Tuulivoima kiinnostaa – tänne voimaloita suunnitellaan

Kotimaa 22.7.2011 10:32
Tuulivoimakartta Tuulivoimasuunnitelmat Suomessa. Kartta/tiedot VTT ja Suomen Tuulivoimayhdistys.

Onko kotikulmillesi tulossa tuulivoimaloita? Tiedot voit tarkastaa tästä kartasta tai tästä listasta (excel-tiedosto).

Suomessa on tällä hetkellä käynnissä tai suunnitteilla 148 tuulivoimaprojektia. Ne sijoittuvat pääasiassa länsirannikolle ja merelle, mutta myös sisämaassa on joitain hankkeita.

VTT:n ja Suomen Tuulivoimayhdistyksen tiedoista käy ilmi, että toteutuessaan näiden voimaloiden kapasiteetti olisi 6 300 megawattia – eli 32 kertaa nykyinen tuulivoiman määrä.

Kaikki suunnitelmat eivät kuitenkaan toteudu. Monet tuulivoimahankkeet tyssäävät edelleen asukkaiden vastustukseen sekä siihen, että hankkeet eivät ole taloudellisesti kannattavia.

Tämän hetken hankkeista suurin osa on vaiheessa, jossa arvioidaan niiden ympäristovaikutuksia. Kun tuo arvio (YVA) on hyväksytty, voimalalle täytyy vielä saada rakennuslupa.

Lupien saantia helpottanee jatkossa se, että eri puolilla Suomea tuulivoimalle kaavoitetaan paikkoja. Kesäkuussa ympäristöministeriö myönsi 1,5 miljoonaa euroa tukea tuulivoimarakentamista ohjaavien kaavojen laatimiseen. Rahaa sai 12 maakuntaliittoa sekä 20 kuntaa – muun muassa Ilmajoki, Joroinen, Kankaanpää, Loimaa, Maalahti, Raahe, Rauma, Saarijärvi ja Viitasaari.

Suomen tavoite on, että tuulivoimaa pitäisi tuottaa vuonna 2020 runsaat kuusi terawattituntia ja voimaloiden kapasiteetin olisi oltava noin 2500 megawattia. Se tarkoittaa, että tulevina vuosina on rakennettava noin 600 uutta tuulivoimalaa. Näin tuulivoimalla syntyisi kuusi prosenttia Suomen sähköntuotannosta.

Saksassa ”energiavallankumous” eli päätös luopua ydinvoimasta tarkoittaa uusiutuvan energian lisäämistä – myös tuulivoiman. Suomen Kuvalehden haastattelussa (SK 29/2011) saksalainen kansanedustaja Hans-Josef Fell väittää, että Saksa pystyy tulevaisuudessa tuottamaan lähes puolet sähköstään tuulivoimaloissa. Fell on Saksan vihreiden parlamenttiryhmän energia-asiantuntija.

Saksan energiauudistuksen hinnaksi on arvioitu yli sata miljardia euroa. Hinta sisältää paljon muutakin kuin tuulivoiman lisäämisen. Suomessa valtio tukee tuulivoiman rakentamista takuuhinnalla eli syöttötariffilla. Kun tavoite on rakentaa tuulivoimaa 2500 megawatin edestä, sen takuuhinta maksaa valtiolle noin 140 miljoonaa euroa (laskettu 2010 sähkön keskihinnalla).

Saksan energiauudistuksesta lisää SK:ssa 29/2011 (ilm. 22.7.)

Lue myös
Saksan energiavallankumous maksaa yli sata miljardia euroa (Suomenkuvalehti.fi 30.6.2011)
Tuulivoima: Nouseeko joka pihalle voimala? (Suomenkuvalehti.fi 25.11.2009)
Vastatuuleen – SK:n laaja juttu tuulivoimasta (SK 42/2009, pdf-tiedosto)