Valtion Teollisuussijoitus jakaa 150 miljoonaa euroa koronarahaa ja salaa saajien nimet – ”Useat yritykset eivät halua leimautua”

Hallinto-oikeuden emeritusprofessorin Olli Mäenpään mukaan valtionyhtiön ei pitäisi luopua toimintansa avoimuudesta sopimustoimin.
Talous 28.4.2020 16:22
Tesin omistajaohjausta hoitavassa työ- ja elinkeinoministeriössä vastuuministerinä toimii Mika Lintilä (kesk). © Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Valtion täysin omistama pääomasijoitusyhtiö Teollisuussijoitus Tesi rahoittaa koronakriisin vuoksi keskisuuria yrityksiä 150 miljoonalla eurolla.

Vaikka yksikään yritys ei ole vielä saanut tukea, ovat Tesi ja rahoitusta hakeneet yritykset tehneet sopimuksen, jonka mukaan rahoitusta saaneiden yhtiöiden nimiä ei julkaista.

Tesi suostuu kertomaan vain sen, miltä toimialoilta rahoitushakemukset ovat tulleet.

”Tesi ei julkaise sijoitusta saaneiden nimiä sopimuksellisista syistä. Sijoitukset toteutetaan osakesijoituksina tai vaihtovelkakirjalainana”, Tesin kasvusijoitusosaston johtaja Jussi Hattula viestittää SK:lle.

Tesi vetoaa siihen, ettei se ole viranomainen, eikä se käytä julkista valtaa.

”Tesi hoitaa sille erikseen osoitettua lakisääteistä tehtävää, pääomasijoittamista, jossa toiminnan luottamuksellisuus on toimialalla toimimisen perusedellytys. Sijoitusten luottamuksellisuus varmistetaan aina sopimusteitse”, yhtiö perustelee salaamispäätöstään.

Tesin aiemmat sijoitukset ovat olleet julkisia ja ne on kerrottu yhtiön verkkosivuilla yksityiskohtaisesti. Vuonna 2019 Tesi teki uusia sijoituksia 133 miljoonalla eurolla, mikä kertoo siitä, että 150 miljoonan euron koronarahasto on yhtiölle merkittävä sijoitus.

”Jos rahoitusta saanut yritys haluaa itse kertoa julkisesti, että on saanut Tesiltä vakautusrahoitusta, se on Tesille ok. Useat yritykset eivät halua leimautua vakautusrahoituksen saajiksi. Sen takia me yksipuolisesti emme voi näitä tietoja antaa”, Hattula perustelee.

 

Hallinto-oikeuden emeritusprofessorin Olli Mäenpään mukaan Tesi ei riko julkisuuslakia, mutta avoimuus julkisen rahoituksen yhteydessä olisi hyvin perusteltua. Koronakriisin aikana valtion suorat ja epäsuorat koronatuet nousevat satoihin miljooniin euroihin.

”Valtionyhtiön ei pitäisi luopua toimintansa avoimuudesta sopimustoimin”, Mäenpää sanoo.

Teollisuussijoituksen mukaan koronasijoitukset eroavat Tesin normaalista sijoitustoiminnasta ja tarjoavat nopeutetulla aikataululla apua yritysten akuuttiin kassakriisiin.

Rahoitusta suunnataan yrityksille, joiden liikevaihto oli vuonna 2019 vähintään 10 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä yli 50. Yrityksen toiminnan on pitänyt olla kannattavaa ennen kriisiä.

Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa Tesin omistajaohjauksesta ja vastuuministerinä toimii Mika Lintilä (kesk).

Tesillä on tällä hetkellä kolme sijoituspäätöstä valmistelussa yhteensä 25,5 miljoonan euron edestä. Yhteensä 23 yritystä on hakenut rahoitusta 92,1 miljoonalla eurolla 28. huhtikuuta 2020 mennessä.

Koronatukia ja siihen liittyvää rahoitusta jaetaan Tesin lisäksi myös Business Finlandin, ely-keskusten ja kuntien kautta.