Avaruusagentti Valerian on tuhannen scifin esikuva – Nyt sarjakuvasankari saapuu elokuvateattereihin

Suomessa Valerian esittäytyi jo 1973. Ranskalaissarjakuvaa on julkaistu meillä lähes reaaliajassa.
Dane DeHaan on Luc Bessonin Valerian.
Dane DeHaan on Luc Bessonin Valerian. © Lou Faulon

Avaruusagentti Valerian on kesän kirkkain tähti.

Luc Bessonin ohjaama seikkailufantasia Valérian and the City of a Thousand Planets saapuu elokuvateattereihin heinäkuussa. Sen inhimilliset toimijat haastavat sekä amerikkalaisten DC- ja Marvel-viihdesyndikaattien supersankarit.

Valerian esittäytyi meillä jo vuonna 1973 Zoom-sarjakuvalehdessä naispuolisen kollegansa Laurelinen kanssa.

Jatkokertomus Tuhannen planeetan valtakunta tihkui jännitystä ja tunnetta. Valerian peittosi fiksuudessa James Bondin. Sievä ja tehokkaan itsenäinen Laureline oli monen nuoren poikalukijan ensi-ihastus.

Seikkailuja julkaistiin myös albumeina. Suomi on ollut edelläkävijöitä tämän graafisen taiteen saralla. Meillä on ilmestynyt kattavasti Pierre Christinin ja Jean-Claude Mézièresin Valerian-tuotantoa lähes reaaliajassa.

Valerianilla on avainmerkitys kokonaiselle elokuvagenrelle. Christin–Mézières-kaksikon teokset ovat toimineet muun muassa George Lucasin innoittajana. Ranskalaisten luoma universumi on peilautunut etenkin Tähtien sota -saagan kuvastosta, huumorista ja oopperamaisesta rakenteesta.

 

Bessonin elokuva ammentaa Valerian-albumeista Tuhannen planeetan valtakunta (1971) ja Varjojen lähettiläs (1975). Ensin mainittu ilmestyy täydennettynä laitoksena kesäkuussa.

Se näyttää nyt luettuna upeasti piirretyltä ja koukuttavasti kirjoitetulta. Hahmot ovat moniulotteisuudessaan uskottavia. Tarina sisältää melankolisia tasoja ja filosofista pohdintaa ajasta ja sen mukana tulevasta elämän rajallisuuden tajusta.

Tuhannen planeetan valtakunta on paitsi Valerian-teossarjan ehdotonta parhaimmistoa, myös eurooppalaisen sarjakuvan todellisia klassikoita.

Elokuva on vuorostaan sovitettu 2010-luvun lopun katsojalle. Ennakkomateriaalin perusteella vauhti on vinhaa ja tarinauniversumi häkellyttävän fantastinen. 

Pierre Christin & Jean-Claude Mézières: Tuhannen planeetan valtakunta. Suom. Jyrki Ijäs. 56 s. Jalava, 2017. Luc Besson: Valérian and the City of a Thousand Planets elokuvateattereissa 26.7. alkaen.