Tullin paljastama huumeorganisaatio toimii yhä Silkkitiellä

Tulli myös jakoi medialle kuvakaappausta, joka ei liity mitenkään sen paljastukseen.
Kotimaa 27.8.2016 18:14
Aarno Malin

Tullin takavarikoimia LSD-lappuja. © Tulli

Tulli ei ole onnistunut lopettamaan paljastamansa organisaation huumekauppaa Silkkitiellä, kuten se on kertonut. Organisaation alaisuudessa olevat kaupat ovat myyneet huumeita koko ajan.

Tulli kertoi 26. elokuuta paljastaneensa ”Suomen suurimman nettihuumekauppaorganisaation”. Tullin mukaan myyntiorganisaatio lähetti vuonna 2014 ilmaisia LSD-lappuja mahdollisille ostajille.

Näin on tehnyt vain nimimerkki Douppikauppa, joka on myynyt huumeita Silkkitiellä sen perustamisesta saakka.

Douppikaupan valikoima on niin laaja, että se on jakanut toimintansa neljän nimimerkin alle: Hamppukauppa, Stimukauppa, Ekstaasikauppa ja Trippikauppa.

Douppikaupan perustaja kertoi vuonna 2015 Riisuttu Suomi -kirjassa ja Helsingin Sanomissa, että organisaatioon kuuluu kymmenen henkilöä. Tullilla on epäiltynä kolme henkilöä. Siksi Douppikaupan alakaupat ovat voineet jatkaa toimintaansa myös huumetakavarikon jälkeen.

Samana päivänä, kun Tulli kertoi paljastuksensa, Suomen Kuvalehti julkaisi laajan selvityksen Silkkitiestä ja netin huumekaupasta Suomessa. Jutun mukaan virkavalta on Silkkitien edessä varsin voimaton.

Silkkitie on Tor-verkossa eli netin niin sanotulla pimeällä puolella toimiva suomenkielinen kauppapaikka, jossa myydään pääasiassa huumeita.

Myyjiä Silkkitiellä on valtavan paljon, sekä Suomesta että ulkomailta, ja myyjät toimivat nimimerkeillä. Sivustolla on noin 15 000 huumeiden myynti-ilmoitusta, ja erilaisia huumaavia aineita on tarjolla yli sata erilaista.

Tullin mukaan epäiltyjen arvioidaan myyneen Silkkitie-sivustolla huumeita noin kahden miljoonan euron arvosta. Tapaukseen liittyen Tulli pysäytti huhtikuussa 2016 auton, josta se takavarikoi 15 kiloa huumeita, kuten heroiinia, kokaiinia, amfetamiinia ja LSD-lappuja.

 

Tulli ei myöskään ole paljastanut koko Silkkitie-sivustoa, toisin kuin monien medioiden jutuista saattaisi kuvitella.

Esimerkiksi Ilta-Sanomat kertoi perjantaina 26. elokuuta: ”Tulli paljasti Suomen suurimman nettihuumekaupan”. Jutun kuvituksena oli kuvakaappaus Silkkitieltä, ja kuvatekstin mukaan kyseessä oli ”näkymä nettikaupasta”.

Uusi Suomi sanoi asian vielä suoremmin: ”Tältä näytti paljastuneen Suomen suurimman nettihuumekaupan sivu”. Kuvituksena oli sama kuvakaappaus Silkkitieltä.

Tulli on jakanut kuvaa medialle. Kuvakaappaus on siitä erikoinen, ettei se liity mitenkään Tullin paljastamaan myyntiorganisaatioon.

Oikeasti se esittää Silkkitie-sivustoa, ja myynti-ilmoitukset ovat nimimerkeiltä VauhtiKellari, happy-days, Kesko ja sensitivity. Ilmoitukset ovat Silkkitiellä edelleen.

Tullin ottama ja medialle jakama kuvakaappaus Silkkitieltä. Tulli on rajannut kuvasta pois tiedon siitä, että myynti-ilmoitukset ovat useilta eri myyjiltä.

Tullin ottama ja medialle jakama kuvakaappaus Silkkitieltä. Tulli on rajannut kuvasta pois tiedon siitä, että myynti-ilmoitukset ovat useilta eri myyjiltä.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.