Kittilä-sotku syvenee: Levin vesihuoltoyhtiö keksi tiedottaa ”väärinkäytöksistä” – päivää ennen syytteiden nostamista

Kittilän kuntakonserniin kuuluvan yhtiön tutkintapyynnön kohteina on henkilöitä, jotka ovat puolustaneet Suomen lakeja.

Jari Korhonen
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Torstaina 12. lokakuuta 2017 Levin Vesihuolto Oy:n hallitus tiedotti poliisille tekemästään tutkintapyynnöstä.

Kyse oli yhtiössä ”ilmenneistä väärinkäytöksistä”.

Lapin Kansa uutisoi vesihuoltoyhtiön tiedotteen heti lähes sanasta sanaan. Lehti piti väärinkäytöstä täysin varmana: ”Kittilän kuntakonserniin kuuluvan Levin Vesihuolto Oy:n väärinkäytöksistä tehty tutkintapyyntö”.

Tiedotteen tekee kummalliseksi se, että sen oli allekirjoittanut pelkästään ”Levin Vesihuolto Oy:n hallitus”. Yhdenkään hallituksen jäsenen nimeä ei mainittu.

Jos yhtiön puheenjohtajan nimi olisi mainittu, alla olisi lukenut: Veli-Matti Junnola (kesk).

Junnola on Kittilän kunnanvaltuuston varavaltuutettu, joka toimi viime valtuustokaudella kesällä ja syksyllä 2014 kunnanjohtaja Anna Mäkelän sittemmin lainvastaiseksi todettua irtisanomista valmistelleen tilapäisen valiokunnan puheenjohtajana.

Vesihuollon tiedotteen mukaan kyse on “yhtiössä havaituista taloudellisista ja juridisista väärinkäytöksistä. Väärinkäytökset ovat tapahtuneet vuosien 2012 ja 2016 välisenä aikana.”

Uutisessaan Lapin Kansa kertoi, että “Lapin poliisilaitos on kirjannut tutkintailmoituksesta rikosilmoituksen, ja Levin Vesihuolto Oy on informoinut rikosilmoituksesta omistajiaan Kittilän kuntaa ja Kittilän Vesihuolto -osuuskuntaa”.

Tutkintapyyntö tehtiin keskusrikospoliisille jo maaliskuussa 2017, kertoo rikoskomisario Kirsi Huhtamäki Suomen Kuvalehdelle. Hänen mukaansa tutkintapyyntö siirrettiin Lapin poliisilaitokselle, joka kirjasi sen järjestelmiinsä rikosilmoituksena 3. huhtikuuta 2017.

Miksi Levin Vesihuolto tiedotti asiasta vasta nyt?

Yle uutisoi keskiviikkona 11. lokakuuta Oulun syyttäjänviraston ennakkovaroituksesta, jonka mukaan Kittilän kuntapäättäjiä vastaan nostettaisiin syytteet perjantaina 13. lokakuuta.

Levin Vesihuolto tiedotti “väärinkäytöksistä” 12. lokakuuta.

Perjantaina 13. lokakuuta Oulun syyttäjänvirasto tiedotti nostaneensa syytteet Kittilän edellisen valtuustokauden 27 kuntapäättäjää vastaan.

Syytteiden saaneiden joukossa oli myös Veli-Matti Junnola.

Vesihuoltoyhtiön hallituksessa istuu kaksi muutakin kuntapäättäjää, jotka saivat syytteet: viime ja tämän kauden valtuutettu, nykyisen kunnanhallituksen jäsen Raili Fagerholm (vas) ja edellisen kauden valtuutettu Reijo Kyrö (kesk).

 

Keitä Levin Vesihuollon tutkintapyyntö koskee?

”Poliisi on tähän mennessä tutustunut tutkintapyyntöön ja sen liitteisiin”, kertoo rikoskomisario Kirsi Huhtamäki Lapin poliisilaitokselta.

“Asiasta kirjattuun rikosilmoitukseen ei ole merkitty ketään rikoksesta epäillyksi, eikä poliisi ole suorittanut asiassa kuulusteluja.”

Huhtamäen mukaan tästä on ilmoitettu Kittilän kunnalle.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan vesihuoltoyhtiö on kohdistanut tutkintapyyntönsä useaan henkilöön, joista osa työskentelee Kittilän kuntakonsernin palveluksessa.

Yhteistä näille henkilöille on se, että he ovat olleet joko puolustamassa Anna Mäkelää häntä irtisanottaessa, ovat puuttuneet prosessiin liittyviin epäasiallisiin päätöksiin – tai olleet mukana tapahtumaketjussa, jossa kunnan enemmistöomistaman hissiyhtiön Oy Levi Ski Resort Ltd:n hallitus erotti toimitusjohtaja Jouni Palosaaren ja teki hänestä tutkintapyynnön.

Tuttu nimi nousee taas esiin.

Kuvaavaa on, että Kittilän kunnanviraston käytävillä ja kirkonkylän raitilla oli ehditty kertoa vesihuoltoyhtiön väitetyistä väärinkäytöksistä ja tutkintapyynnöstä ennen kuin tutkintapyynnön kohteena olevat henkilöt tiesivät asiasta mitään.

Kun tutkintapyynnön kohteena olevat henkilöt kuulivat syytöksistä, yksi heistä kysyi asiasta Lapin poliisilaitokselta. Hänelle annettiin – koska hänen oikeusturvansa vuoksi on pakko – keskeiset, tiiviit tiedot tutkintapyynnöstä ja sen tekijöistä.

Kävi ilmi, että tutkintapyynnön tekijä on yhtiön hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Junnola ja  allekirjoittaja lakimies Jari Korhonen.

Jari Korhosen nimi on noussut esiin Kittilän päätöksenteon sotkuissa aiemminkin. Hän on Levin hissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren asiamies ja myös Hullu Poro Oy:n toimitusjohtajan ja omistajan Päivikki Palosaaren asiamies.

Jouni Palosaari on syyteharkinnassa hissiyhtiön hankintasotkuista epäiltynä yrityssalaisuuden rikkomisesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Päivikki Palosaari on syyteharkinnassa ympäristön turmelemisesta. Tapaus liittyy Hullu Poro Oy:n laittomaan kaatopaikkaan.

 

Piirit Kittilässä ovat pienet.

Levin Vesihuollon hallituksen jäsenistä Reijo Kyrö toimi keväällä 2014 Oy Levi Ski Resort Ltd:n yhtiökokouksessa kunnan edustajana, kun yhtiökokous erotti Jouni Palosaaresta tutkintapyynnön tehneen hallituksen ja valitsi tilalle uuden, joka veti tutkintapyynnön poliisilta pois ja palautti Palosaaren yhtiön johtajaksi.

Jari Korhonen on osallistunut aiemminkin kunnan viranhaltijoista tehtyyn tutkintapyyntöön niin sanotussa Levi Magic ja Koutalaki -asiassa. Sen allekirjoitti joulukuussa 2016 tuolloinen vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg, mutta kaikki tietopyynnöt tapaukseen liittyvistä asiakirjoista oli tehnyt Jari Korhosen lakitoimisto.

Lisäksi Korhonen oli laatinut Jouni Palosaaren tutkintapyynnön muun muassa Suomen Kuvalehdestä.

Pekka Viljanen: ”Onko kyse ’imperiumin vastaiskusta’?”

Mitä Levin Vesihuollon tiedotteesta pitäisi ajatella?

”Tiedotteen ajoitus ei voi olla sattumaa”, rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen hymähtää.

”Levin Vesihuolto Oy:n hallitus, jonka jäsenistä kolme on syytteeseen asetettujen joukossa, iski tähän väliin ja tiedotti tekemästään ‘tutkintailmoituksesta’ ja poliisin sen perusteella kirjaamasta rikosilmoituksesta torstaina 12. lokakuuta sen jälkeen, kun syyttäjät olivat edellisenä päivänä tiedottaneet, että syytteet nostetaan 13. lokakuuta.”

Viljanen tuntee Kittilän valtapiirien ”pelin hengen” luettuaan Suomen Kuvalehden pyynnöstä kunnan päätöksenteon asiakirjoja toukokuusta 2014 lähtien.

”Onko kyse ’imperiumin vastaiskusta’? Tiedotteessahan annetaan sellainen kuva, että kyse olisi aivan tuoreesta asiasta, vaikka näin ei ole”, emeritusprofessori jatkaa.

Kun poliisille ilmoitetaan tapahtuma, jota ilmoittaja epäilee rikokseksi, Viljasen mukaan poliisin on esitutkintalain mukaan viipymättä kirjattava tästä ilmoitus.

”Pelkästä rikosilmoituksen kirjaamisesta ei voida päätellä, että poliisi katsoisi rikoksen tapahtuneen. Esitutkinnan mahdollisesta aloittamisesta päätetään erikseen. Rikosilmoituksen kirjaaminen ei ole sellainen päätös”, Viljanen täsmentää.

Hän hämmästelee, että vesihuoltoyhtiön tiedotteessa puhutaan “yhtiössä havaituista taloudellisista ja juridisista väärinkäytöksistä”, ei siis epäillyistä väärinkäytöksistä.

”Mahtoikohan olla ihan viisasta muotoilla tiedote noin”, virkarikosprofessori kysyy.

 

Kittilän kuntaa koskevaan rikostutkintaan puuttui keskiviikkona 18. lokakuuta Lapin vaalipiirin kansanedustaja Matti Torvinen (sin) Ylen haastattelussa.

Hän vaati syyttäjiä julkistamaan esitutkintamateriaalia, joka koskee syytteeseen asetettuja kuntapäättäjiä. Samalla Torvinen mainitsi vesihuoltoyhtiön rikostutkinnan.

”Syytteiden taustalla on neljä vuotta sitten alkanut tapahtumien vyyhti. Kaikki alkoi, kun Kittilän silloisen kunnanjohtajan irtisanomisprosessi käynnistyi. Sen jälkeen Kittilässä on tehty hyvin laajaa rikostutkintaa, joka koskee eri rönsyineen jo myös kunnan vesiyhtiötä ja kunnanjohdon maakauppoja”, hän sanoi.

Torvinen antoi ymmärtää, että vesihuoltoyhtiön toimet olisivat jo tutkinnassa, vaikka Lapin poliisilaitoksen mukaan heillä ei ole epäiltyjä.

Suomen Kuvalehti ei tässä vaiheessa julkaise Levin Vesihuollon hallituksen tekemän tutkintapyynnön kohteena olevien henkilöiden nimiä, koska Lapin poliisilaitoksen mukaan heillä ei ole rikosilmoitukseen kirjattuja epäiltyjä.

Jos tutkinnan käynnistämisestä tiedotetaan, SK kertoo epäiltyjen nimet.

 

Poliisi ryhtyi tutkimaan Kittilän kunnan päätöksentekoa, kun Suomen Kuvalehden lukija teki poliisille tutkintapyynnön Kittilän laki -jutun (SK 24/2014) perusteella kesäkuussa 2014.

Kaikki raskaista virka- ja työrikoksista syytteeseen asetetut ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen.