Totuuspuntari: Nousivatko sairaanhoitajien palkat vaalikauden aikana 500 euroa?

Kotimaa 12.4.2011 08:00

Väite:

”Taitaa olla niin, että sairaanhoitajan palkka on noussut tällä vaalikaudella noin 500 euroa, siitä suurin kiitos kuuluu Tehylle ja hoitajajärjestöille”, vastasi kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen Ilta-Sanomien lukijakysymykseen viime vaalien lupausten toteutumisesta.

Selvitys:

Kataisen väite näyttää pitävän paikkansa osittain. Tilastokeskuksen kuntasektorin palkkatilastosta käy ilmi, että joidenkin terveydenhuoltoalan ammattiryhmien keskimääräiset kokonaisansiot ovat nousseet vuodesta 2006 vuoteen 2011 (eli vaalikauden aikana) yli 500 euroa, toisten taas eivät.

Yli tuon rajan ovat päässeet muun muassa sairaanhoitajat, kätilöt ja osastonhoitajat. Näiden ammattiryhmien kokonaisansiot vuonna 2006 olivat 2487-2874 euroa, viisi vuotta myöhemmin 3 007 – 3 442 euroa.

Sen sijaan esimerkiksi lähi-, perus-, laboratorio- ja röntgenhoitajat ovat joutuneet tyytymään alle 500 euron korotuksiin, joskin näissäkin ryhmissä prosentuaalinen korotus viiden vuoden aikana on ollut parinkymmenen prosentin luokkaa.

Poimintoja tilastosta on kerännyt esimerkiksi kokoomuksen lehti Nykypäivä 14/2011. Tämän vuoden palkkatilastot ovat juuri tulossa Tilastokeskuksesta, mutta tiedot on voitu arvioida entisten palkkojen ja sovittujen korotusten perusteella.

Jos vertaillaan pelkkiä peruspalkkoja (ei siis kokonaisansioita), 500 euron korotuksista on jääty kauas. Sairaanhoitajaliiton tilastojen mukaan tehyläisen sairaanhoitajan ns. tehtäväkohtaisen palkan (peruspalkan) keskiarvo ennen vuoden 2007 vaaleja oli 1 866 euroa. Osastonhoitajan peruspalkan keskiarvo hoitolaitoksessa oli tuolloin 2 158 € ja ylihoitajan peruspalkan keskiarvo 2 948 €.

Vuoden 2011 loppuun voimassa olevan kunta-alan työehtosopimuksen mukaan sairaanhoitajan peruspalkka on 2 100 €, osastonhoitajan 2 349 € ja ylihoitajan 2 688 €.

Näiden lukujen mukaan palkka on vaalikauden aikana noussut sairaanhoitajalla noin 234 € ja osastonhoitajalla 191 €, mutta laskenut ylihoitajilla 260 euroa.

Julkisuudessa, varsinkin erilaisilla keskustelupalstoilla on esitetty näistä luvuista poikkeavia näkemyksiä, jotka sinänsä saattavat olla oikeita nekin. Käsitykset alan palkoista ja niiden muutoksista vaihtelevat muun muassa työnantajan (kunta/valtio), paikkakunnan, ammattinimikkeen, ylitöiden ja muiden lisäansioiden mukaan.

Ratkaisu:

Totuuspuntari

Aiheesta lisää

Mikä tämä Totuuspuntari on? Lue lisää.

Seuraa Totuuspuntaria netissä:

Suomenkuvalehti.fi

Facebook

Twitter