Kittilä: Nyt riitti vetkuttelu – Valtiovarain­ministeriö vaatii selvitystä syyteharkinnassa olevista päättäjistä

”Kittilä on viime vuodet ollut kunnallisen itsehallinnon irvikuva”, sanoo emeritusprofessori Pekka Viljanen.
Kotimaa 28.9.2017 18:08
Kittilän kunnan vaakuna kunnantalon seinässä.
Kittilän kunnan vaakuna kunnantalon seinässä. © OTTO PONTO / Lehtikuva

Valtiovarainministeriö tiedotti torstaina 28. syyskuuta lähettäneensä Kittilän kuntaan selvityspyynnön, joka koskee syyteharkinnassa olevien kuntapäättäjien asemaa kunnan päätöksenteossa.

Ministeriö tiedustelee kunnan tilannetta: mihin toimiin kunta on ryhtynyt kahdeksan kunnanvaltuutetun tekemän aloitteen käsittelemiseksi.

Kesäkuun kunnanvaltuustossa Oikeudenmukaisen Kittilän, Vihreiden ja Kokoomuksen valtuutetut tekivät valtuustoaloitteen Oulun syyttäjänviraston syyteharkinnassa olevien luottamushenkilöiden pidättämiseksi luottamustoimistaan ja vt. kunnanjohtaja Timo Kurulan (kesk) pidättämiseksi virastaan.

Kuntalaki edellyttää, että kunnanvaltuuston on pidätettävä virkarikoksista esitutkinnassa tai syyteharkinnassa olevat kuntapäättäjät luottamustoimistaan, jos se on kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden turvaamiseksi välttämätöntä.

Ellei kunta toimi, valtiovarainministeriöllä on mahdollisuus käynnistää selvitysmenettely, jonka jälkeen ministeriö voi viime kädessä pidättää luottamushenkilöt luottamustoimistaan syyteharkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin ajaksi.

Kittilän kuntapäättäjät ovat omalla päätöksenteollaan saaneet aikaan lain, jota kutsutaan Lex Kittiläksi.

Ministeriö korostaa tiedotteessaan, että ”kuntalain mukaan kunnan on ryhdyttävä toimenpiteisiin, jos on syytä epäillä, että luottamushenkilö on syyllistynyt toimessaan virkarikokseen”.

Ministeriö pyytää nyt Kittilän kunnalta 18. lokakuuta mennessä ”selvitystä mihin toimenpiteisiin kunnan viranomaiset ovat ryhtyneet kuntalain ja aloitteen sekä Keskusrikospoliisin tiedotteen ja kunnan kuntalain nojalla saamien tietojen perusteella”, tiedotteessa kerrotaan.

 

Kittilän päätöksenteon uskottavuus on ollut pohjalukemissa jo kohtuuttoman pitkään.

Keskusrikospoliisi tiedotti 17. toukokuuta 2017 siirtäneensä neljä tutkintakokonaisuutta Oulun syyttäjänvirastolle syyteharkintaan.

Epäiltyinä virkarikoksista on kaikkiaan 28 kuntapäättäjää edelliseltä valtuustokaudelta. Osa heistä jatkaa valtuutettuina ja varavaltuutettuina myös kuluvalla valtuustokaudella.

Yksi syyteharkinnassa olevista kuntapäättäjistä on siis huhti- ja toukokuun kunnanvaltuustoissa vt. kunnanjohtajaksi valittu Timo Kurula.

Nykyisen kunnanhallituksen yhdeksästä jäsenestä peräti viisi on syyteharkinnassa epäiltyinä virkarikoksista.

Kunnan päättäjien enemmistö on ilmiselvästi pelannut aikaa kesäkuusta lähtien lykätäkseen kahdeksan valtuutetun aloitteen käsittelemistä. Aloitteessa vaadittiin ylimääräistä kunnanvaltuuston kokousta syyskuulle.

Syyteharkinnassa olevien luottamushenkilöiden ja Timo Kurulan pidättämistoimiin liittyvä valtuustoaloite on kunnan controllerin Tuija Långin valmistelussa.

Kiire valmistelulla ei näytä olevan. Kittilän kunnanvaltuusto kokoontuu maanantaina 2. lokakuuta, mutta aloite ei ole tulossa tähänkään kokoukseen käsiteltäväksi.

Näyttää siltä, että valtiovarainministeriö ei odota kunnan omia toimia enää pidemmälle kuin 18. lokakuuta asti.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) kertoi elokuussa Suomen Kuvalehden haastattelussa, että ministeriössä seurataan ensin kunnan omia toimia, mutta ajan peluu ei asiassa auta.

”Poliisille saattaa tulla vielä runsaasti uutta tutkittavaa.” 

Rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen pitää erinomaisena asiana, että valtiovarainministeriö on ryhtynyt toimiin.

”Kittilä on viime vuodet ollut kunnallisen itsehallinnon irvikuva ja valitettavasti näyttää siltä, että päättäjien enemmistöllä ei ole halua korjata tilannetta”, professori sanoo.

Viljanen ehti perätä valtiolle puuttumiskeinoja Kittilän tilanteeseen syksystä 2014 alkaen. Lex Kittilä on professorin sinnikkään vaatimuksen tulosta – ja lakia voitaisiin oikeastaan kutsua myös Lex Viljaseksi.

Viljanen sanoo olevansa hyvillään, että ministeriöllä on viimein keinot puuttumiseen, kun on ilmeistä, että kunta ei itse aio hoitaa päätöksentekonsa uskottavuutta kuntoon.

”Johtavana toiminta-ajatuksena Kittilässä näyttää olevan kostaminen lakia noudattaville ja lain noudattamista vaativille. Edes vaadittua ylimääräistä valtuuston kokousta syyskuulle ei ole suostuttu järjestämään, vaikka kuntalain mukaan niin olisi pitänyt tehdä”, professori summaa.

Viljanen harmittelee, että Lex Kittilä ei mahdollista virkamiehen, kuten kunnanjohtajan, pidättämistä virantoimituksesta valtiovarainministeriön päätöksellä.

”Kunnallista viranhaltijalakia tulisikin kiireesti muuttaa tältä osin”, hän ehdottaa.

Viljanen ennakoi, että Lex Kittilää joudutaan soveltamaan Kittilässä – ja että lain edellyttämään prosessiin kuluu joitakin kuukausia.

”Virkarikoksista epäillyt päättäjät ehtivät aikaansaada vielä paljon sotkua ennen kuin heitä mahdollisesti ministeriön päätöksellä pidätetään toimistaan”, professori pahoittelee.

”Poliisille saattaa tulla vielä runsaasti uutta tutkittavaa.”