Totuuspuntari: Onko Kreikalle annettu Suomesta lainaa 600 miljoonaa euroa?

Kotimaa 31.3.2011 09:15

Väite:

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sai ulkoministeri Alexander Stubbin hiiltymään MTV3:n Uudenmaan vaalitentissä puheillaan Euroopan velkakriisistä. Stubbin kysyessä Soini sanoi Suomen antaneen Kreikalle toistaiseksi 600 miljoonaa euroa. Stubb kumosi väitteen ja sanoi Suomen antaneen Islannille 160 miljoonaa ja Kreikalle 515 miljoonaa sekä saaneen korkoina takaisinkin 10 miljoonaa euroa.

Selvitys:

Ulkoministeri Stubb oli opetellut ulkoa valtiovarainministeriön tuoreen raportin Suomen sitoumuksista euron vakautusjärjestelyissä. Siinä esitetään juuri ne luvut, joihin hän vetosi.

Epäilemättä myös Soini on nähnyt saman raportin, mutta käyttää sen tulkinnassa ”hehtaaripyöristystä”, eli nimittää 515 miljoonaa euroa ”600 miljoonaksi”.

Lisäpontta hän toki saattaa saada ajatuksesta, että Eurooppaan ”lapioidaan koko ajan lisää rahaa” ja ettei VM:n kolmen kuukauden takainen tilannekatsaus välttämättä kerro koko tämänhetkistä totuutta. Jos sitä kuitenkin pidetään virallisimpana ja uskottavimpana saatavissa olevana tietona, Soinin väite on liioiteltu.

Ratkaisu:

Totuuspuntari

Taustaa:

Herrat Stubb ja Soini eivät olleet suinkaan ensimmäistä kertaa räväkästi nokitusten EU-asioista. Esimerkiksi pari vuotta sitten Stubb nimitti Soinin mielipiteitä eduskunnassa Helsingin Sanomien mukaan ”härskeiksi ja sikamaisiksi”.

Aiheesta lisää

Mikä tämä Totuuspuntari on? Lue lisää.

Seuraa Totuuspuntaria netissä:

Suomenkuvalehti.fi

Facebook

Twitter