Katainen: Demareilta puuttuu rohkeutta

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen lähettää terveisiä Sdp:n puheenjohtajalle Jutta Urpilaiselle: ”Sosiaalidemokraateilla näyttää olevan nyt se linja, että jokaiselle kuuluu antaa jotain tukea riippumatta siitä, tarvitseeko hän sitä.”Jyrki Katainen

”Status quo on hyvä”, Jyrki Katainen (kok) sanoo sellaisella äänensävyllä, että vastaväitteitä on turha esittää.

Kataisen terveiset menevät sosiaalidemokraattien uudelle puheenjohtajalle Jutta Urpilaiselle, jonka kesäpuheista on jäänyt päällimmäiseksi se kuva, että yksi suomalaisen yhteiskunnan pahimmista epäkohdista on päiväkotien maksullisuus.

Sdp:n puoluekokous päätti kesäkuussa vastoin aikaisemman puoluejohdon kantaa, että kaikkien vanhempien pitää jatkossa tulotasosta riippumatta saada lapsensa ilmaiseksi päivähoitoon.

Ilmaisen päivähoidon lisäksi puolue on jo ehtinyt vaatia muun muassa maksutonta joukkoliikennettä alle kuusitoistavuotiaille.

Epäilijöille on vastattu, että pitäähän politiikassa olla unelmia.

”Periaatteellinen
asia”

Muiden poliitikkojen unelmat ovat yleensä valtiovarainministerien painajaisia. Niinpä Urpilainen tuskin edes odotti Kataiselta sympatiaa demarien uusimmille hyvinvointivisioille.

Yllätys on sen sijaan tapa, jolla hän ne tyrmää.

”Tämä on enemmän periaatteellinen kuin valtiontaloudellinen asia”, Katainen torjuu jyrkästi epäilyt, että hän olisi vain roolinsa vanki.

Periaate on, että jokainen maksaa maksukykynsä mukaan, ja maksukyvyttömät saavat palvelunsa maksutta.

Kumpi on sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa: jakaa kaikille vähän vai harvoille enemmän, Katainen kysyy, ja vastaa itse.

”Sosiaalidemokraateilla näyttää olevan nyt se linja, että jokaiselle kuuluu antaa jotain tukea riippumatta siitä, tarvitseeko hän sitä. Minusta suorat sosiaalituet ja tulonsiirrot pitää kohdentaa niille, joilla on kaikkein vaikeinta. Ihanneyhteiskuntaan ei kuulu, että kaikki saavat veronmaksajien rahoja valtion kautta.”

Tarvitsijoita riittää. Vammaisten ”ikiaikainen toive” henkilökohtaisista avustajista on vieläkin täyttämättä. Pienituloisimmat eläkeläiset elävät ”ihan oikeasti” köyhyydessä. Yksinhuoltajillakin on vaikeaa.

”Kun tietää kaiken tämän, en ihan viitsisi ruveta haulikolla ampumaan kaikkea uutta, mikä kuulostaa ja tuntuu mukavalta.”

”Tärkeämpääkin
priorisoitavaa”

Katainen on varmuuden vuoksi opetellut avainluvut ulkoa. Päivähoitomaksuja kerätään nykyisin vuodessa noin 250 miljoonaa euroa, mikä kattaa nelisentoista prosenttia kustannuksista. Yhden lapsen hoitaminen maksaa kuukaudessa 900 euroa, joista vanhemmat kustantavat enimmillään vajaan neljänneksen.

”Kysyn vain, vähennetäänkö 250 miljoonalla maksimaalisesti pahoinvointia, jos ne otetaan pois päivähoitomaksuista. Olen varma, että ei vähennetä.”

Yhden tyttären hyväpalkkainen isä sanoo ymmärtävänsä hyvin, että jos kolmen lapsen vanhempien yhteenlasketut kuukausitulot ovat 4 000 euroa, hoitomaksut ovat ”iso osa arkea”. Sellaisellekaan perheelle ei silti liikene muuta kuin sympatiaa.

”Jos halutaan priorisoida, tärkeämpiä kohteita löytyy varmasti. ”

Katainen epäilee, että kaikkia demarien taka-ajatuksia ei sanota ääneen. Porvareilla ja vasemmistolla on ollut iät ajat kiistaa siitä, kumpaa suositaan: koti- vai päivähoitoa. Taistelu jatkuu yhä.

”Maksuilla pyritään aina myös vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen. En oikein näe maksuttomassa päivähoidossa muuta järkeä kuin että haluttaisiin kaikkien pistävän lapsensa kokopäivähoitoon.”

Ministeri pyörittää päätään.

”Minusta se on uskomatonta.”

Katainen ei toisaalta halua muutoksia päinvastaiseenkaan suuntaan, niin että maksuttomiin palveluihin alettaisiin laittaa hintalappuja.

Ei kouluissa, yliopistoissa eikä edes kirjastoissa.

Sauli Niinistö (kok) sai taannoin aikaan kauhean mekkalan kysymällä miksi sairaanhoidosta pitää maksaa, mutta lukemisesta ei.

”Jos kirjastomaksuilla haluttaisiin kattaa edes perintäkustannukset, niillä voisi äkkiä olla käyttäytymistä ohjaava vaikutus. Se olisi erittäin valitettavaa, sillä kirjastolaitoksella on ollut suuri rooli sivistysyhteiskunnan rakentamisessa”, Katainen vastaa.

Kaikki
maksaa

Urpilainen julisti heti ensi töikseen valintansa jälkeen Sdp:n Suomen ainoaksi keskustapuolueeksi. Kataisen mielestä käytäntö puhuu toista.

”Demarien viimeaikaisilla ulostuloilla ei haasteta keskustaa tai kokoomusta millään tavalla, vaan vasemmistoliitto”, hän väittää.

Kataisen mukaan puoluekokous ei antanut demareista kovin uudistusmielistä kuvaa.

”Minusta on yllättävää, että he haluavat tuoda omia arvojaan esiin nimenomaan jakopolitiikan kautta. Maksuton päivähoito ja alle 16-vuotiaiden ilmainen joukkoliikenne ovat helpoimpia mahdollisia ulostuloja, jos ei ole ihan varmaa näkemystä tai uskallusta sanoa, mitä todella pitäisi tehdä.”

Alaikäisten ilmaislippuja ei voi perustella edes ilmastopolitiikalla, niin kuin monia muita joukkoliikennealoitteita.

”Jos haluttaisiin vähentää yksityisautoilua, maksuttomat liput pitäisi antaa alle 16-vuotiaiden vanhemmille”, Katainen huomauttaa.

Hän ei usko, että kovin moni äänestäjä tarttuu demarien syötteihin.

”Totta kai on ihmisiä, jotka ajattelevat, että on parempi kun ei tarvitse itse maksaa mitään, mutta moni kyllä tajuaa maksavansa kaiken uuden kivan joka tapauksessa veroina. Sosiaali- ja terveyspalvelujen maksuilla huolehditaan 30 000 ihmisen palkoista. Jos kaikesta tulisi maksutonta, veroja pitäisi vastaavasti kiristää.”

Lue Jyrki Kataisen haastattelu kokonaan SK:sta 31/2008 (ilm. 1.8.2008).

Teksti
Tuomo Lappalainen

Kuva
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Osallistu keskusteluun
Viikon puheenaihe: Mitä haluat maksaa julkisista palveluista?