Danske Bankin talousennusteet osuivat tarkimmin

Talous 12.6.2013 10:02

Danske Bankin ennustajatiimi palkittiin viime vuoden parhaana.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun talousennustajapalkinto luovutettiin tällä kertaa Danske Bankin pääekonomistille Pasi Kuoppamäelle. Ennustekilpailun tulokset julkistettiin Taloustutkijoiden kesäseminaarissa Jyväskylässä.

Edellisen kerran Danske Bank voitti kristallipallopalkinnon vuodelta 2008. Silloin se toimi vielä nimellä Sampo Pankki.

Mukana oli kymmenen ennustelaitosta ja pankkia: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, Palkansaajien tutkimuslaitos PT, Pellervon taloustutkimus PTT, valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, Osuuspankkikeskus, Nordea, Aktia, Danske Bank ja Handelsbanken.

Ennustetarkkuus punnittiin erikseen muun muassa talouskasvun, työttömyyden, inflaation, vaihtotaseen, investointien ja kulutuksen osalta.

Hyvän vuoden 2011 jälkeen kasvu pysähtyi vuonna 2012. Ennustajat odottivat keskimäärin 1,6 prosentin bkt-kasvua vuodelle 2012. Kuitenkin bkt supistui 0,2 prosenttia.

”Olimme riittävän varovaisia Euroopan heikon talouskasvun suhteen. USA ja Kiina jatkoivat kasvuaan, mutta Eurooppa polki paikallaan. Osasimme arvioida hyvin sen, miten tämä heijastuu Suomen vientimahdollisuuksiin ja miten kotitalouksien heikko ostovoima vaikuttaa kotimaan markkinoihin vuonna 2012”, Kuoppamäki kommentoi Dansken voittoa.

Yllätykset viennistä, tuonnista ja investoinneista

Ulkomaankauppa ja investoinnit tuottivat suurimmat yllätykset. Sekä tuonti että vienti yliarvioitiin, samoin vaihtotase. Bkt:n kehitystä heikensi investointien merkittävä lasku.

Sen sijaan työttömyys- ja inflaatioprosentit osattiin ennakoida varsin tarkasti.

”Taloutta leimasi epävarmuus. Näkemysten erilaisuus kasvoi ennustevuoden kuluessa, kun normaalisti ennustajien käsitykset talouden kehityksestä samankaltaistuvat”, sanoo professori Kari Heimonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Danske Bank ennusti tarkimmin bkt:n kasvun, viennin, tuonnin ja yksityisen kulutuksen. Vain julkisen kulutuksen ennustamisessa Danske oli heikoin.

Kilpailu on järjestetty vuodesta 1997 lähtien. Nordea on voittanut sen neljä kertaa, Danske Bank ja sen edeltäjäorganisaatio Sampo Pankki kolmesti. Kaksi kertaa kristallipallo on mennyt Suomen Pankille, Osuuspankkikeskukselle, Etlalle ja PTT:lle.