Totuuspuntari: Slovakia ei osallistu Euroopan kriisirahastoihin?

Väite:

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini antoi ymmärtää TV1:n vaalikeskustelussa 17. maaliskuuta, ettei Suomen tarvitsisi osallistua EU:n kriisirahastoihin, koska Slovakiakaan ei osallistu. Hänen mukaansa siitä ei seuraisi mitään ongelmia EU:ssa, kuten pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) väitti.

”Slovakia ei lähtenyt lainaamaan, sille ei käynyt mitään. Pitää uskaltaa sanoa, että tarpeeksi on tarpeeksi”, Soini sanoi Uuden Suomen mukaan.

Selvitys:

Slovakian nykyinen pääministeri Iveta Radičová sanoi vaalikampanjan aikana viime heinäkuussa, että Slovakia kieltäytyy osallistumasta Kreikan tukeen.

”Meidän valtiovarainministerimme ja myös oma ja puolueeni kanta on sama kuin aikaisemmin. Me emme hyväksy tätä, me emme todellakaan hyväksy”, hän totesi.

Radičová piti lupauksensa. Mutta sen jälkeen hänen hallituksensa on kääntänyt kelkkansa. Se osallistuu EU:n kriisirahastoihin aivan samalla tavalla kuin muut maat.

Slovakia osallistuu EU:n väliaikaiseen kriisirahastoon (ERVV) 4,4 miljardin euron takauksella. Sen lisäksi Slovakia on antanut 410 miljoonan euron takauksen Irlannin lainoihin.

Slovakia osallistuu myös suunnitteilla olevaan pysyvään kriisinhallintajärjestelmään (EVM), joka aloittaa toimintansa 2013. Se on luvannut maksaa rahastoon 660 miljoonaa euroa pääomaa ja vastata 5,8 miljardin euron takuupääomasta.

Vastaus:

Totuuspuntari

Soinin väite pitää siinä mielessä paikkansa, että Slovakia ei tukenut Kreikkaa kahdenvälisin lainajärjestelyin. Hän kuitenkin sekoittaa keskustelua taitavasti esittämällä väitteensä Euroopan kriisirahastoja koskevassa keskustelussa, sillä Slovakia osallistuu niihin aivan samalla tavoin kuin muut euromaat.

Soini vääristelee totuutta antamalla ymmärtää, että Slovakia olisi jättäytynyt takausjärjestelyjen ulkopuolelle.

Aiheesta lisää

Mikä tämä Totuuspuntari on? Lue lisää.

Seuraa Totuuspuntaria netissä:

Suomenkuvalehti.fi

Facebook

Twitter