Rikosepäily poistui

Teemu Torssonen ei saa syytettä Pekka Katajan murhayritykseen liittyen. Poliisi ei saanut selville, miten Torssosen sormenjälki oli päätynyt uhrin asunnolta löydettyyn pakettiin.

Kotimaa 09.02.2021 18:37
Matti Rämö
Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja joutui pahoinpitelyn uhriksi kotonaan heinäkuussa 2020. © Hannu Rainamo/Lehtikuva

Jyväskyläläispoliitikko ­Teemu Torssonen on vapautettu kaikista perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhayritykseen liittyvistä epäilyistä.

Syyttäjät päättivät 9. helmikuuta olla nostamatta syytettä Torssosta vastaan. Ratkaisun tekivät valtionsyyttäjä Mika Appelsin ja aluesyyttäjä Janne Kangas.

Kaksi naamioitunutta miestä hyökkäsi Katajan kimppuun tämän Jämsänkoskella sijaitsevassa kodissa 17. heinäkuuta 2020. Esitutkinnan mukaan teko tehtiin vakaasti harkiten sekä erityisen raa’alla ja julmalla tavalla.

Syyttäjät nostivat syytteet murhan yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta vuonna 1979 syntynyttä miestä vastaan. Vaihtoehtoisesti miestä syytetään avunannosta näihin rikoksiin. Hän on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Toisen hyökkääjän henkilöllisyys on yhä epäselvä.

Syytteiden käsittely alkaa Keski-Suomen käräjäoikeudessa 23. helmikuuta.

 

Torssonen on Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja entinen perussuomalaisten jäsen.Hän ehti olla tutkintavankeudessa syyskuun alkupuolelta helmikuun 3. päivään asti.

Poliisi epäili hänen motiivikseen katkeruutta Katajaa kohtaan. Torssosen mielestä Katajan toiminta oli merkittävä syy siihen, että hän jäi ilman ehdokkuutta eduskuntavaaleissa 2019.

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan Torssonen vapautuu syytteestä näytön puutteen takia. Puolustus on pystynyt todistamaan hänen olleen rikoksen hetkellä niin kaukana tapahtumapaikasta, ettei hän ole voinut osallistua tekoon. Asian on vahvistanut myös todistaja.

Torssosen epäily liittyi Katajan asunnolta löytyneeseen sormenjälkeen. Hyökkääjät saivat Katajan avaamaan ovensa teeskennel­tyään toimittavansa tälle puoluetoimiston lähettämää pakettia. Poliisi löysi asunnosta paketin, jonka päällä olevassa muovissa oli Torssosen sormenjälki. Tutkinnassa ei saatu selville, miten jälki oli päätynyt muoviin.

Torssosen poliittisen tukijan hallusta löydettiin asiakirja, jossa listataan perussuomalaisten ”pääroistoja”. Heillä viitataan Torssosen poliittisen uran katkaisseisiin toimijoihin. Tukijan mukaan listan laati Torssonen.

Torssosen itsensä hallusta takavarikoitiin käsinkirjoitettuja suunnitelmia jonkinlaisen liittouman perustamisesta. Hän oli hahmotellut sen toimintamuodoksi rikollisjärjestöä tai sissiarmeijaa.

Poliisin mukaan muistiinpanoista on pääteltävissä, että Torssonen ja ilmeisesti myös jotkut hänen tukijansa voisivat hyväksyä rikollisen toiminnan tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Poliisi ei pidä poissuljettuna sitä, että Torssosen tukijat olisivat voineet toimia Katajan tapauk­sessa myös omin päin, ilman tämän myötävaikutusta.

Suomen Kuvalehti kertoi rikosepäiltyjen taustoista 16. lokakuuta 2020 julkaistussa artikkelissa.

Sisältö