Huumeiden halpahalli tuli netin ”pimeälle puolelle” – Näin Silkkitie mullistaa huumekaupan Suomessa

Huumekauppias kertoo, miten kaveriporukka pystyi myymään huumeita halvemmalla kuin muut. Suomen Kuvalehti seurasi kaksi vuotta huumekauppaa Silkkitiellä.
Kotimaa 27.8.2016 10:20

© Klaus Welp

Mainos Silkkitiellä lupaa paljon ja halvalla:

”1g Vahvaa amfetamiini tahnaa +50%, 25€/g”

Myyjän mukaan amfetamiini on puhtaudeltaan yli 50-prosenttista ja tahnamuodossa.

Yleensä sitä myydään kuivana jauheena. Tahnaksi sitä kutsutaan silloin, kun se on kosteaa.

Myyjä on nimimerkki Halvathinnat.

Ilmoitus tarkoittaa, että ostaja voi tilata gramman amfetamiinitahnaa kotiinsa 25 eurolla.

Mikäli ostaa 10 grammaa kerralla, putoaa grammahinta 20 euroon. Tilauksiin lisätään viiden euron postikulut.

Halvathinnat pyytää lähestymään yksityisviestillä yli tuhannen euron tilauksissa, jotta hinnat voi viilata kohdilleen. Tällaisissa niin sanotuissa custom-tilauksissa voi toimitusmuodoksi valita myös maastokätkön pääkaupunkiseudulla.

Palautteiden perusteella asiakkaat ovat tyytyväisiä:

”Kiitos jälleen. Parasta mitä Silkkitieltä saa.”

”5/5 paketointi ja tuote mutta postilla kesti! Ps. kiitos myyjälle bonareista!”

”On kyllä hinta/laatu suhde kohdillaan ja homma toimii niin kuin Silkkitiellä kuuluukin. Suosittelen.”

”Älkää muuttako toiminnassanne mitään, niin olen ikuisesti asiakas. Pirun hyvää pirtelöä muutenkin.”

Silkkitie on Tor-verkossa toimiva suomenkielinen kauppapaikka, jossa maksut suoritetaan bitcoineilla. Pääasiassa siellä myydään huumeita.

Suomen Kuvalehti seurasi kaupankäyntiä Silkkitiellä kaksi vuotta. Erityisen huomion kohteena olivat Suomen kolme yleisintä huumausainetta: kannabis, amfetamiini ja ekstaasi.

Silkkitie on mullistanut huumekaupan Suomessa.

Kahdessa vuodessa myös Silkkitien sisällä moni asia mullistui. Siitä on vastuussa nimimerkki Halvathinnat.

 

Silkkitie näyttää ihan tavalliselta nettikaupalta.

Erilaiset huumeet on listattu allekkain sivun vasempaan laitaan, ja kun jotain listalla klikkaa, saa oikealle puolelle näkyviin kyseisen aineen kaikki myynti-ilmoitukset.

Ilmoitusten sisältö vaihtelee myyjien mukaan. Vähintään niistä käy ilmi mitä myydään, miten paljon ja mihin hintaan. Mukana on myös kuva tuotteesta.

Lisäksi jokaisella myyjällä on oma profiilinsa, jossa he yleensä kertovat tarkemmin toiminnastaan, kuten sen, millaisella aikataululla tilatut tuotteet lähetetään.

Halvathinnat on myynyt tuotteitaan Silkkitiellä syksystä 2015 asti ja tehnyt lähes 4 500 kauppaa. Asiakkaita ei kuitenkaan välttämättä ole yhtä paljon. Monet ostavat samalta myyjältä kerta toisensa jälkeen, kun tuotteet on todettu hyväksi.

Halvathinnat on vain yksi monista Silkkitien amfetamiinikauppiaista. Kilpailu asiakkaista on kovaa.

Nimimerkki Hiili myy vahvaksi kuvailemaansa amfetamiinijauhetta 33 euron grammahintaan. Kesäkuussa 2016 toimintansa aloittanut nimimerkki VauhtiKellari myy ”elokuun tarjouksena” kahden gramman amfetamiinierää yhteishintaan 67 euroa.

Muita kilpailevia myyjiä ovat muun muassa nimimerkit Kesko, Laatudope, Autobahn ja Kuositehdas. Silkkitiellä mainostaa myös suuri joukko ulkomaisia myyjiä, kuten nimimerkit XTC-Love, Buddhashop ja OptimusCrime.

Kaikkiaan erilaisia amfetamiinin myynti-ilmoituksia on noin neljäsataa.

Amfetamiinin lisäksi Silkkitiellä on tarjolla muun muassa kokaiinia, LSD:tä, psilosybiinisieniä, morfiinia, buprenorfiinia ja ADHD-lääkkeitä.

Huumaavat lääkeaineet mukaan lukien tarjolla on reilusti toistasataa erilaista päätä sekoittavaa ainetta.

Silkkitie on Tor-verkossa ainoa suomenkielinen vain kaupankäyntiin tarkoitettu sivusto. Ulkomaiset myyjät ovat marginaalissa. Suurin osa asiakkaista on suomalaisia, jotka haluavat ostaa vain suomalaisilta myyjiltä. Syynä tähän on turvallisuus.

Ulkomailta tilattu lähetys voi jäädä tulliin, mistä voi seurata kotietsintä. Suomen sisäistä postiliikennettä virkavalta pystyy valvomaan hyvin vähän.

Netistä huumeita ostavien suomalaisten määrää ei tiedetä, kuten ei sitäkään, miten paljon ostoksiin pistetään rahaa.

”Valtakunnan tasolla meillä ei ole mitään tilastoja”, sanoo rikosylikomisario Jukka Paasio Helsingin huumepoliisista.

”On erittäin vaikea arvioida, miten suuri osuus suomalaisesta huumekaupasta käydään netissä. Se vaatisi tarkkaa ja syvällistä analyysia.”

”Huumekauppaa tapahtuu esimerkiksi kaduilla, sisätiloissa ja ravintoloissa. Nettimaailma on ihan oma lukunsa.”

Huumeiden kaupustelu netissä on lisääntynyt räjähdysmäisesti 2010-luvulla. Syinä ovat Tor-verkko ja virtuaalivaluutta bitcoin.

Ensimmäinen suuri huumeiden verkkokauppa Silk Road perustettiin helmikuussa 2011. FBI sulki sen kaksi vuotta myöhemmin. Silk Roadia ovat jäljitelleet muun muassa Black Market Reloaded, Evolution sekä yhä toimiva AlphaBay.

Silkkitie perustettiin loppuvuodesta 2013. Se alkoi vuonna 2015 toimia myös englanninkielisenä nimellä Valhalla.

 

Kannabis on ylivoimaisesti suosituin huumausaine Suomessa. Amfetamiinin ja ekstaasin käyttäjiä on paljon vähemmän.

Ekstaasin vaikuttava aine on MDMA, ja ekstaasilla tarkoitetaan tässä sekä MDMA-pitoisia tabletteja että puhdasta MDMA:ta, jota myydään tavallisesti kellanruskeina kristallimaisina kiteinä.

Silkkitien kannabismarkkinoilla tarjonta on kahden vuoden aikana kasvanut valtavasti. Myydyin kannabistuote on marihuana eli kasvin kukinto, jota monet kotikasvattajat tuovat myyntiin.

Huumausaineista kiinnostuneet haluavat yleensä ensin kokeilla kannabista. Useat vetävät rajan siihen eivätkä halua kokeilla mitään muuta.

Aikaisemmin kannabiksen hankkiminen edellytti hyviä kontakteja tai kasvattamista itse, mutta nyt kuka tahansa voi tilata sitä kotiinsa. Monet ovat valmiita maksamaan hyvinkin paljon siitä, että saavat kannabista suoraan postilaatikkoonsa kenenkään tietämättä.

”Monet netistä ostavat ovat henkilöitä, joilla ei ole rikollista menneisyyttä ja jotka haluavat varmistaa piilossa pysymisen”, rikosylikomisario Paasio vahvistaa.

Vaikka kannabistuotteiden tarjonta Silkkitiellä on lisääntynyt, hinnoissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Esimerkiksi marihuanan keskimääräinen grammahinta on pitkään pysynyt samana, hieman yli 20 eurossa.

Silkkitien amfetamiini- ja ekstaasimarkkinoilla sen sijaan on tapahtunut radikaali muutos. Hinnat ovat romahtaneet, ja aineita on myyty ajoittain suorastaan polkuhintaan.

Voisi kuvitella, että hintojen syöksyessä tuotteiden laatu heikkenisi. Todellisuudessa laatu on parantunut ja tarjolle on tullut yhä vahvempia tuotteita.

 

Kun Halvathinnat ilmestyi Silkkitielle, se alkoi myydä amfetamiinia, ekstaasitabletteja ja MDMA-kristallia. Hinnat olivat poikkeuksellisen alhaisia, mikä herätti epäilyjä tuotteiden heikosta laadusta.

Asiakkaiden palaute kertoi kuitenkin muuta. Laatua ylistettiin. Halvathinnat alkoi haukata yhä suuremman osan Silkkitien amfetamiini- ja ekstaasikaupasta.

Yleensä uusilla myyjillä on tapana nostaa hintojaan sen jälkeen, kun he ovat vakiinnuttaneet asemansa Silkkitiellä ja saaneet hyvän maineen.

Halvathinnat teki toisin. Se laski hintojaan edelleen.

Loppuvuodesta 2015 Halvathinnat meni niin pitkälle, että se möi amfetamiinia kaksi grammaa yhden hinnalla ja ekstaasitabletteja kaksi yhden hinnalla.

Vertailun vuoksi vielä keväällä 2015 suhteellisen huonolaatuisesta amfetamiinista saattoi joutua maksamaan Silkkitiellä 60 euroa grammalta. Syksyllä markkinoille tuli Halvathinnat, joka möi kaksi grammaa hyvälaatuista amfetamiinia yhteishintaan 40 euroa.

Kesällä 2015 laadultaan epätasaisesta MDMA:sta täytyi maksaa Silkkitiellä 85 euroa grammalta. Seuraavana keväänä Halvathinnat möi korkealuokkaista MDMA-kristallia 40 euron grammahintaan.

Muutos Silkkitiellä on ollut huikea.

Toiminnallaan Halvathinnat on pakottanut muut laskemaan hintojaan. Jotkut eivät ole pystyneet vastaamaan kilpailuun, joten he ovat jättäneet Silkkitien.

Halvathinnat on kauppojen määrällä mitattuna yksi Silkkitien kaikkien aikojen menestyneimmistä myyjistä. Se toi kesäkuussa myyntiin uuden erän amfetamiinia ja heinäkuussa uuden erän MDMA-kristallia ja ekstaasitabletteja.

Miten Halvathinnat pystyy tähän? Miten se voi jatkuvasti myydä halvemmalla kuin muut, ja vieläpä niin laadukkaita tuotteita?

”Moikka. Kiitos yhteydenotosta. Missä tämä juttu julkaistaan ja mikä mediakanava? Printissä vai digissä?”, Halvathinnat vastaa Silkkitien kautta lähetettyyn yksityisviestiin.

”Joo no eiköhän me saada haastattelu järjestettyä”, Halvathinnat lopulta lupaa.

Se, mitä Halvathinnat kertoo, paljastaa, miten he pystyvät myymään huumeita halvemmalla kuin ketkään muut.

 

Silkkitiellä on paljon huijareita, jotka pyrkivät tekemään nopeaa rahaa myymällä olemattomia tuotteita.

Vielä enemmän on myyjiä, jotka liioittelevat reippaasti tuotteidensa laatua. Esimerkiksi amfetamiinia saatetaan väittää paljon puhtaammaksi kuin se on.

Tuotteiden todellinen laatu paljastuu asiakkaiden palautteista.

Jotkut myyjät mainostavat amfetamiininsa olevan yhtä puhdasta kuin se, jota Halvathinnat myy. Jos palautteissa toistellaan tuotteen olleen pettymys tai enintään ”ihan ok”, voi siitä päätellä paljon.

Silkkitiellä on asiakkaina sekä aloittelevia että kokeneita huumeidenkäyttäjiä, mikä näkyy palautteissa. Aloittelija saattaa vilpittömästi kehua huonoakin tuotetta, koska ei paremmasta tiedä, kun taas kokenut on kriittisempi.

Tuotteista saa sitä realistisemman käsityksen, mitä enemmän palautteita niistä on annettu.

Tor-verkossa toimii suomenkielinen foorumi Sipulikanava, jossa Silkkitiestä keskustellaan vilkkaasti. Yksi suosituimpia keskustelunaiheita on se, miten luotettavia eri myyjät ovat.

Koska Sipulikanava on anonyymi foorumi, osallistuvat jotkut myyjät keskusteluihin asiakkaiksi tekeytyneinä. He kehuvat itseään ja haukkuvat kilpailijoitaan.

Halvathinnat on kauan ollut Silkkitien suosituin myyjä, joten se saa kilpailijoilta erityisen paljon lokaa niskaansa. Välillä mustamaalausyritykset ovat epätoivoisia.

”Tää vendori postittaa ulkomailta ja siks postit kestää. Lisäksi lähetyksiä jäänyt tullin hampaisiin. Olkaa varovaisia!”

Tyypillistä on väittää tuotteita tutkimuskemikaaleiksi eli muuntohuumeiksi.

”En IKINÄ tilaa noiden tutkari ’ainaki 50% pirii’ tai muutakaan, on ja pysyy epäilyttävänä myyjänä.”

Tällaista ei näe Silkkitien palautteissa.

Niinpä jotkut ovat kehitelleet Sipulilaudalla salaliittoteorian, jonka mukaan Silkkitien ylläpitäjä poistaa kaikki negatiiviset palautteet, joita Halvathinnat saa.

Samaa on aiemmin väitetty muista suosituista myyjistä.

 

Vihdoin Halvathinnat vastaa, kuka tai keitä nimimerkin takana on.

”Porukkaan kuuluu muutama henkilö. Jokaisella on täysin erilaiset lähtökohdat ja taustat mikä täydentää toiminnan kokonaisuutta ja tuo paljon uusia näkökulmia asioihin.”

Sen tarkemmin myyjät eivät halua määritellä kaveriporukan kokoa.

Entä miten voitte myydä niin hyvälaatuisia tuotteita niin halvalla?

”Toimintamme kulmakivi ei ole hinnoitella niin korkeaksi kun pystyy ja laittaa rahaa mahdollisimman paljon omaan taskuun, vaan tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden saada laadukasta tuotetta sopivaan hintaan”, Halvathinnat muotoilee.

Halvathinnat suostuu myös avaamaan toimintaansa tarkemmin.

Paljastuu, että Halvathinnat tekee kaiken itse.

He käyvät ostamassa tuotteet ulkomailta, salakuljettavat ne autolla Suomeen ja myyvät Silkkitiellä.

Kaverukset eivät halua kertoa, mistä maasta he ostavat tuotteensa. He sanovat vain, että Euroopasta.

Halvathinnat ostaa tuotteensa suoraan laittomista huumelaboratorioista eikä käytä lainkaan välikäsiä. Siksi he pystyvät myymään niin halvalla.

 

Perinteisesti huumeiden matka ulkomaisista tehtaista Suomeen katukauppaan on kulkenut lukuisien välikäsien kautta. Se on moninkertaistanut huumeiden alkuperäisen hinnan.

Lisäksi esimerkiksi amfetamiinin kohdalla välikädet ovat jatkaneet ainetta omaa voittoa maksimoidakseen, joten lopulliselle käyttäjälle päädyttyään se on voinut olla hyvinkin laimeaa.

Huumeiden vähittäismyynti käyttäjille on ennen tarkoittanut katukauppaa. Silkkitie on muuttanut vähittäismyynnin luonteen täysin.

”Ajallisesti tämä on kaikista tehokkainta”, Halvathinnat selittää.

”Nettikaupasta voit myydä yhdestä paikasta monelle asiakkaalle ilman identiteettiä tai muita tekijöitä, mitkä voivat saada myyjän riskialttiiksi kiinnijäämiselle.”

Asiakkaan näkökulmasta Halvathinnat pitää nettikauppaa ennen kaikkea vaivattomana. ”Asiakkaan ei tarvitse poistua kotisohvalta kaduille ostoksille vaan voi odottaa rauhassa tuotteen saapumista.”

”Nettikaupassa ennen ostoa asiakas voi katsoa palautteita tuotteesta ja sen laadusta, kun taas katukaupassa tämä ei ole mahdollista.”

Huumekauppaan on aina yhdistetty väkivallan uhka. Netissä sellaista ei ole.

Asiakas ei voi myöskään velkaantua myyjälle. Siitä pitää huolen Silkkitien ja muiden vastaavien kauppapaikkojen maksujärjestelmä.

 

Hyvää asiakaspalvelua ei yleensä yhdistetä huumekauppaan.

Silkkitiellä se on yksi myyntivaltti muiden joukossa. Siitäkin Halvathinnat on saanut paljon myönteistä palautetta.

Oliko teillä alusta alkaen suunnitelmana, että erotutte myös asiakaspalvelulla?

”Ei se varmaan mitenkään erikseen suunniteltua ollut”, Halvathinnat vastaa. ”Siviilissä osa porukasta on ollut myynnin ja asiakaspalvelun kanssa vahvasti läsnä ja varmasti sitä kautta kumpuaa luontainen hyvä asiakaspalvelu.”

Kilpailijoista kysyttäessä Halvathinnat sanoo aluksi, ettei mitään kovaa kilpailua ole ollut havaittavissa.

Tämä ei pidä paikkaansa.

Esimerkiksi MDMA-kauppaa hallitsi aiemmin nimimerkki Ekstaasikauppa. Se mainosti myyvänsä MDMA-kristallia, mutta monet kertoivat saaneensa jauhetta, mikä on merkki huonosta laadusta.

Kesällä 2015 Ekstaasikauppa möi MDMA:ta 85 euron grammahintaan. Sipulikanavalla väitettiin, ettei se ollut MDMA:ta lainkaan, vaan jotain muuntohuumetta. Väitteen voisi muuten ohittaa kilpailijan panetteluna, mutta Ekstaasikaupalla ei tuolloin ollut kilpailijoita.

Ekstaasikauppa oli tuolloin ainoa suomalainen myyjä, jolla oli tarjota MDMA:ta. Se sai vapaasti määritellä hinnan. Sitten markkinoille tuli Halvathinnat, joka tarjosi MDMA-kristallia 65 euron grammahintaan.

Ekstaasikauppa pysyi pitkään mukana kilpailussa maineensa takia. Se tunnettiin entuudestaan, joten monet pitivät sitä luotettavana. Halvathinnat keräsi kuitenkin koko ajan lisää kehuvaa palautetta, ja kun se laski tuotteensa hintaa, oli Ekstaasikaupankin reagoitava.

Helmikuussa 2016 Halvathinnat pudotti MDMA-kristallinsa hinnan 55 euroon. Huhtikuussa hinta oli vain 40 euroa, mikä on Suomessa käsittämättömän halpaa. Ekstaasikaupan oli pakko pudottaa oman tuotteensa hinta 55 euroon.

Kun huhtikuussa Halvathinnat möi viimeisen MDMA-grammansa pois, nosti Ekstaasikauppa heti hintansa 75 euroon.

Myös amfetamiinimarkkinat mullistuivat. Kun Halvathinnat helmikuussa 2016 möi edellisen eränsä loppuun, nostivat kilpailijat heti hintojaan.

 

Halvathinnat myöntää lopulta, että heidän takiaan monet myyjät ovat joutuneet ahtaalle. ”Luultavasti näillä myyjillä ei vain ole mahdollisuutta kilpailla hinnoilla, koska heidän tuotteensa tulevat usean välikäden kautta.”

Kesäkuusta alkaen Halvathinnat on myynyt amfetamiinia, joka heidän mukaansa on puhtaudeltaan yli 50-prosenttista. Se on todella korkea luku, varsinkin vähittäiskaupassa. Viranomaisten haltuun päätyneiden amfetamiinierien puhtaus oli viime vuonna keskimäärin 26 prosenttia, mitä keskusrikospoliisi piti poikkeuksellisen suurena.

”Puhtauden ilmoittaa valmistaja. Itse emme ole tuotetta testanneet labrassa”, Halvathinnat sanoo.

Miten isoja eriä ostatte kerralla?

”Vaihtelee, mutta useampia kiloja. Ostoksia ei kuitenkaan kerralla kuljeteta päämäärään vaan pienemmissä osissa.”

Halvathinnat arvelee, että he tuskin olisivat mukana huumebisneksessä ilman mahdollisuutta nettikauppaan, sillä riskit katukaupassa ovat huomattavasti suurempia.

Työssään he eivät näe minkäänlaista moraalista ongelmaa.

”Jokainen ihminen päättää omasta kehostaan”, Halvahinnat sanoo. ”Toisekseen me tarjoamme vain laadukkaita tuotteita, kun jotkut saattavat tarjota laadultaan sellaista, mikä on vaaraksi terveydelle, vaikka kokenut käyttäjä olisikin.”

Nyt huumeet työllistävät kaveriporukan täysipäiväisesti. Normaaliin työelämään ei riitä aikaa.

Missä näette itsenne viiden vuoden kuluttua?

”Hyvä kysymys. Luultavasti elämme ihan tavallista elämää, enemmän maailmaa nähneenä vaan. Mutta eihän sitä koskaan tiedä minne elämä kuljettaa, aika kertoo.”

Käytättekö itse myymiänne aineita?

”Ei käytetä. Tuo yhtälö ei tulisi koskaan toimimaan, jos halutaan pitää homma pyörimässä.”

Halvathinnat kertoo, että heidän senhetkiset varastonsa riittävät ainakin syyskuulle. Kaikki viittaa siihen, että tilanne Silkkitiellä säilyy entisellään.

 

Elokuun 9. päivänä tapahtuu kuitenkin jotain yllättävää.

Halvathinnat ei enää lue viestejään. Heidän tuotteidensa nimet muuttuvat siansaksaksi ja hinnat kymmeniä kertoja suuremmiksi.

Kuvien tilalle vaihtuu musta pohja, jonka päällä lukee valkoisin kirjaimin: ”Myyjätili on hakkereiden hallinnassa. -HH”

Sipulikanavalla alkaa heti asialla ilakointi.

Jotkut epäilevät, että kyseessä on niin sanottu loppukusetus. Se tarkoittaa tilausten vastaanottamista ennakkomaksulla ilman aikomustakaan lähettää tuotteita asiakkaille, ja kun asiakkaat huomaavat huijauksen eivätkä enää tee tilauksia, myyjä lopettaa toimintansa.

Seuraavana päivänä Halvathinnat vetää kaikki tuotteensa pois myynnistä ja viestittää SK:lle, että tili on jälleen heidän käytössään ja he pitävät nyt taukoa. Sen enempää he eivät ole halukkaita kommentoimaan tapahtunutta.

Tilanne on arvoituksellinen. Selvää on vain se, että kyseessä ei voi olla loppukusetus.

Se olisi Silkkitien historian omituisin ja huonoin loppukusetus.