Totuuspuntari: Valtion verotuloista 90 prosenttia tasaveroilla?

Kotimaa 24.1.2011 11:23

Väite

Valtion verotuloista 90 prosenttia kerätään tasaverotuksella.

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ennustaa tasaveron nousevan vaalitaistelun ”jakolinjaksi”. Eduskunnassa hän sanoi, että noin 90 prosenttia valtion verotuloista kerätään tasaverojen kautta. ”Enää vain kymmenesosa valtion verotuloista kerätään veronmaksukykyyn perustuvalla progressiivisella verotuksella.”

Selvitys

Urpilaisen ilmoittama prosenttiluku pitää ”kohtuullisesti paikkansa”, sanoo Kuntaliiton pääekonomisti Juhani Turkkila, joka runsas viikko sitten väitteli tohtoriksi verotuksen muutoksista Suomessa.

Tuoreimman kansantalouden tilinpidon mukaan valtion verotulot vuonna 2009 olivat noin 76 miljardia euroa. Summa jakautui karkeasti kolmeen suunnilleen yhtä suureen verotusmuotoon: tulo- ja varallisuusveroihin, tuotanto- ja tuontiveroihin sekä sosiaaliturvamaksuihin. Aidosti progressiivista on ansiotuloverotus, jonka osuus oli noin 6 miljardia euroa – siis hieman alle kymmenesosa kaikista valtion verotuloista. ”Tietysti voidaan aina herkistellä esimerkiksi sillä, ovatko sotumaksut aitoja veroja tai miten vähennyksissä ilmenevä progressio pitäisi ottaa huomioon.”

Väitöskirjatyössään Turkkila havaitsi, että suurimmassa osassa OECD-maita sovelletaan verotuksessa jonkinlaista progressiota, ”muodossa tai toisessa, laajemmin tai vähemmän laajasti”.

Vastaus

Päivitys 2.2.2011: Alkuperäinen vastaus oli Jaa – pitää paikkansa.
Aiheesta saatiin kuitenkin lisätietoa, joka muuttaa tulosta. Lue lisää täältä.

Aiheesta lisää

Mikä tämä Totuuspuntari on? Lue lisää.

Seuraa Totuuspuntaria netissä:

Suomenkuvalehti.fi

Facebook

Twitter