Silkkitien loppu häämöttää Tor-verkossa? Huumeiden halpahallissa ilmeni erikoisia ongelmia

Silkkitie-sivusto mullisti huumekaupan Suomessa.
Kotimaa 28.10.2017 08:19
Aarno Malin

Tullin takavarikoimia ekstaasitabletteja. © Tulli / Lehtikuva

Suomalainen Silkkitie on Tor-verkon vanhin huumeisiin keskittynyt kauppasivusto. Lokakuussa 2017 se täyttää neljä vuotta.

Tor-verkon huumemarkkinoilla vastaavien kauppasivustojen ikä on yleensä vuoden tai pari. Tämän jälkeen joko ylläpitäjät tai viranomaiset sulkevat ne.

Silkkitie palveli aluksi asiakkaita vain suomeksi. Kaksi vuotta myöhemmin se alkoi toimia myös englanninkielisenä nimellä Valhalla, ja siitä tuli varteenotettava tekijä Tor-verkon kansainvälisessä huumekaupassa.

Tor-verkon laittomia markkinoita seuraava DeepDotWeb-sivusto listasi Valhallan pitkään viiden parhaan kauppasivuston joukkoon. Sen valteiksi on katsottu selkeys ja helppokäyttöisyys.

Hohdokkaasta menneisyydestään huolimatta Silkkitie/Valhalla täyttää neljä vuotta vähemmän mairittelevissa merkeissä.

Heinäkuussa 2017 DeepDotWeb-sivusto luokitteli Valhallan ”kuolleeksi” kauppapaikaksi. Tämä johtui Valhallan rahaliikenteessä ilmenneistä ongelmista, jotka kärjistyivät kesällä 2017 ja jatkuvat edelleen.

Sekä englanninkielisessä Reddit-palvelussa että Tor-verkon suomenkielisellä Sipulikanava-sivustolla käyttäjät ovat kertoneet lukuisista kohtaamistaan ongelmista.

 

Tor-verkko on anonyymi, eli sen tietoliikennetta ei voi jäljittää. Tämä on mahdollistanut laittomien aineiden, tavaroiden ja palveluiden laajamittaiset markkinat.

Silkkitie-sivusto mullisti huumekaupan Suomessa. Ennen huumeita käyttääkseen oli tunnettava ihmisiä, joilta niitä pystyi ostamaan. Nykyään kuka tahansa voi tilata huumeita Silkkitieltä suoraan postilaatikkoonsa.

Silkkitiellä toimii lukuisia kauppiaita, jotka kilpailevat keskenään asiakkaista. Kilpailun vuoksi hinnat ovat katukauppaan verrattuna usein alhaisempia ja huumeet vahvempia.

Silkkitiellä huumeet on maksettava etukäteen, joten asiakkaat eivät voi velkaantua. Huumekauppaan yhdistetty väkivallan uhka puuttuu, sillä ostaja ja myyjä eivät koskaan kohtaa.

Maksuvälineenä Tor-verkossa toimii useimmiten virtuaalivaluutta bitcoin.

On olemassa myös muita virtuaalivaluuttoja. Näistä monero on huumekaupassa alkanut viime aikoina nousta bitcoinin haastajaksi. Esimerkiksi vasta perustettu kauppasivusto Libertas hyväksyy maksuvälineeksi vain moneron.

Tuoreita tietoja Silkkitiellä käytyjen kauppojen arvosta ei ole. Viimeisin tieto on marraskuun 2014 ja syyskuun 2015 väliseltä ajalta, jolloin myynnin arvo oli yli kaksi miljoonaa euroa. Tämän jälkeen Silkkitie laajeni englanninkielisille markkinoille.

Tor-verkon huumemarkkinoilla suomalaiset ovat olleet etuoikeutetussa asemassa, sillä Silkkitietä lukuun ottamatta kaikki muut kansainvälisesti merkittävät sivustot palvelevat vain englanniksi.

Muualla maailmassa huumeiden myyjät ja ostajat toimivat yleensä sen hetken suosituimmilla sivustoilla. Suomessa lähes kaikki toimivat Silkkitiellä.

Ostajien bitcoineja on kadonnut.

Jokaisella Silkkitien käyttäjällä on oma bitcoin-lompakkonsa. Jotkut ostajat ovat kertoneet, että kun he ovat tallettaneet bitcoineja lompakkoonsa, ne ovat jääneet jumiin niin sanottuun vahvistamattomaan saldoon.

Jotkut eivät ole pystyneet ostamaan tuotteita, vaikka heillä on ollut riittävästi bitcoineja lompakossaan.

Tyypillisin raportoitu ongelma sekä ostajilla että myyjillä on ollut se, ettei bitcoineja pysty nostamaan pois Silkkitien lompakosta.

Eniten raivoa ovat aiheuttaneet tapaukset, joissa bitcoineja on kadonnut.

Jotkut myyjät, kuten Haamujengi ja Bentso Team, ovat kertoneet Sipulikanavalla, että kaupankäynti on kärsinyt huomattavasti Silkkitien ongelmien takia.

Eräs erikoinen episodi nähtiin 11. lokakuuta 2017, kun Silkkitie laski bitcoinin arvon reilusti alakanttiin. Niinpä myyjien täytyi tilapäisesti nostaa tuotteidensa hintoja kymmenkertaisiksi.

Esimerkiksi myyjänimimerkki Keisari Julius, joka normaalisti myi gramman amfetamiinia 20 eurolla, joutui nostamaan hinnan 570 euroon.

 

Silkkitiellä on asiakaspalvelu, johon voi ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa. Silkkitien ylläpitäjä tunnetaan nimellä Kapteeni, ja myös häneen voi ottaa yhteyttä.

Monet Silkkitien käyttäjät ovat kuitenkin valittaneet, ettei heidän viesteihinsä vastata. Kapteeni ei ole myöskään julkisesti kommentoinut Silkkitien ongelmia.

Kapteeni ei vastannut Suomen Kuvalehden lähettämiin viesteihin.

Vuoden 2017 alkupuoliskolla Tor-verkon suosituimmat kauppasivustot olivat AlphaBay ja Hansa Market. Näistä erityisesti Hansa Market herätti kiinnostusta Sipulikanavalla, ja se nähtiin mahdollisena vaihtoehtona Silkkitielle.

Heinäkuussa viranomaiset sulkivat sekä AlphaBayn että Hansa Marketin monikansallisen poliisioperaation seurauksena.

Tämän jälkeen Tor-verkon suosituimmiksi sivustoiksi nousivat TradeRoute ja Dream Market. Näistä varsinkin TradeRoutea suitsutettiin Sipulikanavalla.

Syyskuussa 2017 Yhdysvaltain huumepoliisi DEA pidätti yhden Dream Marketin ylläpitäjistä. Lokakuussa TradeRoute sulkeutui yllättäen ylläpitäjien toimesta.

Tor-verkon huumemarkkinat elävät poikkeuksellisen epävakaata aikaa. Tämä vähentää suomalaisten halukkuutta siirtyä muille kauppasivustoille.

Viranomaiset haluavat löytää Kapteenin.

Silkkitiellä oli ennen oma keskustelufoorumi, mutta nykyään linkin klikkaaminen johtaa Sipulikanavalle, jota suuri osa ostajista ja myyjistä seuraa.

Sipulikanavalla on povattu Silkkitien loppua aina, mutta kesästä 2017 saakka ponnekkaammin kuin koskaan.

Vuosina 2014–2016 toiminut Douppikauppa oli Suomen suosituin huumeita verkossa myynyt organisaatio. Douppikaupan perustaja Lasse Kärkkäinen istuu Vantaan vankilassa yli 11 vuoden tuomiota.

Kärkkäinen kertoi Suomen Kuvalehdelle elokuussa 2017, että kuulusteluissa häntä oli yritetty painostaa paljastamaan Kapteenin henkilöllisyys.

Kärkkäisen mukaan Kapteeni on Suomen Tullin ykkösvihollinen.

Tulli on saanut kiinni Silkkitien myyjiä, mutta ei ole pystynyt sulkemaan itse sivustoa. Viranomaiset ovat kuitenkin pystyneet häiritsemään Silkkitien toimintaa kiertämällä huumekoirien kanssa postin lajittelukeskuksissa.

Tämän seurauksena monet huumeita Silkkitieltä tilanneet ovat joutuneet kuulusteluihin.

 

Silkkitien ongelmista huolimatta sivustolle ilmestyy uusia myyjiä tasaista tahtia.

Myyjäksi ryhtymisen kynnys on tosin noussut, sillä uuden myyjän täytyy maksaa yhden bitcoinin pantti.

Kun Silkkitie aloitti toimintansa lokakuussa 2013, oli bitcoinin arvo reilut sata euroa. Lokakuussa 2017 bitcoinin arvo ylitti jo viiden tuhannen euron rajapyykin.

Silkkitien tulevaisuus on kysymysmerkki. Sekoileva rahaliikenne, Kapteenin vaitonaisuus ja viranomaisten paine herättävät epäluuloa sivuston käyttäjissä.

Oman ratkaisunsa teki kesällä 2017 myyjänimimerkki Autobahn, joka on kenties vanhin Silkkitien edelleen toiminnassa olevista myyjistä. Autobahn perusti Tor-verkkoon oman kaupan, jossa on myynyt heroiinia ja MDA:ta.

Autobahn on aktiivinen edelleen myös Silkkitiellä, mutta oma kauppa turvaa toiminnan jatkuvuuden, vaikka Silkkitie kaatuisi.

Verkkokaupan osuus huumekaupasta on vielä pieni, mutta se kasvaa koko ajan, niin Suomessa kuin globaalisti.

Toistaiseksi suurin Tor-verkon kauppasivusto on ollut heinäkuussa 2017 viranomaisten sulkema AlphaBay. Vajaan kolmen vuoden aikana AlphaBayssä käytiin kauppaa noin miljardilla Yhdysvaltain dollarilla eli lähes 900 miljoonalla eurolla.