Luc Besson toi Valerian-sarjakuvan valkokankaalle: ”Minun pitää kuulla kadunmiesten innostuvan”

Valtava eurooppalainen tieteiselokuva on ohjaajalle vasta alkua.

elokuvat
Teksti
Kalle Kinnunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tämä on uutta. Vaikka Valerian and the City of a Thousand Planetsin digitaalisesta maailmasta ja kummallisesta tarinasta voi olla monta mieltä, elokuva on ilmiömäisen mielikuvituksellinen ja runsas.

”En uskaltanut yrittääkään tehdä Valeriania tosissani aiemmin”, Luc Besson sanoo. ”Toisaalta teknologiaa ei ollut, toisaalta en vain olisi osannut.”

Elokuva on ranskalaisen Bessonin unelmien täyttymys.

Kipinä Pierre Christinin ja Jean-Claude Mézièresin sarjakuvan tuomisesta valkokankaalle syttyi 1990-luvun puolivälissä, kun Besson oli ohjannut palkkamurhaajan ja tytön ystävyydestä kertovan Léonin.

Mézières oli mukana jo Bessonin tieteiselokuvan Fifth Element – Puuttuva tekijä tekemisessä.

Video: The Fifht Element -elokuvan (1997) traileri. Lähde: Adam Jackson / Youtube.

 

Ohjaaja sanoo, että silloin hänen piti vielä pidätellä mielikuvitustaan. Tien avasi vasta James Cameronin menestyksekäs avaruusfantasia Avatar vuonna 2009. Sitä varten kehitettiin digimallinnuksia ja kolmiulotteisuutta.

Video: Avatar-elokuvan (2009) traileri. Lähde: 20th Century Fox / Youtube.

 

Besson sai seurata läpimurtoa läheltä, sillä Cameron on hänen hyvä ystävänsä.

Avatarin kuvauksissa käydessänikin tajusin, etten ymmärrä tätä teknologiaa. Siksi minun piti harjoitella, tehdä ensin Lucy.”

Se on toissa vuonna ensi-iltaan tullut efektientäyteinen scifiseikkailu, jossa Scarlett Johanssonin näyttelemä nainen sai superälyn. Lucy oli valtava hitti.

Video: Lucy-elokuvan (2014) traileri. Lähde: Universal/Youtube.

 

Englanninkielisessä Valerianissa pääosia esittävät Dane DeHaan ja mallina tunnettu Cara Delevigne.

Sivuosissa nähdään tuttuja nimiä, kuten laulaja Rihanna, brittitähti Clive Owen ja muusikko Herbie Hancock.

 

Elokuvasta tuli Ranskan kaikkien aikojen kallein. Besson kuuluu tuotantoyhtiö EuropaCorpin omistajiin, ja hänen vaimonsa Virginie Besson-Silla on Valerianin päätuottaja.

Viihdealan bisneslehti Variety kirjoitti Valerianin ratkaisevan EuropaCorpin kohtalon. Bessonin perustama firma on tehnyt useita floppeja.

Besson vakuuttaa, ettei Valerian ole vaa’ankieliasemassa ja kertoo, että 90 prosenttia rahoituksesta kerättiin ennakkomyynneillä.

”Kolme vuotta sitten Cannesissa esittelimme eri maiden levitysoikeuksien ostajaehdokkaille käsikirjoituksen, visuaalisia ideoita ja roolituksen. Kahdessa tunnissa elokuva oli myyty ympäri maailmaa.”

EuropaCorp on pörssiyhtiö, jolla on vaikutusvaltaa. Ranskan lakeja elokuvatuotantojen verohelpotuksista muutettiin, jotta Valerianin tuotanto saatiin pysymään Pariisissa.

Besson kuvailee elokuvabisneksen aaltoliikkeeksi, jota on vaikea ennustaa. Pari vuotta sitten meni loistavasti, kun Taken-elokuvasarja teki huikeita tuloksia. Lucy keräsi puolen miljardin euron lipputulot.

”Elokuva ei ole vähittäiskauppaa, emme myy autoja tai jugurttia. Ennakkoyleisöt pitivät Valerianista ja näyttää siltä, että tulossa on hyvä aalto.”

Varakas elokuvantekijä kieltää olevansa hyvä bisnesmies. Besson muotoilee asian niin, että hän on järjestellyt itselleen vapauden tehdä mitä haluaa.

”Luuletko, että on sattuma, että tuota kansaa kuoli juuri kuusi miljoonaa?”

Ei ole varmaa, pitävätkö Mézièresin ja Christinin sarjakuvan fanit Bessonin tulkinnasta. Hän myöntää elokuvan olevan itsensä näköinen.

”Laitan vähän itseäni kaikkeen. Valerianissa on minua, Laurelinessa on minua, niin myös jokaisessa avaruusolennossa.”

Elokuvaa katsoessa on pitkään vaikea sanoa, mitkä ovat tarinan panokset. Avaruusagentit pääsevät jyvälle rauhanomaisen rodun kansanmurhasta paratiisiplaneetalla.

”Luuletko, että on sattuma, että tuota kansaa kuoli juuri kuusi miljoonaa?”

Ohjaaja haluaa kertoa historiasta ilman saarnaamista. ”Jos yrittäisin selittää nuorelle yleisölle, että juutalaisten kansanmurha oli kamalaa, he ajattelisivat, että kiva, halusin leffaan mutta jouduinkin koulun penkkiin.”

Taiteilijan katse on jo tulevaisuudessa, nimittäin jatko-osissa. Hän kertoo kirjoittavansa jo kolmatta Valerian-elokuvaa.

Besson kuvittelee kävelevänsä kadulla, jossa ohimennen kuulee tuntemattomien hehkuttavan Valeriania. Numerot eivät ole tärkeitä, yli 160 miljoonaa euroa maksaneen elokuvan tekijä väittää.

”Minun pitää kuulla se kadunmiehiltä. Että he ihastelivat, ällistelivät ja innostuivat.” 

Video: Valerian and the City of a Thousand Planets elokuvan traileri. Lähde: JoBlo Movie Trailers / Youtube.

 

Valerian and the City of a Thousand Planets elokuvateattereissa 26.7.