi, Kittilä; Maarit Hämäläinen, Kuopio; Pekka Krook, Vantaa; Marja-Liisa Lindell, Espoo; Päivi Meretoja, Kaarina; Ulla Pärssinen, Helsinki; Elvi Rajala, Ypäjä; Maija Saarinen, Tammisaari; Pirjo Solin, Kirkkonummi sekä Emma Tolonen, Tervakoski.

Keskustelu

Isbjoern toteaa itsestaan kuten siltainsinoori Rummukainen:”Mina olen onnellinen mies”.
Hyva vaimoni tiivisti Isbjoernin onnellisuuden salaisuuden. Vaitti, etta elamaani ohjailee 3 asiaa.
Ruuan valmistus ja syominen, ylen. Kaljankittaus. Se mika hanella on navasta suuntaan (KS) 180 astetta. (Laskettu siten, etta eranto on + 3,5 astetta)
Narkastyin. Muistuttelin laajoista kirjallisista harrastuksistani. Vaimo sanoi aika muikeasti, etta Asterix-lehdet ja se paskanjauhanta mita kirjoittelet siihen viikkolehteen. Sanoin, etta Asterix-sarjakuva on Ranskan kulttuurin eras niista kolmesta mita ranskikset ovat koskaan aikaansaaneet. Toinen on St. Remy Martin. Kolmas on sahkoparranajokoneiden edellakavija. Ajaa tarkasti ja vielakin tarkemmin. Keksija joku Quillotine.
Yritin myos ansioikseni lukea musiikillisuuteni. Joo, sanoi vaimo, huuliharppu soi kun herra on latkinut vahintaan puolet siita Kultaisesta Noutajasta.
Olen onnellinen mies.
Vaimon huomautuksuthan voidaan laskea sen syyksi etteivat naiset oikein ole kulttuurisista arvoista perilla.

ihmeellisen köyhä henkinen elämä on suomalaisilla kun ei tasokkaampia kommentteja tullut hienoon aiheeseen, jonka pitäisi koskettaa meitä jokaista jokaikinen hetki. Osallistuin itse kirjoituskilpailuun ja se pani pohtimaan tätä ihmeellistä minulle annettua elämää, jota nyt ajatukseni tultua paperille, arvostan joka hetki yhä enemmän. Kiitos Suomen Kuvalehdelle kun annoitte lahjaksi mahdollisuuden pohtia elintärkeää asiaa. Se antoii sisällön koko keväälleni. ilman tätä sysäystä en minä eikä lähiympäristöni olisi paneutunut pohtimaan tätä filosofista asiaa.

Näitä luetaan juuri nyt