Konsultit pyrkivät jaolle hätätuesta: Lobbaustoimisto myy ideointiapua taksiyhtiöille, provisio 10–20 prosenttia

"Olen sanonut, että tämä ei ole rakettitiedettä. Siinä pitää enemmänkin olla kykyä ilmaista itseään", sanoo Blic-toimiston toimitusjohtaja Niilo Mustonen.

konsultit
Teksti
Jarno Liski
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Valtio on jakamassa pienille ja keskisuurille yrityksille miljardi euroa koronakriisin vaikutusten lievittämiseksi. Tukea jaetaan Business Finlandin ja ELY-keskusten kautta. Nyt konsultit ovat ryhtyneet tarjoamaan apuaan rahanhakuperusteiden ideoinnissa.

Taksiliitto kertoo jäsenkirjeessään neuvotelleensa jäsenetusopimuksen vaikuttajaviestintätoimisto Blicin kanssa yritystukien hakemiseksi. 

“Konsulttitoimisto Blicilllä on vankka kokemus valtiontukihakemusten tekemisestä, ja he ovat nyt valmiina auttamaan Taksiliiton jäseniä jäsenetuhintaan hakemuksen tekemisessä”, tiedotteessa todetaan. 

Taksiliiton mukaan Blicin konsultit ideoivat tuen saamisen perusteita ja tuottavat materiaalia hakuprosessia varten. Yrittäjä kuitenkin itse jättää hakemuksen ELY-keskukselle Blicistä saamiensa ohjeiden avulla.

Blic kertoo laskuttavansa palvelusta normaalisti 750 euron kiinteän korvauksen sekä 10–20 prosenttia myönnetystä tukisummasta.

Taksiliiton jäsenyritykset saavat kiinteästä korvauksesta alennusta. Alle 200 000 euron liikevaihdon yrityksille apu maksaa 250 euroa ja suuremmille 500 euroa. Provisio myönnetyistä tuista peritään silti.

Alueellisten ELY-keskusten kautta jaettava jopa 300 miljoonan euron tukipotti on tarkoitettu helpottamaan koronavirusepidemiasta kärsiviä yrityksiä etenkin palvelualalla. 

Nämä tuet voivat valtiontukisääntöjen vuoksi olla enintään 200 000 euroa saajaa kohden, jolloin konsultin provisio voisi olla enintään 20 000–40 000 euroa. EU:n odotetaan kuitenkin höllentävän tuen ylärajaa, jolloin palkkio voisi olla suurempikin. 

ELY-keskusten kautta jaettavan tuen hakuprosessista ei ole vielä tarkkaa tietoa, sillä viikolle 13 luvattuja hakuohjeita ei ollut julkaistu vielä perjantaiaamuna 27. maaliskuuta. 

Blicin Taksiliiton jäsenille suuntaamaan esitteen mukaan hakuprosessi tulisi olemaan samantyyppinen kuin Business Finlandilla.

Mustosen mukaan he kertovat kaikille asiakkaille “moneen kertaan”, että rahoitusta voi hakea myös itse. 

Torstaina 26. maaliskuuta Helsingin Sanomat kertoi, että konsultit haluavat oman siivunsa tuista myös ravintola-alalla. Sinne jaetaan Business Finlandin kautta 10 000 ja 100 000 euron tukipotteja. 

Pöytävarausjärjestelmää pyörittävä Table Online on tarjonnut apua hakemuksen tekoon 2 500 euron onnistumispalkkiota vastaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että 25 prosenttia myönnetystä tuesta menisi konsultin palkkioon, sillä yleisin tukisumma on 10 000 euroa.

Lehden haastattelussa Business Finlandin johtaja Reijo Kangas suositteli, että yrittäjät täyttäisivät hakemuksensa itse.

”Jos osaa käyttää verkkopankkia, selviytyy tukihakemuksesta ja vain ravintoloitsija itse osaa vastata kaavakkeen kysymyksiin”, hän sanoi.

Blicin toimitusjohtajan Niilo Mustosen mukaan he kertovat kaikille asiakkaille “moneen kertaan”, että rahoitusta voi hakea myös itse. 

Vaikka itse hakuprosessi on Mustosenkin mukaan yksinkertainen, hän sanoo, että moni yrittäjä ei silti osaa tai halua hakea yritystukea yksin. 

“Me voimme auttaa sen ideoinnissa, että mikä se on se tuen peruste, koska se tulee olemaan se ratkaiseva siinä.”

 

Tämän jutun julkaisuhetkellä ei ollut saatavilla vielä tarkempaa tietoa siitä, millä perusteilla ja mihin tarkoituksiin rahaa voi saada. 

Mustonen korostaa, että olennaista on olla nopeasti liikkeellä, sillä tukia todennäköisesti haetaan moninkertaisesti enemmän kuin niitä voidaan myöntää.

“Olen sanonut, että tämä ei ole rakettitiedettä. Siinä pitää enemmänkin olla kykyä ilmaista itseään ja ehkä kykyä pystyä kuvaamaan niitä perusteita, miksi sitä tukea pitäisi saada.”

“Tämähän on tosi monelle yritykselle ensimmäinen kerta, kun ne ovat mitään tällaisia hakeneet.”

Mustosen mukaan Taksiliitto pyysi yritystä tarjoamaan jäsenilleen apua tukihakemusten tekoon, koska Blic on tehnyt taksialalle paljon töitä. 

Hän sanoo, että jo aiemmin he ovat avustaneet muutamaa elokuva-alan tuotantoyhtiötä hakemaan Business Finlandin koronatukia. Yhtiöiden pyynnöstä, Mustonen korostaa. 

 

Mustosen mukaan provisiohinnoitteluun päädyttiin elokuvatuotantoyhtiöiden ehdotuksesta: ne kertoivat sen olevan yleinen toimintatapa. Tuotantoyhtiöiltä peritty palkkio on samantasoinen kuin Taksiliiton jäsenten tarjouksessa. 

Mustonen kertoo, että on mahdotonta arvioida, millaisen työmäärän hakemuksen tekeminen vaatii. Provisiopalkkauksessa ratkaisevaa on lisäksi se, kuinka moni hakemuksista hyväksytään. 

Ely-keskusten kautta sovittiin alunperin jaettavaksi 50 miljoonaa euroa, mutta keskiviikkona 26. maaliskuuta eduskunta nosti summan 300 miljoonaan euroon.

Mustonen huomauttaa, että jos 50 miljoonan summa olisi jaettu esimerkiksi 50 000 euron erissä tuhannelle yritykselle, olisi todennäköisesti sadasta hakemuksesta vain muutama hyväksytty.

“Nyt kun sitä tukea korotetaan, se prosentti paranee.”

 

Blic on entisen kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedottajan Niilo Mustosen ja kokoomustaustaisen pankkiirin Peter Fagernäsin vuonna 2014 perustama vaikuttajaviestintään eli lobbaukseen erikoistunut konsulttitoimisto. 

Mustonen omistaa yhtiöstä noin 55 prosenttia, Fagernäs 37 prosenttia ja yhtiön kolme työntekijää kukin 2,5 prosenttia.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja on konsultti Pasi Torppa ja hallituksen jäseninä ovat Mustosen lisäksi entinen keskustalainen pääministeri Mari Kiviniemi sekä terveyspalveluyhtiö Mehiläisen kokoomustaustainen johtaja Lasse Männistö.

Moni muukin konsulttiyhtiö tarjoaa nyt aktiivisesti apuaan yrityksille pikavauhtia järjestettyjen valtiontukien hakemiseen. 

Esimerkiksi Kuntaliiton omistama Finnish Consulting Group mainosti heti avustuspakettien julkistamispäivänä 16. maaliskuuta palveluitaan yritystukien hakuun. 

Yritys lupasi kahdellekymmenelle ensimmäiselle asiakkaalle maksuton alkukartoitus koronatukien hakuprosessiin.