Riita maakaasun ilmastokestävyydestä paisuu EU:ssa: Yhdeksän asiantuntijaa uhkaa erota komission työryhmästä

Julkisuuteen vuotaneessa EU-komission luonnoksessa maakaasu hyväksyttäisiin EU:n Vihreän kehityksen ohjelman investointeihin. Tutkijoiden mukaan kyse on viherpesusta.

energiantuotanto
Teksti
Mika Horelli

Euroopan komission pitäisi julkistaa 23. huhtikuuta luettelo EU:n Vihreän kehityksen ohjelman investointikriteereistä. Listan laatiminen on kuitenkin johtanut ilmiriitaan valmisteluun osallistuvassa asiantuntijatyöryhmässä.

67 hengen ryhmän tehtävänä on tuottaa komissiolle tieteelliseen näyttöön perustuvia suosituksia. Yhdeksän ryhmän jäsenistä on uhannut erolla sen jälkeen, kun komission alustava ehdotus listan sisällöstä vuosi julkisuuteen maaliskuussa.

Luonnoksen mukaan listalle oltaisiin hyväksymässä tietyillä reunaehdoilla muun muassa kaasuvoimalaitoksia. Päätöstä on perusteltu sillä, että kaasuvoimaloilla voidaan korvata vielä enemmän päästöjä aiheuttavia hiili- ja öljyvoimalaitoksia.

Kapinaan nousseiden tutkijoiden mukaan EU-säännöstö on vesittymässä viherpesun työkaluksi.

Tutkijoiden mukaan minkään fossiilisen polttoaineen käyttöä ei voi pitää ympäristön kannalta kestävänä. Heidän mielestään kaasuvoimaloiden hyväksymisessä kyse olisi tieteellisten tosiasioiden sivuuttamisesta ja fossiilisia polttoaineita käyttävien energiayhtiöiden onnistuneesta lobbauksesta.

Mukaan sotkeutuu myös EU-jäsenmaiden suhmurointi, jossa jokainen yrittää saada myytyä juuri omat hankkeensa kestävänä kehityksenä.

Vielä vuonna 2019 julkaistussa Vihreän kehityksen investointien alustavassa listauksessa kaasuvoimalat eivät olleet mukana.

 

Tilanteen kärjistyminen ei tule yllätyksenä. Berliinissä toimiva ajatuspaja Hertie School/Jacues Delors Centre varoitti jo lokakuussa 2020 julkaistussa raportissaan, että ympäristön kannalta kestävien investointien määrittelystä oli tulossa EU:ssa erittäin vaikea poliittinen kiista.

Suomessa muun muassa MTK on kritisoinut komission luonnosta liiasta keskittymisestä kiertotalouteen. MTK:n mukaan olisi tunnustettava biotalouden ja maa- ja metsätalouden keskeinen rooli ilmastokysymyksissä.

Kaasuvoimaloiden ohella EU:n pitäisi ratkaista suhtautumisensa ydinvoimaan ympäristön kannalta kestävänä energiantuotannon muotona.

Varsinkin Ranska on voimakkaasti pyrkinyt vaikuttamaan siihen, että investoinnit ydinvoimaan luettaisiin tulevaisuudessa osaksi Vihreän kehityksen ohjelmaa. Komission on tarkoitus tehdä asiasta päätös kolmen kuukauden kuluessa.