Kittilä: Esitutkinnassa on kyse poikkeuksellisista rikosnimikkeistä

Poliisi aikoo toimia syyttäjän kanssa erittäin tiiviissä yhteistyössä heti alusta alkaen.
Kotimaa 22.8.2014 04:30
Suomen Kuvalehti kertoi Kittilän valtataistelusta muun muassa kesäkuussa 2014 (SK 24/2014).
Suomen Kuvalehti kertoi Kittilän valtataistelusta muun muassa kesäkuussa 2014 (SK 24/2014).

Poliisi käynnistää Kittilän kuntapäättäjien ja kunnan tytäryhtiön Oy Levi Ski Resort Ltd:n johdon toimista esitutkinnan. Kunta-alalla tapaus on poikkeuksellinen.

Rikosylikomisario Jukka Haataja Lapin poliisilaitokselta vahvistaa koordinoivansa ja selvittävänsä kahta Kittilän kuntakonsernia koskevaa esitutkintaa.

Valtakunnansyyttäjänvirasto avasi 13. elokuuta uudelleen Lapin syyttäjänviraston viime huhtikuussa rajaaman esitutkinnan, joka koskee Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtajan Jouni Palosaaren toimia hissihankinnassa. Hissiyhtiön vähemmistöosakas Levin Matkailukeskus Oy jätti valtakunnansyyttäjänvirastolle kantelun rajaamispäätöksestä huhtikuussa 2014.

Kittilän kunnanhallitus ryhtyi tammikuussa 2014 toimiin vetääkseen pois poliisilta Jouni Palosaaresta tehdyn tutkintapyynnön. Oy Levi Ski Resort Ltd on kuitenkin kunnan enemmistöomistama tytäryhtiö, josta kunnanhallitus on juridisesti valvontavastuussa.

Suomen Kuvalehti kertoi kesäkuussa (SK 24/2014) hissiyhtiöön liittyvästä erikoisesta tapahtumasarjasta ja kuntapäättäjien osuudesta siinä.

Lapin poliisilaitokselle tehtiin jutun perusteella 16. kesäkuuta tutkintapyyntö Kittilän kunnanhallituksen toimista. Poliisia pyydettiin selvittämään, onko kunnanhallitus rikkonut lakia.

”Kun tapaukset liittyvät tiiviisti toisiinsa ja mahdollisesti epäiltyinä on samoja henkilöitä, on perusteltua, että nämä esitutkinnat kytketään yhteen ja hoidetaan myös yhdessä ja samassa poliisin yksikössä”, Jukka Haataja sanoo.

 

Avatessaan hissiyhtiön esitutkinnan valtakunnansyyttäjänvirasto määräsi syyttäjäksi kihlakunnansyyttäjä Sari Törmin Oulun syyttäjänvirastosta. Törmin tehtävänä on katsoa, että hissiyhtiön esitutkinta käynnistyy.

Poliisi ratkaisee itsenäisesti, mikä yksikkö esitutkinnat suorittaa. Rikosylikomisario Haatajan mukaan Lapin poliisilaitos esittää esitutkinnan siirtämistä pois omista käsistään.

”Ei riitä, että esitutkinta suoritetaan riippumattomasti. Esitutkinnan täytyy myös näyttää riippumattomalta, jotta kansalaiset voivat vakuuttua tutkinnan puolueettomuudesta”, Haataja sanoo.

”Esitutkinnan suorittava poliisin yksikkö ratkeaa lähiviikkoina. Samoin se, ketkä toimivat tutkinnanjohtajina ja kuka toimii syyttäjänä kuntapäättäjiin kohdentuvassa tutkinnassa.”

Jukka Haatajan mukaan hissiyhtiön esitutkinnalla on kuntatutkintaa valmiimpi nuotitus aiemman esitutkinnan pohjalta. Kuntapäättäjiä koskeva esitutkinta lähtee aivan alusta.

”Ensin kartoitetaan, mitä on tapahtunut, ketkä ovat syyllistyneet mahdollisesti mihinkin rikokseen ja missä asemassa ketäkin henkilöä kuullaan.”

 

Jukka Haataja ei lähde arvailemaan, kuinka laajaksi esitutkinta muodostuu ja miten paljon aikaa vie ennen kuin tapaukset ovat syyttäjällä syyteharkinnassa.

”Mutta sen verran poikkeuksellinen tämä tapaus on luonteeltaan, että poliisi toimii syyttäjän kanssa erittäin tiiviissä yhteistyössä heti alusta alkaen”, Haataja sanoo.

Hänen mukaansa kuntapäättäjiin kohdentuvassa esitutkinnassa on todennäköisesti kysymys myös poikkeuksellisista rikosnimikkeistä.

”Esitutkinnassa selvitetään, onko Kittilän kunnan päätöksenteossa syyllistytty mahdollisesti virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virkarikoksiin kuten vaikkapa virka-aseman väärinkäyttöön.”