Kylmäävä tulos: Pankit kehottavat ostamaan listaamiaan osakkeita

Onko analyytikoiden mielestä oma pankki vain sattunut tuomaan pörssiin poikkeuksellisen kiinnostavia sijoituskohteita?

osakeanti
Teksti
Karo Hämäläinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suuret yleispankit ovat finanssialan moniottelijoita, joiden eri osastoilla on keskenään ristiriitaisiakin tehtäviä.

Pankin asiakasyritys voi esimerkiksi pyytää – yleensä mehevää korvausta vastaan – pankkiiriporukan myymään yrityksen osakkeita sijoittajille. Samaan aikaan pankissa on riippumaton osaketutkimusyksikkö, joka arvioi, kannattaako jonkin yhtiön osakkeita ostaa vai myydä.

Riippumattomat osakeanalyytikot saattavat antaa suosituksia samojen yhtiöiden osakkeille, joita naapurihuoneen työkaverit yrittävät saada kaupaksi markkinoille. Investointipankkidiilit tapaavat olla rahakkaita ja niissä tapaa olla menestysbonuksia, joten pankin yleisen edun vuoksi analyytikolle saattaisi tulla kiusaus katsoa analysoitavana olevaa yhtiötä positiivisten silmälasien läpi.

Jotta näin ei kävisi ja sijoitustutkimus pysyisi riippumattomana ja luotettavana, yksiköiden välille on rakennettu kiinanmuureja: tiedot eivät saa kulkea yksiköstä toiseen.

Suositus: osta.

Verkkokauppa.com listautui Helsingin pörssin First North -listalle huhtikuussa 2014. Listautumisen pääjärjestäjänä toimi Nordea Pankki Suomi. Toukokuun 19. päivänä 2014 Nordean riippumaton osaketutkimus julkisti Verkkokauppa.comia koskevan raportin, jossa suositeltiin ostamaan osaketta.

Maaliskuussa 2015 Nordea toi First Northiin Detection Technologyn. Heinäkuussa 2015 Nordea antoi yhtiölle osta-suosituksen.

Tokmannin Nordea listasi huhtikuun 2016 lopussa. Kesäkuussa ilmestyi Nordean osaketutkimuksen Tokmanni-raportti. Suositus: osta.

DNA listautui marraskuun 2016 lopussa. Nordea oli yksi merkintäpaikoista. Tammikuussa 2017 Nordea suositteli ostamaan teleoperaattorin osaketta.

Sama kuvio toistui vastikään Silmäaseman kohdalla. Heinäkuun puolivälissä Nordea kehotti ostamaan kesäkuussa listautuneen yhtiön osaketta. Silmäaseman kurssi pompsahti oitis neljä prosenttia.

 

Kävin läpi kolmen suuren Suomessa toimivan yleispankin järjestämät listautumisannit Helsingin pörssiin ja Helsingin First Northiin ja pyysin pankeilta tiedon siitä, mikä oli pankin osaketutkimusyksikön ensimmäisen listattua yhtiötä koskevan sijoitusraportin suositus.

Tulos on kylmäävä.

Samoin kuin Nordean myös Dansken osaketutkimus on päätynyt antamaan osta-suosituksen jokaiselle yhtiölle, jonka saman pankin investointipankki on tuonut pörssiin.

Kummallakin tapauksia on viisi, Danskella ne ovat Asiakastieto, Pihlajalinna, Consti, DNA ja Next Games. DNA esiintyy sekä Nordean että Dansken kohdalla, sillä Danske oli annin pääjärjestäjä, Nordea yksi merkintäpaikoista.

OP puolestaan on ollut viiden viime vuoden aikana Kotipizzan ja Lehto Groupin antien pääjärjestäjä ja järjestäjänä Asiakastiedon, Kamuxin ja Silmäaseman listautumisissa. Kotipizzalle ja Kamuxille OP:n analyytikot antoivat listautumisen jälkeen osta-suosituksen, Asiakastiedon ja Lehto Groupin osakkeita he suosittelivat lisäämään.

Silmäasemaa koskevaa sijoitusraporttia ei ole vielä julkaistu.

Vaikka selvityksen tulokset näyttävät hurjilta, eivät ne todista väärinkäytöksistä tai vilpeistä. Ehkä oma pankki on vain sattunut analyytikoiden mielestä tuomaan pörssiin poikkeuksellisen kiinnostavia sijoituskohteita. 

Suosituksella on merkitystä.

EU-asetuksella säädellään, kuinka riippumattomissa analyysiraporteissa on kerrottava mahdollisista sidonnaisuuksista. Asetus on yksityiskohtainen ja vaatimusrimpsu pitkä. Tämän seurauksena salailuhaluinen pankki voi piilottaa olennaiset tiedot epäolennaisuuksien sekaan.

Arkijärjellä tuntuisi reilulta, että pankki ilmoittaisi selvästi, onko se esimerkiksi saanut rahaa analyysiraportin tekemisestä tai onko sillä jokin syy puffata yhtiötä.

Vaikka pankin positio olisikin ilmaistu selvästi, sijoitussuositus ja tavoitehinta elävät omaa elämäänsä koontipalveluissa, joiden perusteella esimerkiksi talousmedia raportoi osakkeiden konsensus­ennusteita ja suosituskeskiarvoja.

Varsinkaan vastikään listautuneita yh­tiöitä ei seuraa järin moni analyytikko. Siksi ”oman pankin” analyytikon näkemys vaikuttaa merkittävästi siihen, mitä ”markkinat” yhtiöltä odottaa.

Esimerkiksi Silmäaseman kohdalla annin pääjärjestäjän Nordean sijoitustutkimus oli ensimmäinen yhtiöstä raportin kirjoittanut analyysiyksikkö.