Näin Lassesta tuli Suomen suosituin huumekauppias netissä – sitten aseistetut poliisit rynnäköivät kotiin

Ensimmäiset huumeet espoolaismies haki Hollannista ja keksi kotimatkalla nimimerkkinsä: Douppikauppa.
Kotimaa 4.8.2017 07:29
Aarno Malin

© Outi Kainiemi

Akateemisesti koulutettu ja hyvätuloinen. Ei taloudellisia ongelmia eikä rikoshistoriaa.

Sellainen oli 30-vuotias espoolainen Lasse Kärkkäinen, kun hän vuoden 2014 tammikuussa ryhtyi huumekauppiaaksi ja perusti Douppikaupan, Suomen suurimman netissä huumeita myyneen organisaation.

”Siihen aikaan oli it-alan medioissa paljon juttua Silk Road -sivustosta, ja kiinnostuin ilmiöstä”, Kärkkäinen kertoo puhelimitse Vantaan vankilasta. Hän istuu yli 11 vuoden tuomiota useista törkeistä huumerikoksista.

Vuonna 2011 perustettu Silk Road oli ensimmäinen anonyymiin Tor-verkkoon avattu kaupankäyntisivusto, jossa myytiin pääasiassa huumeita. Sen jälkeen vastaavia sivustoja on perustettu runsaasti.

Kärkkäinen huomasi, että hollantilaisilla myyjillä oli laaja tuotevalikoima ja heidän hintansa olivat vain murto-osan suomalaisista hinnoista.

”Minulla oli it-alan duuneista hyvät tulot, joten oli helppoa sijoittaa kymppitonni ja sitten klikkailla myyjien tuotelistauksista eri aineita.”

Kärkkäinen osti Silk Road 2 -sivustolta ekstaasipillereitä, amfetamiinia, 2C-B-tabletteja ja LSD-lappuja. Pandora Open Market -sivustolta hän osti MDMA-kidettä, kokaiinia ja DMT:tä.

Huumeet Kärkkäinen haki autolla Hollannista. Hän maksoi ne virtuaalivaluutta bitcoineilla.

Kärkkäinen oli päättänyt myydä huumeet suomalaisella Silkkitie-sivustolla. Kotimatkalla hän keksi, että tulisi käyttämään nimimerkkiä Douppikauppa.

”Minulla oli perinteisestä huumekaupasta vastenmielinen kuva. Aineiden sisällöstä valehdeltiin ja toimintaan saattoi liittyä väkivaltaa ja muita rikoksia. Douppikaupalla olikin jo alusta saakka käytössä reagenssitestit, joilla aineiden sisältö saatiin selville.”

Kärkkäinen kertoo myös testauttaneensa aineita espanjalaisessa laboratoriossa.

”Juuri luotettavuus veti nettimarkkinoilla, ja näin nousin silloin vasta aloitelleen Silkkitien suosituimmaksi myyjäksi.”

Silkkitiellä myyjän luotettavuus ratkaisee, miten suosittu hän on.

Lasse Kärkkäinen edustaa uudentyyppistä huumerikollisuutta, joka tällä vuosikymmenellä on syntynyt Tor-verkon ympärille.

Tor-verkon tietoliikennettä ei voi jäljittää. Siksi kuka tahansa voi myydä esimerkiksi suomalaisella Silkkitie-sivustolla huumeita paljastamatta henkilöllisyyttään. Huumeet toimitetaan ostajille joko postitse tai maastokätköissä. Myyjä ja ostaja eivät yleensä koskaan tapaa, myyjä piilottaa aineet esimerkiksi linnunpönttöön ja kertoo kätkön sijainnin ostajalle.

Silkkitien ja muiden vastaavien sivustojen maksujärjestelmä pitää huolen siitä, etteivät ostajat voi velkaantua myyjille.

Myyjän luotettavuus ratkaisee, miten suosittu hän on, sillä jokainen ostaja jättää sivustolle palautteen tehdystä kaupasta.

Kärkkäisen mukaan kriminaalipolitiikka on huumausainerikosten osalta vanhentunutta muun muassa rangaistusasteikon suhteen.

”Huumerikosten rangaistusasteikko on tehty perinteisten rikollisten ehdoilla, jolloin näyttöä on usein vain siitä, mitä heillä on hallussaan. Nettihuumekauppiaat jäävät helposti kiinni kaikesta tekemästään.”

Näin kävi myös Kärkkäiselle.

”Tutkijat saivat murrettua MacBook-koneeni salasanan ja sitä kautta pääsyn kirjanpitooni ja huumekaupasta syntyneisiin varoihin, joita säilytin bitcoin-lompakossa koneellani.”

Kärkkäisen tavoin monilla nettihuumekauppiailla ei ole muuta rikollista taustaa.

”Seuraan mielenkiinnolla, aletaanko muutoin nuhteettomia nuoria laajemminkin laittaa pitkille linnatuomioille. Ainakaan huumekauppa ei näytä vähenevän netissä eikä perinteiselläkään puolella.”

 

Myytyään salakuljettamansa huume-erän Silkkitiellä Kärkkäinen laittoi saamansa tulot uusien aineiden hankintaan.

”Suurin tuomani erä oli noin 13 kiloa, jonka salakuljetutin Suomeen purjeveneellä kesällä 2014.”

Näihin aikoihin Kärkkäinen alkoi etsiä yhteistyökumppaneita hoitamaan vähittäismyyntiä.

Kärkkäinen julkaisi Silkkitiellä työpaikkailmoituksen. Hakemuksia tuli paljon. Kärkkäinen valitsi niistä parhaat ja haastatteli hakijoita. Hän suoritti haastattelut, kuten kaiken tulevan yhteydenpidonkin, PGP-salatuilla Silkkitien yksityisviesteillä.

Valitsemilleen yhteistyökumppaneille hän jätti huumeita myytäväksi maastokätköihin.

Syntyi neljä alakauppaa: Ekstaasikauppa, Trippikauppa, Hamppukauppa ja Stimukauppa. Ne yhdessä muodostivat Douppikaupan.

”Vuoden 2015 aikana ajoin Douppikauppa-tunnarin alas, yhteistyökumppaneiden kuitenkin jatkaessa brändin käyttöä omilla tunnareillaan.”

Kärkkäisen osalta huumebisneksille tuli lopullinen päätös huhtikuussa 2016.

”Asuntooni rynnäköi kahdeksan aseistautunutta poliisia. En ollut lainkaan tietoinen minuun kohdistuneesta seurannasta, mutta käsiraudoitettuna arvasin kyllä, millä asialla oltiin.”

Viranomaiset pääsivät hänen jäljilleen Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n ja Hollannin viranomaisten avulla. Douppikaupan alakaupat kuitenkin jatkoivat huumeiden myyntiä Silkkitiellä keskeytyksettä.

Piirroskuvitus: mies ostoskorista tehtyjen kaltereiden takana.

© Outi Kainiemi

 

Tor-verkon huumekauppa on marginaalista verrattuna perinteiseen huumekauppaan, mutta sen osuus kasvaa koko ajan.

Tor-verkosta huumeita ostavat enimmäkseen niin sanotut viihdekäyttäjät. Myydyimmät huumeet ovat kannabis ja erilaiset stimulantit, kuten amfetamiini, kokaiini ja MDMA, joka on ekstaasin vaikuttava aine.

Ongelmakäyttäjille tyypillisiä aineita, kuten opioideja, myydään huomattavasti vähemmän.

Tor-verkossa huumekauppaa käydään bitcoinien lisäksi myös muilla virtuaalivaluutoilla, mutta bitcoin on kaikkein suosituin.

Silkkitien kaltaisten kaupankäyntisivustojen pyörittäminen on niiden ylläpitäjille erittäin tuottoisaa, koska he saavat siivun jokaisesta tehdystä kaupasta.

Viranomaiset ovat onnistuneet sulkemaan joitakin sivustoja. Yleensä tämä on johtunut ylläpitäjän huolimattomuudesta. Tor-verkon anonymiteettiä viranomaiset eivät ole murtaneet.

Heinäkuussa 2017 viranomaiset sulkivat monikansallisen poliisioperaation seurauksena AlphaBayn ja Hansa Marketin, kaksi merkittävää sivustoa.

Vajaat kolme vuotta toiminnassa ollut AlphaBay oli kaikista Tor-verkon kauppasivustoista suurin.

Euroopan poliisivirasto Europol arvioi, että sivustolla tehtyjen kauppojen yhteissumma oli noin miljardi Yhdysvaltain dollaria eli lähes 900 miljoonaa euroa.

Suomalainen Silkkitie toimii myös englanninkielisenä nimellä Valhalla. Vaikka uusia kauppasivustoja tulee varmasti lisää, kasvattaa AlphaBayn ja Hansa Marketin sulkeminen Silkkitien merkitystä Tor-verkon kansainvälisessä huumekaupassa.

”Voi sanoa, että olen vangittuna ollessani tienannut miljoonia.”

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa 2017 Lasse Kärkkäisen 11 vuodeksi ja 6 kuukaudeksi vankeuteen. Maksettavakseen hän sai noin 529 000 euroa korvauksia.

Lisäksi Kärkkäiseltä takavarikoidut 1 670 bitcoinia tuomittiin osana rikoksen tuottamaa taloudellista hyötyä valtiolle menetetyiksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Asian käsittely jatkuu elokuussa 2017 Turun hovioikeudessa. Niinpä bitcoineja ei ole vielä vaihdettu euroiksi.

Bitcoinin arvo vaihtelee rajusti.

Kun Kärkkäinen pidätettiin, oli yhden bitcoinin arvo noin 400 euroa. Sen jälkeen bitcoinin kurssi on noussut huimasti.

Helmikussa 2017, kun Kärkkäiselle luettiin tuomio, oli yhden bitcoinin arvo noin 1 000 euroa. Kesäkuussa se oli korkeimmillaan yli 2 500 euroa, eli takavarikoitujen bitcoinien arvo oli yli kuusinkertaistunut lähes 4,2 miljoonaan euroon.

”Voi sanoa, että olen vangittuna ollessani tienannut miljoonia.”

Tuomiopöytäkirjan mukaan Kärkkäinen vaati oikeudessa, että takavarikoidut 1 670 bitcoinia arvostetaan niiden senhetkiseen arvoon.

Syyttäjä puolestaan vaati, että ne arvostetaan siihen arvoon, mikä niillä oli Kärkkäisen vastaanottaessa ne. Syyttäjän vaatimus meni läpi. Kärkkäinen hakee tähän muutosta.

”Turun hovioikeudella on edessään tulkinta siitä, pitääkö rikoshyödyn ylittävä osuus bitcoineista palauttaa minulle.”

Tällä on merkitystä sen suhteen, millaiset eväät Kärkkäinen saa elämäänsä vapautumisen jälkeen, sillä hänellä ei ole varaa maksaa noin 529 000 euron korvauksia.

”Käytännössä se tarkoittaa asuntoani ja muuta omaisuutta, minkä olen 15 vuoden työurani aikana tienannut, ja lisäksi jää ulosottoon velka, jota en pysty maksamaan.”

Kärkkäisen mukaan vankilassa on ihmetelty, miksi hänellä ylipäätään on omaisuutta omissa nimissään.

”Olen omaisuuteni hommannut ennen kuin mitään rikoksia teinkään, eikä kyllä koskaan tullut mieleen, että sen voisi huumekauppojen vuoksi menettää.”

Pirkanmaan käräjäoikeus päätti heinäkuussa 2016, että Kärkkäisen omaisuutta pannaan vakuustakavarikkoon määrä, joka arvoltaan vastaa 3 229 bitcoinia.

Tuolloin bitcoineja ei arvostettu siihen arvoon, mikä niillä oli Kärkkäisen vastaanottaessa ne, vaan niiden senhetkiseen arvoon.

 

Kun Kärkkäinen pidätettiin, alkoivat kuulustelut.

”Tutkijat kertoivat, että saisin maksimirangaistuksen, jos en selvittäisi rikostani itse.”

Auttamalla tutkinnassa voi saada niin kutsuttua selvittämisetua.

”Asianajaja oli jo ensimmäisissä kuulusteluissa painottanut, ettei muiden asioita pidä selvittää, vaan selvittämisetua saa vain omien tekojensa selvittämisestä.”

Tuomiopöytäkirjan mukaan Kärkkäinen selvitti esitutkinnassa varsin pitkälti omaa rooliaan ja toimiaan rikoskokonaisuudessa.

”Kerroin kuulusteluissa tutkintaa helpottavia asioita. Kun näyttö oli selvä, tunnustin rikokseni, kuitenkin varoen nimeämästä ketään muuta.”

Vaikka laki on yksiselitteinen sen suhteen, ettei selvittämisetua saa muiden paljastamisesta, Kärkkäisen mukaan käytäntö näyttää olevan toinen.

”Minua yritettiin kuulusteluissa useaan kertaan painostaa paljastamaan Silkkitien ylläpitäjä. Pääsisin kuulemma helpommalla, jos auttaisin. Kerroin, etten voi auttaa, enkä edes tunne koko tyyppiä. No, en ainakaan päässyt helpommalla.”

Kärkkäisen haluttomuus puhua muista otettiin esille oikeudessa.

”Käräjillä syyttäjä painotti, etten ollut muiden tekemisiä selvittänyt, ja tuomarikin kirjoitti tuomioon, etten ollut pyrkinyt rajoittamaan rikokseni seurauksia.”

Tuomiopöytäkirjan mukaan Kärkkäinen ei osoittanut erityisen vahvaa pyrkimystä estää rikosten vaikutuksia, koska oli esitutkinnassa ja oikeudessa korostanut, ettei halua ottaa mitään kantaa muiden tekemisiin.

Omasta elämästään Kärkkäinen on puhunut avoimesti. Hän antoi Douppikaupan johtajana nimettömän haastattelun vuonna 2015 julkaistuun kirjaan Riisuttu Suomi. Kiinni jäätyään hän on esimerkiksi kirjoittanut blogia elämästään telkien takana.

 

Kuulustelupöytäkirjojen mukaan Kärkkäistä epäiltiin aluksi törkeästä huumausainerikoksesta. Siitä maksimirangaistus on kymmenen vuotta vankeutta.

Kärkkäinen odotti oikeudenkäyntiä Kylmäkosken vankilassa.

”Muut vangit huomasivat, kun kävin pitkissä kuulusteluissa. Minulle tehtiin harvinaisen selväksi, ettei sellainen käy, ja ilmoitin sitten Tullille, etten enää suostu kuulusteluihin. Olin tunnustukseni jo antanut muutenkin.”

Kuulustelupöytäkirjojen mukaan Kärkkäinen oli sanonut kuulustelijalle, ettei voi enää suostua kuultavaksi tässä asiassa, ja oli sen jälkeen vaiennut.

Myöhemmin rikosepäily muuttui.

”Tulli ilmoitti hakevansa minulle sittenkin 13 vuoden vankeutta. Se onnistui pilkkomalla tutkinnassa ollut törkeä huumausainerikos useammaksi rikokseksi.”

Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi Lasse Kärkkäisen teot lopulta 13 vuoden vankeusrangaistuksen arvoisiksi. Se on maksimi useasta törkeästä huumausainerikoksesta.

Selvittämisetua hän sai 1,5 vuotta eli noin kymmenen prosenttia. Se oli Kärkkäiselle pettymys.

”Jos annetaan kymmenen prosentin alennus tunnustuksesta, lähtee tästä kyllä sellainen signaali, ettei kannata tunnustaa.”

Selvittämisedun määrää tullaan käsittelemään Turun hovioikeudessa elokuun lopussa. Kuten myös sitä, oliko kyseessä yksi vai useampi törkeä huumausainerikos.

 ”Oikeusvaltiossa rangaistus on kärsittävä.”

Douppikauppaa ei enää ole olemassa. Joulukuussa 2016 Tulli pidätti Ekstaasikaupan ja Hamppukaupan silloisen pyörittäjän, eikä mikään Douppikaupan alakaupoista ole myynyt huumeita enää tämän vuoden puolella.

Kärkkäisen mukaan Douppikauppa oli parin vuoden sukellus maailmaan, jota hän ei olisi osannut kuvitellakaan.

”Vankilakeikka olisi saanut jäädä kokemattakin, mutta rangaistuksen riski kuuluu näihin hommiin ja oikeusvaltiossa rangaistus on kärsittävä.”

Entä kaupankäynnin moraalinen puoli, Kärkkäinen toi maahan ja myi eteenpäin kymmeniä kiloja huumeita.

”Vaikka itse en ole päihteitä tarvinnut, kantani niihin on ollut se, että jos joku haluaa käyttää, niin käyttäkööt, kunhan ei tyrkytä mulle.”